Let op: deze blog is meer dan een jaar oud!

De blog die je nu leest is meer dan een jaar gelegen gepubliceerd. De kans is aanwezig dat informatie over gerechten (opmaak, ingrediënten, prijzen) is gewijzigd.

Een restaurant kan niet zonder een goede chef-kok. Maar wie zijn de koks, wat inspireert ze en wat is hun kooktip? In de rubriek Chefs Special stellen we 10 vragen aan Bredase chef-koks. Deze keer Timo Kok, chef-kok van VanCooth13 op het van Coothplein.

1. Introduceer jezelf: wie ben je en wat doe je?

Ik ben Timo Kok, 27 jaar, woonachtig aan de singel in Breda en samen met Joost den Hartog chef-kok van VanCooth13 op het Van Coothplein. Bij VanCooth13 serveren we gerechten uit de Josper grill. Van vlees- en visgerechten tot hamburgers en hapjes om te delen.

2. Wanneer en waarom ben je gaan koken?

Ik kook sinds mijn 19e. Ik wilde eerst banketbakker worden en heb uiteindelijk de keuze gemaakt naar de keuken. Ik ben opgeleid aan De Rooi Pannen in Breda als zelfstandig werkend kok en was hiervoor werkzaam bij Block62 en Aogse Markt.

3. Wat voor type chef-kok ben je?

Ik ben op mijn best als het druk is en raak niet snel in de stress. Ik houd van simpele gerechten, het liefst zoveel mogelijk terug naar de basis. De Aziatische keuken is mijn favoriet, dat kook ik het liefst.

4. Wat inspireert je?

Ik heb 2 jaar geleden door Thailand gereisd, een inspirerende reis waar ik bijvoorbeeld ook workshops heb gevolgd. De Amerikaanse barbecue cultuur vind ik ook heel interessant. Volgend jaar staat Texas op de planning. Ook de serie Mind of a Chef vind ik inspirerend, vooral de afleveringen met David Chang. Alle afleveringen zijn te bekijken op Netflix.

5. Wat is je guilty pleasure op het gebied van eten?

Een Turkse pizza van de Turkse bakker in de Boschstraat op zijn tijd is altijd lekker.

6. Wat vind je niet lekker of eet je liever niet?

Met Hollandse pot maak je mij echt niet blij. Gekookte aardappelen met vlees en groenten, dat hoeft van mij echt niet.

7. Wat is je favoriete gerecht op jullie huidige menukaart?

De hele dorade uit de Josper grill met gegrilde citroen, tuinkruiden en groenten uit de Josper.

VanCooth13 Breda

8. Waar in Breda ga je zelf graag eten?

Mijn oude werkgever Block62 aan de Ginnekenweg! Vanwege de authentieke Aziatische gerechten en de passie van chef-kok Marcel.

9. Wat vind je van de eetcultuur in Breda?

Er zijn een aantal goede restaurants in Breda, maar je ziet helaas steeds meer restaurants die inhaken op het ‘veel eten voor weinig’ principe en en all you can eat restaurants, dat niet is goed voor de stad. De borrelcultuur in Breda vind ik wel erg leuk, met hapjes en drankjes.

10. Heb je een recept of kooktip voor de lezers?

Nam prik, een Aziatische saus voor bij de vis:

  • 1 deel limoensap
  • 1 deel vissaus
  • Versgehakte koriander
  • 1 chilipeper met zaadjes

Bekijk dit restaurant

VanCooth13 Breda