5x Streetfood op ’t Preuvenemint

Ook dag drie van het Preuvenemint zit er alweer op. Nog een dag te gaan en dan is dit culinaire weekend weer voorbij. Demy heeft je vrijdag al laten kennismaken met vijf stands waar je het weekend (of de dag) onder het genot van een drankje goed kunt inluiden (of kunt afsluiten) en Renske ontdekte gisteren ‘de meest chique, doch ongedwongen gezellige’ stands op het Vrijthof.

Waar je gisteren nog met je pumps of een nette colbert over het Vrijthof flaneerde, kun je vandaag gerust je sneakers aantrekken en mag je je colbert thuislaten, want vandaag laat ik je kennismaken met de lekkerste streetfoodstands van het Preuvenemint. En ja hoor, hier mag je vandaag gewoon lekker met je handen eten.

Madrid & La Bodega

Mijn gezelschap en ik beginnen vandaag bij de stand van Café Madrid en La Bodega. Zij presenteren zichzelf nu voor het vijfde jaar op rij op het Preuvenemint. Beide zaken zijn gevestigd in het centrum van Maastricht en allebei staan ze bekend om hun brede assortiment aan Spaanse tapas. We worden hier meteen ontzettend gastvrij ontvangen. Na een kort gesprek wordt ons aangeraden om de Jamón Ibérico Pata Negro te proberen. Of we even mee naar binnen willen lopen? We maken kennis met Borja Roses Cañete, Spaans van orgine, maar al jaren in Nederland en werkzaam voor La Bodega en Café Madrid. Borja vertelt ons meer over het rijpingsproces van deze bijzondere ham afkomstig uit Bellota, Andulusië. Ook geeft hij ons uitvoerig advies over welke dranken we zouden moeten drinken bij deze ham. Borja’s advies: combineer de Jamón Ibérico Pata Negro met een droge witte wijn of champagne. Of de manzanilla die hij voor ons inschenkt, een droge, kruidige sherry, die ervoor zorgt dat de smaak van de ham lekker zacht wordt. Naast de Jamón Ibérico Pata Negro krijgen we ook kroketjes van Ibericoham geserveerd en ook hier likken we onze vingers bij af.

Uit de Oven Burgerlijk

Vervolgens zetten we onze route voort richting Uit de Oven Burgerlijk. Een kleine, doch gezellige stand tussen Moods en Beluga in. Voor het eerst dit jaar presenteert Burgerlijk het concept Uit de Oven Burgerlijk op het Vrijthof tijdens het Preuvenemint. Je hebt hier twee keuzes: Sortilla Carpaccio of Sortilla Salmon. Wij kiezen voor de Sortilla Carpaccio, een dunne pizza met carpaccio, crème fraîche, rucola, rode ui, pijnboompitten, zongedroogde tomaten, Parmezaanse kaas en truffelcrème. Terwijl de geur van een versgebakken pizza voorbij komt waaien, neem ik een slok van mijn gin-tonic. De pizza wordt aan tafel gebracht en met een zonnestraal op ons gezicht eten wij lekker, met onze handen, tot ons bord leeg is.

Burgerlijk

Na een bezoek aan Uit de Oven Burgerlijk moeten we natuurlijk ook een bezoek brengen aan het originele concept van Burgerlijk. Burgerlijk staat dit jaar voor de vierde keer op het Preuvenemint. Aangezien ik en mijn gezelschap vaste klant zijn bij deze hippe burgertent in het Maastrichtse stadsdeel Wyck hoeven wij ook niet lang op de menukaart te kijken. Wij gaan voor de Wagyuburger, een burger met Wagyu-rundvlees, sla, tomaat en truffelmayonaise. De truffelmayonaise maakt deze burger tot onze favoriet. Naast de Wagyuburger hebben ze ook nog een vis- en vegetarische burger op het menu staan. Heb je geen zin in een burger, dan vind je hier ook brood met hummus of groentetempura op de kaart. Neem hier lekker plaats en doe niet zo burgerlijk 😉 .

Saveurs

Onze voorlaatste tussenstop is Saveurs, bekend om hun ballen, staan ze dit jaar voor het eerst op het Preuvenemint met Lichtbedrijf Avontuur. Saveurs zorgt voor de ballen en Avontuur zorgt voor de sfeer, en dat lijkt te werken. De stand laat mij even helemaal vergeten dat ik op het Vrijthof zit: witte tafeltjes, krukjes gemaakt van oude lp’s, sfeerverlichting, verse basilicum op de tafels; over alles is nagedacht. Wij gaan voor het Tapas M’eats Avontuur ‘Balls to share’. Een ballenbord met gehaktbrood, krokante gehaktballen, albondigas kalfsballen, olijfjes, hatseflats (dip) en brood. Ideaal om met een groep vrienden te delen en je hebt gelijk de mogelijkheid om meerdere dingen te proeven. En zoals we van Saveurs gewend zijn waren ook hun ballen op het Preuvenemint weer van topkwaliteit.

Beluga

Voordat voor ons de avond start, maken we nog een laatste tussenstop bij Beluga. Naast hun klassiekers zoals de Hit Me, de inmiddels beroemde Beluga-binnenkomer met tomaat en parmezaan, heeft Beluga dit jaar voor het eerst ook een streetfood-kaart. Waar de meeste mensen in de rij staan voor een verse oester, valt mijn oog op de grote Maxy-Ofyr, een houtgestookte barbecue. We besluiten een kijkje te nemen en zien dat hier een live-cooking aan de gang is. De saté, die op hun streetfood-kaart staat, wordt hier bereidt. Ons besluit staat vast: de streetfood-route sluiten we af met een portie saté van Beluga. Twee malse stukjes saté, met huisgemaakte Atjar en krokante kroepoek. Bij saté draait het natuurlijk allemaal om de satésaus. En hier weet Beluga wel raad mee. De satésaus die Hans van Wolde al op zesjarige leeftijd leerde maken is denk ik het populairste gerecht wat je op het plein kunt krijgen en deze moet je gewoon geprobeerd hebben. Ga jij deze vandaag nog proeven?