5x terrasjes in Maastricht met een view

Terrasjes hebben we in Maastricht in overvloed. Kies je voor zonovergoten of juist in de schaduw? Met uitzicht over een voorbij wandelende mensenmassa of omgeven door natuur en water? Het kan allemaal. Ik ging voor Smakelijk op zoek naar een handvol terrasjes met een uniek uitzicht.

1. Harbour Club

Hoewel we dankzij de Maas genoeg terrasjes aan het water hebben in Maastricht, vind ik de terrasjes in ‘t Bassin toch altijd wel erg bijzonder. In de historische binnenhaven van de stad heerst zo’n intieme en romantische sfeer, echt een plek om bij een ondergaande zon weg te dromen. Bij Harbour Club zit je, evenals bij haar buren, direct aan het water en geniet je tijdens de high-wine, borrel of diner van een uniek canvas, dobberende bootjes en rust.

2. Chalet Bergrust

Chalet Bergrust is de perfecte pauzeplek voor wandelaars, fietsers of bezoekers van de nabij gelegen grotten en vestingwerken. Maar ook als je even wil genieten van een uniek uitzicht, ben je op de Sint Pietersberg op het juiste adres. Vanaf het terras van Chalet Bergrust heb je namelijk een panoramaview over Maastricht en omstreken: absoluut een ommetje waard!

3. De Mangerie

Het terras van de Mangerie werd in 2016 door Chapeau uitgeroepen tot beste terras van de Euregio. Als je hier al eens gezeten hebt, weet je waarschijnlijk wel waarom. Met een uitzicht dat reikt van De Hoeg Brögk tot aan de Sint Servaasbrug bewonder je vanaf dit terras de contouren van de Onze Lieve Vrouwe Basiliek, de Sint Janstoren, de Sint Servaasbasiliek, het Dinghuis en het Stadshuis: een stadswandeling door Maastricht terwijl aan een heerlijk glas rosé nipt. En mocht het weer nu toch even tegenzitten, dat kun je binnen in het restaurant dankzij de grote glazen ramen nog steeds genieten van een uitzicht over de skyline van Maastricht.

4. Vino & Friends

Toch wel mijn favoriet denk ik, want hoewel je op het terras van Vino & Friends wellicht niet per se geniet van een uitzicht over de Maas of de skyline van Maastricht, zit je hier op een heel bijzondere plek. Het pittoreske ‘Achter de Thermen’ heb ik zelf nog niet zo heel lang geleden ontdekt. Het pleintje ligt midden in het Stokstraatkwartier maar ligt toch afgezonderd van de stadse drukte. Op het terras van Vino & Friends waan je je op vakantie. Er is zo veel moois te zien. Op dit kleine stukje Maastricht én op de menukaart van de gastrobar.

5. Café Zuid

Een klassieker, Café Zuid, want ja, hier kun je heel lekker wegzakken in een van de heerlijke strandstoelen. Met een prachtig uitzicht over het grasveldje naast het terras, de Maas en het Stadspark aan de overkant van het water. Sfeervolle verlichting zorgt dat je hier op een zwoele zomeravond tot laat buiten kunt genieten.

Rosétje erbij? Volgende week neemt Maarten ons mee op zijn zoektocht naar het lekkerste glas rosé om te proeven op de vele terrasjes die Maastricht rijk is.