Bij pintxos- en wijnbar El Patio geniet je van Spaanse hapjes en gerechtjes aan de Haven in Breda. El Patio is een hotspot waar je kunt borrelen, uit eten en genieten van het uitgebreide aanbod veelal Spaanse wijnen. Binnen in het unieke monumentale pand of – bij mooi weer – in de sfeervolle binnentuin. Omdat de menukaart van El Patio is vernieuwd en het mooie weer voor de deur staat is dit een ideaal moment om nieuwe gerechten te proeven!

Pintxos

Bij El Patio liggen de koude pintxos op die bar en kies je zelf waar je zin in hebt. Er zijn vier soorten pintxos: geel (€2), rood (€3), oranje (€3,50) en blauw (€4). Je bewaart de prikkers aan tafel en aan het einde van de avond worden alle prikkers bij elkaar op geteld en de rekening opgemaakt. Ben je net als ik iemand die niet kan kiezen? Bestel dan de pintxos platter (€18,50); een plank met acht koude pintxos, samengesteld door de bediening.

El Patio Breda

Zalm, pompoen, pastrami & kip

Onze plank is gevuld met gloednieuwe pintxos. Diversiteit is nog steeds aanwezig: van een pasteitje (met zalmsalade en huisgerookte zalm) en crostini (met geroosterde pompoen en Spaanse geitenkaas) tot een gepofte aardappel (met crème fresh, runderpastrami en venkel) en een tortilla (van zoete aardappel met kip en paprikacrème).

Makreel, kip, sardines & ossenworst

Andere pinxtos zijn makreelsalade (met een marmelade van rode ui, paprika, tomaat en lente-ui), vegetarische kipreepjes (met een chutney van courgette en geitenyoghurt), knoflook tramezzini (met mojo verde, sardines, doperwtencrème en sugarsnap) en malse ossenworst (met kappertjes, peper en Spaanse omelet).

Witte wijn

We beginnen deze avond met witte wijn. Alle wijnen die we proeven kun je per glas en fles bestellen. Een Spaanse wijn van Petit Sios Blanco (Chardonnay, Muscat, Viognier, €4,50) met een vleugje citrus maar met genoeg body. In het andere glas een frisse en fruitige wijn uit Frankrijk: Jean Sipp (Pinot Blanc, €5,50).

El Patio Breda

El Patio Breda

Warme pinxtos

We stappen over op de warme pinxtos! De bediening loopt rond met warme pinxtos, maar je kunt bestellen van het krijtbord of net als bij de koude pinxtos kiezen voor een platter. We proeven vier pinxtos (€11), maar kunt ook kiezen voor acht (€20,50) of twaalf pinxtos (€30).

Asperge, kabeljauw, entrecote & lam

Deze ronde gaat wederom alle kanten op met vlees, vis en ook vegetarisch, namelijk een smaakvolle ragout van groene asperges en shii-take met brunoise van gekookt ei en gehakte peterselie. Een fijne combinatie is de gerookte kabeljauw omwikkeld met Spaanse ham. Rosé gebraden runderentrecote op stokbrood met grof zeezout, olijfolie en zwarte peper mag niet ontbreken. Tot slot een botermalse lamsstoof, lekker hoog op smaak.

Rosé

We stappen over op rosé: Alta Pavina rosé (Tempranillo, €4,50) en Pigoudet l’Oratoire (Cinsault, Grenache, €5,50). De eerste – opvallend donkere – rosé is heeft intense tonen van fruit, zeker in vergelijking met de Pigoudet l’Oratoire. Deze rosé is sappig, heeft een mooie frisheid en een mineralige afdronk.

El Patio Breda

El Patio Breda

Raciones

Voor wie geen zin heeft in alleen maar pintxos serveert El Patio de raciones. Dit zijn iets grotere smaakvolle gerechten. Naast klassieke Baskische gerechten kookt de keuken graag met het seizoen mee. Op de nieuwe menukaart zijn alle raciones vernieuwd!

Iberico varken & gamba’s

We proeven smaakvolle mooie van de lende en wang van het Iberico varken (€10,50). Daarbij gnocchi, paprika, little gem en jus van de chef. Goed in balans en een uitstekende portie. Heb je liever geen vlees? Bestel de blacktiger gamba’s (€10,50) met een mousse van witte chocolade en zoete aardappel en heerlijk krokante rösti. Daarbij gebakken spiering, crème van doperwten en een schuim van beurre blanc.

Rode wijn

Tot slot proeven we twee rode wijnen: Arraez ‘Bala Perdida’ (Garnacha, €4,50) en Vistamar Sepia (Carmenere, €5,50). Als eerst een kersenrode wijn uit Spanje met intense aroma’s van rood fruit. De Chileense wijn van Vistamar Sepia bevat rijp fruit en tonen van koffie en vanille.

El Patio Breda

El Patio Breda

Desserts

We sluiten de avond af met twee desserts. Als eerst een fris dessert met geserveerd in een glas met verschillende smaken en structuren van groene appel (€5) zoals een mousse, gel en ijs van appel. Het andere dessert is een panna cotta van kokos (€5) met passievrucht, ganache van pure chocolade en een sorbet van passievrucht. Licht, fris en fijne bereidingen voor een mooie prijs.

El Patio Breda

El Patio Breda

Conclusie

Het niveau bij El Patio is met de menukaart weer omhoog getild. Smaken, bereidingen en presentaties zijn verfijnder. Nu het voorjaar is gestart en de temperaturen stijgen zal het niet lang meer duren voor we kunnen genieten in de sfeervolle binnentuin van El Patio. Zeker met de compleet vernieuwde menukaart vol nieuwe pinxtos en gerechtjes kunnen we het over één ding eens zijn: laat de zomer maar komen!

Lees meer over dit restaurant

El Patio Breda