Eeterij op Wielen Breda is het eerste foodtruckfestival in Breda. Het evenement vind plaats op het Schoolakkerplein in het Ginneken. De eerste editie van Eeterij op Wielen werd gehouden in april 2015. In 2018 ging het foodtruckfestival wegens omstandigheden niet door.

Op vrijdag 10, zaterdag 11 en zondag 12 mei 2019 wordt op het Schoolakkerplein de vijfde editie van Eeterij op Wielen Breda georganiseerd.

» Blogs over Eeterij op Wielen Breda

Proeven tijdens Eeterij op Wielen Breda: gyoza, curry, chorizo, eend & meer

Eeterij op Wielen strijkt dit jaar voor de vierde keer neer op het Schoolakkerplein in het Ginneken. Met ruim 30 foodtrucks, meerdere bars en diverse activiteiten voor kinderen is het driedaags festival een feest voor liefhebbers van eten en drinken. In deze blog 7 gerechten die we op de eerste avond hebben geproefd.

1. Duck Gyoza bij Pittige Dames

We beginnen met huisgemaakte Japanse dumplings van Pittige Dames. Deze foodtruck uit Vlijmen serveert soul & comfort food en wordt gerund door twee ondernemende dames. De gefrituurde gyzo (5 stuks voor €5,50) zijn gevuld met malse pekingeend en hoisinsaus met verder sojasaus, sesamzaadjes en komkommer. De dumplings zijn lekker hoog op smaak, goed gevuld en met hebben een krokante bite. Een mooie start van deze avond.

Eeterij op Wielen Breda

2. Thaise currys bij FreshFood4U

Voor Thai streetfood moet je bij FreshFood4U zijn! De Thaise curry’s zijn door het team en familie uit Thailand samengesteld en worden vers bereid volgens Thaise receptuur. Je hebt de keuze uit Massaman (gestoofd rundvlees met o.a. aardappel), een licht pittige Green Curry (Thai kip met groenten) en een vegetarische curry met pompoen en kikkererwten. De smaakvolle currys (mooie porties) worden geserveerd met rijst, wortel en koriander.

Eeterij op Wielen Breda

3. Sticky Chicken bij Steak me Home Tonight

Bij foodtruck Steak me Home Tonight staan de Bredase horecamannen Peter van Belle (restaurant De Colonie) en Pim Elbers (CuliNice catering) achter het fornuis. Naast broodjes met slow cooked rund en pulled pork heeft deze foodtruck heerlijke sticky chicken (€7), een broodje met kip gecombineerd met een pittige salsa, gebakken ui en sla.

Eeterij op Wielen Breda

4. Broodje Chorizo bij Chorizos & Co

Chorizos & Co is dé foodtruck voor een lekker worstje! Deze foodtruck serveert verschillende soorten broodjes worst (€6,50), zoals Thai Surprise (met een kip curry worst), El Gaucho (met een Argentijnse worst) en de Tijuana Caliente (met een Mexicaans worstje). Mijn aanrader is The Spaniard met een zeer smaakvol en mals chorizo worstje. Het garnituur op dit broodje is gesauteerde uien, gegrilde paprika, lente-ui en een salsa brava.

Eeterij op Wielen Breda

5. Gekonfijte eend bij Brothers in the Hood

Brothers in the Hood is een foodtruck van twee broers die zijn gespecialiseerd in streetfood. Je ziet het verder op het festival bijna nergens, maar de heren serveren het gelukkig wel: brioche brood. Heerlijk zoet en luchtig brood die ze gebruiken voor bijvoorbeeld de Brother burger met bacon, rode ui en tomatenjam. Wij raden het broodje met gekonfijte eend (€6) aan; mooi gegaard met daarbij een zoete rode-uien compôte en truffelmayonaise.

