5 x Let’s drink op ‘t Preuvenemint

Wil jij het weekend vandaag goed beginnen? Met ‘t Preuvenemint is dat natuurlijk een fluitje van een cent! In samenwerking met het Preuvenemint gaat Smakelijk dit weekend drie keer op pad op het Maastrichte food event. Vandaag nemen we jullie mee naar de vijf stands waar je vanavond onder het genot van een drankje je weekend goed kunt inluiden!

Het spreekt voor zich dat je wel even een bodempje moet leggen voordat je onderstaande drankjes gaat proberen. Gelukkig kom je op het Preuvenemint aan hapjes niets te kort. Morgen en overmorgen nemen Renske en Kayleigh je mee naar een handgreep uit alle foodstands op het Preuvenemint.

Shake and Serve en Tuur de Luxe door PUC

We lopen het Preuvenemint vandaag op via de ingang aan de kant van de Platielstraat. We beginnen daarom vanavond bij Shake and Serve, Pieter van Veldhoven weet immers alles over cocktails. Hoewel er genoeg cocktails op de kaart staan, raadt Pieter me de Martini Rosato & Tonic aan. Deze is niet te sterk, lekker fris en kruidig; ideaal voor een lekkere zomeravond. Nu zien de weersvoorspellingen voor de komende drie dagen niet zo zomers uit, ook dan is er gelukkig genoeg keuze. Zo staan er diverse gin-tonics en mojito’s op de kaart. Shake & Serve deelt hun stand met Tuur de Luxe, dat betekent dat je bij je cocktail kunt genieten van een lekkere portie charcuterie, pasta of een croquet.

Limburg centraal bij Mes Amis

Na de cocktail bij Shake & Serve lopen we door naar de stand van Mes Amis, het Maastrichtse wijnrestaurant dat zich al jaren toespitst op regionale wijnen. Ook tijdens ’t Preuvenemint staat de regionale wijn centraal. Dit jaar zelfs meer dan ooit. In samenwerking met Limburgse wijngaardeniers lanceerde Mes Amis vandaag namelijk de ‘vrienden van de Limburgse wijnen’-app en loyalty card om zo meer aandacht te vragen voor Limburgse wijngaarden, wijngaardeniers en wijnen. De speciaalste wijn uit het aanbod kan eigenaresse Annaline me niet aanwijzen. ,,Ze zijn allemaal op hun eigen manier bijzonder.’’ In totaal zijn er meer dan twintig Limburgse wijnmakers vertegenwoordigd in de stand van Mes Amis. Mocht je komend weekend de regionale wijnen willen proeven, laat je dan zeker adviseren door Annaline, zij weet er alles van!

Nieuw in het assortiment van Sauter

Van Mes Amis lopen we door naar de hoek van Sauter en Crossing Borders. Wanneer ik Ralph Habets van Sauter wijnen vraag welke wijn hij aanraadt, kiest hij voor de Soave Classico 2017 van wijnhuis Inama, een frisse wijn met een kruidige geur en smaak. Ralph kiest voor deze wijn omdat deze pas nieuw is in het assortiment van Sauter. De andere wijnen op de kaart zijn absoluut niet minder smaakvol zegt hij. Bij deze wijn krijgen we nog een gerechtje van Crossing Borders aangeboden, dat is een samenwerking tussen vijf toprestaurants uit de regio.

Aperol: zomer in je glas

Aperol is goed vertegenwoordig op het Preuvenemint. Aan de zijde van het Theater hebben zij een grote stand die erg zomers is ingericht met witte steigerhouten meubilair, een ‘drink’-truck en parasols. Hier kun je gezellig neerploffen met vrienden of familie, dat zie je direct. Il Bacaro verzorgt de hapjes in deze stand. Midden op het plein staat nog een Aperol-bar waar we neerstrijken voor een glaasje Aperol Spritz. Deze wordt geserveerd zoals het hoort: met prosecco, spa rood en een schijfje sinaasappel.

De wijnen van Vojacek

Als laatste bezoeken we de stand van Vojacek in samenwerking met Harbour Club en Manjefiek. Yoeri Vojacek serveert mij twee wijnen, als eerste de Touraine Sauvignon van Domaine de la Renaudie, een mooie aperitiefwijn. De tweede wijn is de Dominique Cornin van wijnhuis Pouilly-Fuissé, een romige Chardonnay uit de Bourgongne.

Een collega raadt mij nog de Mercurey aan, die ook alleen per fles te koop is. Deze is net als de Dominique Cornin iets duurder maar dat is hij zeker waard.