Beluga Loves You: een perfecte avond uit

Chef-kok Hans van Wolde serveert ziltige stenen van oester en kraakverse rode mul in een on-Maastrichtse sfeer. Smakelijk Maastricht ging voor je proeven in het door Michelin hoogst aangeschreven restaurant in Zuid-Limburg: Beluga Loves You. Beluga Loves You is een ‘must-go’: goed geprijsd en toch toegankelijk. 

Afgelopen zondag vertelde van Wolde nog bij Jo Corenraedt in Limbourgois over de plannen van een nieuw restaurant in Reijmerstok dat opengaat in 2020.  Tot die tijd zullen we het moeten doen met Beluga Loves You op Plein 1992 in Wyck.

Beluga Loves You is één van die sterrenzaken die aantonen dat Michelin mee gemoderniseerd is naar de huidige gastronomische tijd. Zelf ben ik daar erg blij mee. De bediening is vlot en charmant, er klinkt zachtjes moderne muziek en natuurlijk zijn er verfijnde gerechten waar je een hele avond van kunt genieten.

We beginnen met een glas Veuve Clicquot Champagne bij binnenkomst. We zitten in de lounge die in veel opzichten doet denken aan een restaurant in Ibiza: de ruimte is gedecoreerd met een immense discobal en een beamer die verschillende kooktechnieken op de muur achter ons projecteert.

De menukaart van Beluga bestaat uit verschillende à la carte gerechten die in prijs variëren van 25 tot 55 euro. Wij mogen beiden één gerecht uitkiezen, waar de rest van het menu omheen gekookt wordt. Het zevengangen Xpressions-menu van Beluga eet is geprijsd voor 110 euro Voor 65 euro meer schenkt de bediening water en bijpassende wijnen.

De start is goed en zet de toon voor de rest van de avond. We proeven van een krokantje van rode biet, dat na het uiteenvallen in de mond de gepofte rijst binnenin onthult. De amuse van zwarte olijf is een sponsige zwarte cake die samen met de gepekelde knollen op satéprikkers zorgen voor een aardse start van de avond.

Eenmaal aan tafel eten we onze laatste amuse: een échte Beluga-klassieker weet de bediening ons te vertellen. De tekst ‘Hit Me’ op deze laatste amuse nodigt je uit om het koekje bovenop de crème van Parmezaanse kaas open te tikken en zo de crème te vermengen met de tomaat en basilicum onder in het glas. Laat de Foccacia die erbij geserveerd wordt zeker niet tot het laatste staan, maar doop het brood in deze Italiaanse smaakbom!

Ook het eerste voorgerecht: rotsjes van aardappel, geweldige ziltige rotsjes van oester en zeekraal met limoen is uitstekend. Een kei van een gerecht! Erbij drinken we een Roter Veltliner van het wijnhuis Wimmer Czerny, gelegen ten westen van Wenen. Een opmerkelijke keuze om bij de start van het menu te schenken, maar een prima combinatie door de tonen van wit fruit en peper die de ziltigheid van het gerecht goed in balans brengen.

De gamba met jus van schaaldieren doet ons genieten, terwijl we het moderne restaurant langzaam zien volstromen (het is donderdagavond). De Riesling uit Pfalz (in het westen van Duitsland) komt uit 2014. De verrukkelijke aroma’s van hooi en rijp geel fruit verhullen gelukkig de licht vreemde smaak die we proeven in de crème van spinazie.

Daarmee zijn we aangekomen bij de gerechten die we zelf mochten kiezen. We eten een kraakverse rode mul met een pittige jus van wortel en de befaamde Beluga paella. De paella is zacht van smaak en is verrukkelijk gemaakt met kerrie en puntjes van inktvis en Hollandse garnalen. Mijn tafelgenote, die dit gerecht heeft gekozen, hoor ik stilletjes ‘wow’ fluisteren.

De tarbot die ik heb uitgekozen, is voor mij het hoogtepunt van de avond. Hij wordt geserveerd met béarnaisesaus en een fantastische Artisjok à la Barigoule, een typisch Zuid-Franse bereiding waarbij de artisjok in een bouillon bereid wordt. De wijn die bij de tarbot en de mul geserveerd wordt is een Chardonnay uit de buurt van Limoux en verdient een extra vermelding. De lagering van de wijn past perfect bij de vette tarbot. de zuren uit de wijn komen goed tot zijn recht naast de artisjok. Een nog betere combinatie dan die met de mul ervoor!

Het hoofdgerecht in ons menu is Wagyu rundsvlees met champignons en spek. Het vlees is heerlijk mals en het spek is perfect en zacht gegaard. Van de olieachtige en krachtige saus bij het rundvlees zijn we minder fan, maar de sommelier maakt dit helemaal goed door een melange van Cabernet Sauvignon, Merlot en Cabernet Franc uit Zuid Afrika te schenken. Deze, op een Bordeaux lijkende rode wijn brengt het gerecht weer helemaal in balans met zijn zachte tannines en krachtig rood fruit.

Als nagerecht kies ik voor kaas. Mijn tafelgenote eet rood zomerfruit met cheesecake en roomijs van karnemelk en gember. De smaken van het roomijs zijn perfect in balans en zijn een mooie afsluiting van een prachtige avond.

Een avond dineren bij Beluga is een hele beleving. De bediening is enorm vriendelijk, totaal niet stijf en het eten is anders dan in andere Maastrichtse restaurants. Ga dus zeker bij Beluga Loves You langs voor die speciale ervaring in een gemoedelijke sfeer. Na een avondje Beluga Loves You waggelen wij, genietend van al het moois dat Maastricht te bieden heeft, richting huis. Voldaan na een mooie ervaring aan Plein 1992.

Lees meer over dit restaurant