De Stadstuin is een culinaire parel gelegen aan de Ginnekenweg in Breda. Al ruim 23 jaar serveert dit gastronomische restaurant de Franse keuken. Enkele maanden terug werd De Stadstuin wederom bekroond met een Bib Gourmand. Dit is een vermelding van Michelin voor culinaire restaurants met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

Restaurantweek

De Stadstuin doet deze maand ook mee aan de Breda Restaurantweek! Geniet met exclusieve korting van een culinair 4-gangenmenu voor slechts €37,50. Er zijn nog enkele tafels beschikbaar. Voor meer informatie en om een tafel te reserveren ga je naar de website van Breda Restaurantweek.

Amuses

We nemen op deze winteravond plaats in het Franse restaurant en proeven het menu ‘De Stadstuin’. Dit menu is te bestellen vanaf 4- (€49,50) tot 7-gangen (€79,50). Voordat we beginnen aan de eerste gang, schenkt eigenaar Adrie Crezee een huisaperitief in met gin, cava, Lillet, Franse Vermouth, ijspastille, cranberry en klaverzuring.

Op tafel liggen gerookte amandelen, stengels van kerrie en venkelzaad, kalamata olijven en brood met roomboter, olijfolie en zeezout. Er volgt een trio van hapjes: een bonbon van wasabi met witte chocolade, merengue met citrus en kroepoek van sepia met een crème van kaas. De amuse bestaat uit maishoender met groene appel, gel van Granny Smith en krokante kippenhuid.

De Stadstuin Breda

De Stadstuin Breda

De Stadstuin Breda

Gamba’s

De eerste wijn is een Chenin Blanc van Domaine Des Aubuisières: Vouvray ‘Cuvée de Silex’ 2016. Een droge witte wijn met een beetje restsuiker. Deze Franse wijn heeft exotisch fruit maar is dankzij de frisse zuren ook mooi droog. Een ideale wijn voor bij het voorgerecht: een salade van gamba’s met daarbij een cremeux van pinda en knolselderij, een zeer smaakvolle gamba en licht ziltige doorzichtige saus van zeewier.

De Stadstuin Breda

Coulibiac

Bij het tussengerecht schenkt Adrie een Zuid-Afrikaanse Chardonnay van Clouds Estate. Dankzij de houtrijping op Frans eiken (8 maanden) proeven we een volle witte wijn met tonen van boter maar zeker ook citrus. Het tussengerecht is het Russische visbrood Coulibiac. Deze vispastei is een Russische klassieker met wilde zalm en wilde spinazie. De vis is mooi gegaard en wordt geserveerd met een mousseline van aardappel en haringkaviaar.

De Stadstuin Breda

Entrecote

Het hoofdgerecht is rosé gebraden entrecote van het Black Angus rund. Grain Fed runderen zijn gevoerd met graan waardoor het vlees nog meer smaak krijgt. Bij het malse vlees worden een wintergarnituur en bordelaisesaus geserveerd. Deze heerlijke krachtige rode wijnsaus is een absolute verrijking. Het wintergarnituur bestaat uit stoofpeer, amandelaardappel, bataat en topinamboer en witlof.

De Stadstuin Breda

Dessert

Het dessert heeft een exotische twist dankzij de kokosmousse en ijs en crèmeux van mango. De kokos en mango gaan heerlijk samen met daarbij pure chocolade ganache en curd van calamansi. Zeer verfijnd en mooi in balans. De dessertwijn die hierbij wordt geschonken komt uit de Rhône en is van Bérard Père et Fils: Muscat de Rivesaltes. We proeven tonen van honing en abrikozen, maar ook meer dan genoeg frisheid.

De Stadstuin Breda

Kaasplateau

De kaasplank van De Stadstuin met kazen van Kaasaffineurs Van Tricht is samengesteld voor dé kaasliefhebber. Van de Oostenrijkse Lola Montez met bloemen en kruiden tot blauwschimmelkaas Blu 61 uit Italië die rijpt met veenbessen. Een aangegeven route leidt je langs diverse karakterkazen zoals wij ze het liefst proeven. Lustau east India Solera is de sherry die bij de kaas wordt geschonken met tonen van chocolade, rozijnen en krenten.

De Stadstuin Breda

De Stadstuin Breda

Conclusie

De Stadstuin serveert momenteel een 4- tot 7 gangenmenu waarmee je de koude wintermaanden even vergeet en in een knusse setting geniet van culinaire creaties uit de keuken van het Franse restaurant. Van het klassiek Russische ‘Coulibiac’ tot verfijnde gerechten met gamba en mango. Eigenaar Adrie Crezee legt je een avond in de watten, zorgt voor bijpassende wijnen en kiest de lekkerste kazen voor je.

Lees meer over dit restaurant

De Stadstuin Breda