Eeterij op Wielen Breda

6. Lángos bij Lángos Express

We proeven ook nieuwe specialiteiten op Eeterij op Wielen zoals lángos. Dit is een Hongaarse snack met een basis van aardappel deeg. Het deeg wordt opgerekt in een oneven platte vorm waarna deze kort gefrituurd en wordt belegd. Lángos Express heeft zes verschillende soorten toppings (ook vegetarisch!) en wij kiezen voor knoflook, zure room, garnaaltjes, kaviaar en rode ui (€5,50). Deze luchtige maar toch krokante lekkernij uit Hongarije moet je een keer proeven!

Eeterij op Wielen Breda

7. Wafellollie bij Gaufre Délice

Als afsluiter van een heerlijke eerste avond bij Eeterij op Wielen bestellen we tot slot iets zoets: een wafellollie van Gaufre Délice! Een wafel op een stokje, ambachtelijk bereid met beslag volgens traditioneel recept en overgoten met warme chocolade (€3,50). Om het geheel af te maken kun je kiezen uit een topping van bijvoorbeeld nootjes (zie foto), chocoladebolletjes, spikkels en mini marshmallows. Lekker om te smullen, zowel voor jong als oud!

Eeterij op Wielen Breda

Proeven tijdens Eeterij op Wielen Breda: springrolls, fish taco, stoofvlees & meer

Op het Schoolakkerplein in het Ginneken hebben tientallen foodtrucks zich verzameld voor een nieuwe editie van Eeterij op Wielen. Het foodtruckfestival heeft wederom een divers aanbod met uiteenlopende keukens en is tot en met zondag gratis te bezoeken. Ik nam vrijdag een kijkje om een aantal gerechten te proeven.

1. Summerrolls

Een foodtruck die de moeite waard is om te bezoeken is Bánh Mì. Deze foodtruck uit België heeft Vietnamese streetfood, waaronder deze summerrolls (5,50 euro). De frisse rolls worden à la minute voor je gerold en zijn dus verser dan vers. Je kunt zelf bepalen wat je erin wilt hebben: van kip en tofu tot varkensvlees van de barbecue. Inclusief sausje!

Eeterij op Wielen Breda

2. Broodje Javaanse kip

Javaans en Surinaams eten mag natuurlijk niet ontbreken. Een aanrader is ook dit broodje Javaanse kip bij Wok and Roll (5 euro). Het broodje is royaal belegd met heerlijke stukjes kippendijen. Mooi mals, goed op smaak. Daarnaast is de pittige pindasaus perfect, zo eet ik ‘m graag. Verder ligt er sla, gebakken uitjes en zure groenten op het broodje.

Eeterij op Wielen Breda

3. Baja California Fish Taco

Bij foodtruck MILF (Man I Love Fish) moet je zijn voor smakelijke visgerechten. Zoals bijvoorbeeld de Baja California Fish Taco (5 euro). Alleen het plaatje ziet er al smakelijk uit. Onderop ligt de tortilla met daarop onder andere stukjes tomaat, sla, ui en witte en rode kool. In combinatie met de lekkere stukjes gefrituurde witte vis en pittige cocktailsaus een aanrader.

Eeterij op Wielen Breda

4. Stoofvlees met wedges

Brows Bear is een door bier geïnspireerde foodtruck. Voor een flinke hap kun je gerust het stoofvlees met wedges (7,50 euro) bestellen. De wedges (met mayonaise) hebben een smaakvolle aardappelsmaak en proeven verser dan vers. Het rundvlees is gestoofd met triple bier en valt in de smaak. Tip: bovenop de foodtruck staat een tafeltje met uitzicht over het festival.

Eeterij op Wielen Breda

5. Scheermessen

Natuurlijk ontbreekt ook dit jaar foodtruck Mosselbar.nl niet op Eeterij op Wielen. Naast mosselen piripiri uit de wok en Zeeuwse oesters heeft de foodtruck ook scheermessen van de bakplaat. De schelpdieren zijn zoals het hoort lekker vers en goed op de olie gebakken. Voor slechts 2 euro proef je al een aantal scheermessen, ideaal als tussendoortje!

