6x hotspots met de beste rosés in Maastricht

De afgelopen week was hij weer een graag geziene gast op het Preuvenemint: rosé. Wat waren we verheugd om te kunnen vaststellen dat het bleke, maar vaak o zo smakelijke ‘wijntje’ nog altijd een van de favoriete drankjes van de Maastrichtenaren is. Vandaag deed het weer in Maastricht ons aan de Provence denken. Een prima excuus om tegen het vallen van de avond eens een paar terrasjes te testen voor een kleine, maar fijne rosétest.

1. Domaine Tempier/Preuvenemint

Een van de mooiste rosés ter wereld ging tijdens het Preuvenemint grif over de toonbank bij Crossing Borders, de grensoverschrijdende restaurantclub waarbij twee leden van Smakelijk Maastricht aangesloten zijn: Café Sjiek en Restaurant SOFA. De Domaine Tempier uit Bandol – want over deze mooie Provençaalse wijn hebben we het – deed het ongelooflijk goed in combinatie met de truffelworstjes die in deze stand werden geserveerd. Maar de rosé, die ook per glas werd aangeboden, was eveneens niet te versmaden bij de pasta met verse truffel en de bouillabaisse.

2. AIX/Brasserie Revue

Dat Maastricht de meest Franse stad van Nederland is, daar zijn vriend en vijand het wel over eens. Maar op welke van de vele zonovergoten terrassen in de stad krijg je nu zo’n knisperend droge rosé die je het gevoel geeft dat je je echt de spreekwoordelijke god in Frankrijk waant?  Bijvoorbeeld bij Brasserie Revue. Deze zaak, pal naast het Theater aan het Vrijthof, geldt in Maastricht nog altijd als een redelijke nieuwkomer, maar is desondanks nauwelijks nog weg te denken van Maastrichts beroemdste plein. Het mooie zonovergoten terras met zijn vuurrode stoelen en chique grijze luifels had zo in Parijs, Nice, Marseille – of om het even welke andere Franse stad met joie de vivre kunnen staan. In de AIX Rosé, een heerlijk geurend en uiterst sexy bleekneusje uit de Provence – hij wordt overigens door een Nederlander gemaakt – proef je Frankrijk. € 4,50 per glas, € 25,90 per fles.

3. Extrême Gris/Perroen en Lure

Het terras van Café Lure ligt aan een pleintje dat zo mooi en lieflijk is, dat je er zo voor naar het diepe zuiden zou willen afreizen om er te kunnen zitten. Vraag nog voordat de wijnkaart komt om de Extrême Gris, een betaalbare ‘Provençaalse’ rosé die gemaakt is in de Languedoc, maar kwalitatief heel dicht in de buurt komt bij de allergrootste toppers op roségebied. € 5 per glas, € 25,- per fles.

De Extrême Gris is ook verkrijgbaar bij een aantal andere cafés in Maastricht, waaronder Grand Café De Perroen op het Vrijthof. Wie hier op het terras gaat zitten, ontdekt als snel dat deze extreme jongen niet alleen extreem lekker is, maar ook extreem gevaarlijk. Je drinkt er zo een fles van leeg. Deze rosé is hier trouwens iets  goedkoper dan bij Lure: € 4 per glas en € 19,50 voor een hele fles.

4. Charmes des Cévennes/De Comedie 

Wie graag shopt en het leuk vindt om prijzen te vergelijken, kan ook als het om rosés gaat alle kanten op. Niet alleen de Extrême Gris is op de ene plek wat duurder dan de andere; ook voor de AIX noteerden wij een leuke prijsschommeling. De AIX – de favoriete rosé van restaurant Beluga werd tijdens het Preuvenemint nog even dankbaar geschonken uit een Nebuchadnezzar (een vijftienliterfles) – kost, zoals we hierboven noteerden – € 4,50 per glasbij Brasserie Revue. Bij De Comedie op het Onze Lieve Vrouweplein staat deze zelfde toprosé op de kaart voor € 6,50. Wie een hele fles bestelt (€ 29) is hier dus € 9,50 duurder uit dat op het Vrijthof. Daar staat tegenover dat je wel op een van de mooiste en exclusiefste terrassen van de stad zit, in de schaduw van de Onze Lieve Vrouwebasiliek, midden op het plein dat volgens velen het mooiste plein van de stad is. Als alternatief voor de AIX namen wij een glas Charmes des Cévennes. Ook een topglas, voor de veel lievere prijs van € 4,60. Hmm! Ober, doe ons nog maar zo’n glaasje! We zitten hier immers heerlijk!

5. MiP (Made in Provence)/De Mangerie

Wie graag baadt in pure weelde doet er goed om via de oude brug over de Maas richting Wyck te lopen, en aan het einde rechtsaf te slaan, richting de Ruiterij. Op nummer 1 in deze sfeervol beklinkerde straat ligt de Mangerie, het restaurant dat deel uitmaakt van het Crowne Plaza Hotel. Het terras van de Mangerie werd twee jaar geleden door het blad Chapeau uitgeroepen tot het mooiste terras van Limburg. Niet ten onrechte, als je het ons vraagt: je zit er prachtig, met uitzicht op de Maas en de oude binnenstad van Maastricht. Als je geluk hebt, ruikt het er een beetje naar de zee. De rosé die we hier drinken (de MiP, een afkorting die staat voor Made in Provence) is met een prijskaartje van € 7,50 per (ruim ingeschonken) glas niet echt goedkoop te noemen, maar je krijgt wel degelijk waar voor je geld: een prachtige rosé op een van de mooiste plekken van Nederland, met als extraatje een heerlijk bakje gemarineerde olijfjes en zongedroogde tomaatjes. Puur genieten!

6. La Palombe/Café Zuid

Eigenlijk hadden we ter afsluiting van onze zware rosé-klus nog even willen plaatsnemen op het terras van Café Zuid, even verderop. Maar helaas was het populairste terras van Maastricht compleet ‘volzet’ zoals de Belgen het zo mooi uitdrukken. Toch vinden we dat dit terras niet mag ontbreken in ons rijtje rosé-hotspots. Collega Demy schreef het onlangs nog: ,,Het prachtige terras van Café Zuid in de trendy wijk Céramique, ‘aan de andere kant’ van de Maas, is een klassieker. Hier zak je lekker weg in een van de heerlijke strandstoelen of geniet je van het prachtige uitzicht. De sfeervolle verlichting zorgt dat je hier op een zwoele zomeravond tot in de late uurtjes buiten kunt genieten.” De zilte zeegeur die hier vaak hangt verhoogt het vakantiegevoel alleen maar. Een prachtige rosé maakt het plaatje helemaal af. Vraag naar La Palombe, een mooie droge rosé uit de Lanquedoc (€ 4,25 per glas/ € 21,25 per fles). Maar de Esprit de Gassier slaat alles: een Côtes de Provence volgens het boekje. Alleen per fles verkrijgbaar (€ 32,50) maar wat let jou en je gezelschap eigenlijk? Als je hier eenmaal zit wil je toch niet meer weg…