Chocolat bestaat al vijftien jaar in ’t Sas en maakt nog altijd onderdeel uit van het selecte groepje culinaire restaurants in Breda. Eigenaar en chef-kok Dorus Clement kookt samen met zijn keukenteam twee menu’s: een 3 en 4-gangen keuzemenu (€38 en €45) en een 5 en 6-gangen gastromenu (€55 en €65). Het keuzemenu is onlangs vernieuwd en dus gingen we op bezoek bij het chocoladebruine restaurant voor een culinaire avond uit.

Chocolat

Eénmaal plaatsgenomen beginnen mijn tafelgenote en ik met het huisaperitief. De pre-amuse ligt al op tafel: huisgemaakte koekjes van filodeeg met kaas en kruiden en olijven. Even later volgen de drie amuses: in het glaasje een vijgencake met een crème van geitenkaas en gedroogde bellota ham. Daarnaast in het schaaltje een ceviche van zwaardvis met een krokantje van rijst en inktvisinktmayonaise. In de buisjes een shotje met wodka, ginger ale en mint.

Chocolat Breda

Chocolat Breda

Knol & tonijn

Bij de voor- en hoofdgerechten heb je de keuze uit vlees, vis en vegetarisch. Voordat we beginnen met proeven aanschouwen we eerst de prachtige creaties. Het eerste gerecht is vegetarisch: sashimi van knol. Knol in de hoofdrol, verrassend lekker. Maar gelukkig wel bijgestaan met onder andere mango, gepekelde groenten en mosterd. Het andere plaatje van een gerecht is de geschroeide tonijn. Heerlijke verse vis vormt een cirkel en bevat enkele kokkels, maar ook spitskool, merengue van wasabi en ingelegde pompoen. Bij de voorgerechten wordt bovendien brood met olijfolie en zeezout geserveerd.

Wijnsuggesties: Verum Cosecha 2016 & Buitenverwachting Buiten Blanc 2017

Chocolat Breda

Heilbot & kalfswang

Op de nieuwe menukaart staat een tussengerecht met kalfswang en zwezerik. Het smaakvolle vlees en orgaanvlees zijn een goede match met daarbij een cannelloni van ossenstaart. Dit is drie keer genieten voor de vleesliefhebber. Maar er is ook vis: heilbot en coquille. Het perfect gebakken stukje vis en de coquille worden geserveerd met onder andere parelcouscous en een jus van kreeft. Het restaurant blijft zijn naam hoog houden als het gaat om tussengerechten, deze gang blijft een feestje bij Chocolat.

Wijnsuggesties: Bisquertt La Joya & 3 Stones Pinot Noir

Chocolat Breda

Chocolat Breda

Entrecote & skrei

Malse en sappige entrecote is één van de nieuwe hoofdgerechten. Geserveerd met bereidingen van rode biet en aubergine, maar vooral opvallend is de krachtige en smaakvolle jus van rode wijn. Het andere gerecht is skrei. Een flinke portie winterkabeljauw is maar al te lekker in combinatie met de vadouvan Hollandaise. Een andere opvallende bereiding is de huisgemaakte polenta. Wij zijn groot fan van polenta, zien het te weinig terugkomen en zijn daarom extra blij met deze bereiding.

Wijnsuggesties: Norton Reserva Malbec 2014 & Bestel Clos Montblanc Únic Sauvignon 2016

Chocolat Breda

Chocolat Breda

Dessert & kazen

Als dessert serveert Chocolat een eigen variant op de millefeuille, een typisch Frans gebakje dat lijkt op de tompoes. Een luchtige mousse van melkchocolade met onder andere amarene kersen, saus van vanille en een yoghurt crumble. Heb je liever kaas? Dan krijg je brie, een Belgische kaas (half hard/zacht), oude Rotterdamse kaas en onze favoriet: shropshire blue. Een stiltonachtige blauwaderkaas en wat krachtiger dan Blue Stilton. Daarbij vijgen notenbrood, kweeperen compôte en rode port stroop.

Wijnsuggesties: Brachetto d’Acqui & Fonseca Late Bottled Vintage Port 2011

Chocolat Breda

Chocolat Breda

Conclusie

Het nieuwe 3 en 4-gangen keuzemenu bij Chocolat is mooi uitgebalanceerd. De presentaties van de voorgerechten springen eruit, maar bijvoorbeeld ook de combinaties kalfswang en zwezerik en skrei met polenta. Een uitstekende gelegenheid om weer eens te reserveren bij Chocolat voor een diner met meerdere gangen en bijpassende wijnen.

Chocolat doet mee aan de Smakelijk Breda Restaurantweek! Reserveer een tafel een geniet bij Chocolat van een 4-gangenmenu voor slechts €35.

Lees meer over dit restaurant

Chocolat Breda