Eeterij op Wielen Breda

6. Broodje kangoeroe

De opvallendste foodtruck is Karibu met een broodje kangoeroe (6 euro, zie foto) en een broodje krokodil (7 euro). Het kangoeroevlees gaat richting het wild, maar dan toegankelijker. Zeker in combinatie met de frisse dressing/saus. Het krokodillenvlees (met kerriesaus) komt in de buurt van kip/kalkoen. Ik vond beide vleessoorten lekker, durf jij het aan?

Eeterij op Wielen Breda

Proeven tijdens Eeterij op Wielen Breda: saté, ribs, pizza, pulled pork & meer

Dit weekend hebben tal van foodtrucks hun wagen geparkeerd op het Schoolakkerplein voor Eeterij op Wielen. Het is haast onmogelijk om alles te proeven wat het foodtruckfestival te bieden heeft, daarom heb ik wat hulp ingeschakeld. Uiteindelijk hebben we van vijf verschillende foodtrucks iets geproefd om een beeld te schetsen van wat deze eettentjes op wielen zoal te bieden hebben.

1. Kipsaté

Bij Hupsaté kun je terecht voor de beste saté. Deze Bredase foodtruck heeft diverse gerechten. Zo krijg je voor 7 euro 3x een kipsaté, satésaus, uitjes, aardappelwedges en atjar. Het vlees is van kippendijen, dus dat is sowieso smullen. De saus is ook top, net als de zelfgemaakte atjar. Lekker fris maar ook weer niet te zuur.

eeterij-op-wielen-breda-10

2. Sticky ribs

Het bord bij de foodtruck van Voldaan BBQ uit Delft is vrij duidelijk: voor f*cking lekkere sticky ribs (7 euro) en sticky chicken (6 euro) moet je bij hen zijn. Ik ga voor de ribs en dat is zoals je ziet een flink bord met veel en goed vlees. Qua marinade had het gerust nog wel wat ‘sticky-er’ gemogen. Je krijgt er bovendien een lekker knoflooksausje bij.

eeterij-op-wielen-breda-11

3. Pizza

En dan een bijzonder moment: voor het eerst in 1,5 jaar Smakelijk Breda een pizza op de site. Deze frutti di mare pizza (6,50 euro) van ZeroZero Pizzeria Taverna bevat onder andere gamba’s en inktvis en heeft een lekkere vissmaak. Bijzonder aan de bereiding is dat de pizza wordt gebakken in een houtgestookte steenoven die is gebouwd in de foodtruck. Kwalitatieve pizza’s dus bij ZeroZero!

eeterij-op-wielen-breda-12

4. Pulled pork

Net als bij de eerste editie in april van dit jaar is Stacks aanwezig. Een topper bij Stacks is het broodje pulled pork (6,50 euro). Het langzaam gegaarde varkensvlees van Stacks is om je vingers bij af te likken. Gewoon lekker basic op een zacht broodje met wat sla en rode saus met goed vlees en een bbq/rook-smaak.

eeterij-op-wielen-breda-13

5. Lemon curd pie

Ik sluit mijn eerste dag Eeterij op Wielen af met een lekker gebakje van Fiona’s Baking Avenue uit Amersfoort. De lemon curd in a jar (4,50 euro) is een luxere versie van de lemon curd pie. Met koekkruimels, zoete lemon curd en bovenop zachte merengue uit de oven. Pluspunten voor de presentatie.

eeterij-op-wielen-breda-14

Proeven tijdens Eeterij op Wielen Breda: curryworst, paella, yakitori, mosselen & meer

Als ik vrijdagmiddag het terrein opkom is het gelukkig nog redelijk rustig. De foodtrucks zijn aan het warmdraaien en de eerste gerechten worden besteld. Het is voor mij onmogelijk om alles te proeven wat Eeterij op Wielen te bieden heeft. Uiteindelijk heb ik bij acht verschillende foodtrucks eten besteld. Hierdoor krijg je een goed beeld van wat deze foodtrucks zoal te bieden hebben.

Lobster & crab burger

Zo begon ik bij Smokin Roaster, waar ik de lobster & crab burger bestelde (9,50 euro). Het vlees van de krab en de kreeft heeft de vorm van een burger en lijkt daardoor wat minder ‘spannend’. Maar dat is denk ik noodzaak, wil je het fatsoenlijk kunnen eten. Bij het nemen van een hap valt het vlees al meer uit elkaar en proef je de zachte smaak van de vis, in combinatie met de aioli. De venkel zorgt tot slot voor een bite aan de burger.

eeterij-op-wielen-breda-1

Proeverij ballen

Bij De Ballenbar moet je zijn voor de lekkerste bitterballen. Niet alleen de traditionele bitterbal met rundvlees, maar ook voor andere smaken. Bij een proeverij (7,50 euro) krijg je 5 bitterballen in de smaken geitenkaas, rundvlees, truffel, chorizo en bouillabaisse. Daarbij krijg je de keuze uit mosterd of truffelmayonaise. Mijn favoriet? Lastig, misschien toch wel gewoon de traditionele bitterbal. De mosterdmayonaise is overigens lekker scherp.

Eeterij op Wielen Breda

Curryworst

Een gerecht dat volgens mij niet te krijgen is in Breda maar wel tijdens Eeterij op Wielen is de curryworst (4,50 euro). De curryworst werd in 1949 in Berlijn uitgevonden, een typisch Duits gerecht. De worsten van Kitschman komen ook uit Berlijn, dus dat zit wel goed! Naast het vlees is de saus erg belangrijk. Een echte curry-smaak en een beetje pittig, erg lekker!

Eeterij op Wielen Breda

Paella

Een goede paella sla ik niet af en dus bestelde ik bij Barra Paella Catering de Paella Mixta (8 euro). De paella’s worden gemaakt in enorme grote pannen. De smaak van de paella is goed. Wat daarnaast positief opvalt is dat de paella die goed is gevuld! Dat wil zeggen inclusief kippenboutjes, mosselen, calamaris, stukjes vis, chorizo, gamba’s. Je komt dus niks te kort.

Eeterij op Wielen Breda

Beef thriller

Bij Thrill Grill kan je onder andere terecht voor de classic beef thriller (7,50 euro). Deze burger is volledig samengesteld door Robert Kranenborg. En wat krijg je dan precies? Eigenlijk gewoon een klassieke burger zoals het hoort volgens de sterrenchef. De burger (100% rund) bevat bacon, pickels, kaas, tomaat, sla en op gegrild brood. De romige saus op de burger is een geheim recept van de chef!

Eeterij op Wielen Breda

Yakitori

Waar ik het langste in de rij heb gestaan was voor de yakitori (5,50 euro) van Meneer Temaki. Maar dat wachten werd uiteindelijk beloond. De yakitori van Meneer Temaki zijn drie stokjes met biologische kippendijen. Omdat ze zijn bereidt boven de houtskool hebben krijgen ze een rooksmaak. In combinatie met de heerlijke marinade en als finishing touch het sesamzaad is dit om te smullen.

Eeterij op Wielen Breda

Mosselen

Voor de liefhebbers van mosselen is er de Mosselbar. Je hebt de keuze uit gekookte of gewokte piri piri mosselen (6,50 euro) en twee sauzen: knoflook en/of coctailsaus. Ben je meer van de tortilla’s moet je naar Tante Tortilla. Deze foodtruck serveert Maxican streetfood met een twist. Je hebt de keuze uit kip, vlees en vega. De kip was uitverkocht, dus ik ging uiteindelijk voor een grote vlees tortilla (8,50 euro) met Antilliaanse stoof met peper, wijn en kaneel!

Eeterij op Wielen Breda