MeinesZ is een Franse bistro aan de Ulvenhoutselaan waar je aan het juiste adres bent voor de Franse keuken. Het restaurant ademt Frankrijk. Terwijl chefkok Arjan MeinesZ en zijn keukenbrigade klassieke Franse gerechten bereiden zorgt gastvrouw Maaike de Lange en haar team voor een zorgeloze avond met de mooiste Franse wijnen.

MeinesZ

MeinesZ heeft een menukaart waarbij je als voor, hoofd- en nagerechten keuze hebt uit vier gerechten. Franse klassiekers zoals steak tartaar, bouillabaisse, entrecôte en crème brûlée. Daarnaast kun je bij MeinesZ het 3 (€36), 4 (€45) en 5-gangen (€53) menu gourmand bestellen; een verrassingsmenu door de chef en zijn brigade. Voordat mijn tafelgenote en ik à la carte gerechten proeven nemen we eerst een blik op de aperitiefkaart ‘Les Happes’.

MeinesZ Breda
Olijven

Les Happes

De aperitiefkaart staat vol met hapjes die je samen kunt delen bij het aperitief. Van Franse oesters en charcuterie tot camenbert en garnalen. We bestellen de escargots (€10); zes Nederlandse wijngaardslakken gegratineerd in Maître d’hôtel-boter. Heerlijk op smaak en een feestje in combinatie met het aperitief: Champagne Nicolas Maillart (€11). De amuse die tot slot volgt is gazpacho met watermeloen, schuim van gezouten yoghurt en kaneel.

Escargots
MeinesZ Breda
Champagne
MeinesZ Breda
Amuse

Vitel toné

MeinesZ heeft voorgerechten op de kaart zoals steak tartaar, terrine van eendenlever en een garnalencocktail. Ik proef de vitel toné, oftewel vitello tonnato Franse stijl. De rosbief van kalf is fantastisch mals, beter gaat het niet worden. Geserveerd met onder andere rucola, fijngesneden groenten en smaakvolle tonijncrème en pistou (basilicum, knoflook en olijfolie). De bijpassende wijn die hierbij wordt geschonken is Félines Jourdan Picpoul de Pinet 2016: droog, fris en fruitig met fijne zuren en ziltige minerale tonen.

MeinesZ Breda
Vitel toné

Suggestie v/d chef: cocktail de crevettes:

MeinesZ Breda
Cocktail de crevettes

Scholfilet

Als hoofdgerecht kunnen vleesliefhebbers genieten van onder andere steak, entrecôte en gekonfijte eend. Omdat ik als voorgerecht al vlees heb geproefd, laat ik mij verrassend met de ‘vis van het moment’ (€23). Dit is een wisselend gerecht met het mooiste uit de zee, geserveerd met seizoensgroenten en bijpassend garnituur.

Vandaag is de vis van het moment scholfilet met mosselen en kokkels. De vis is perfect krokant in de boter gebakken en geserveerd met jus de veau (kalfsjus), dat mooi samen gaat met de bijpassende wijn: Domaine Montanet-Thoden Bourgogne 2015. Een prachtige Pinot Noir uit de Bourgogne. Wil je bij je hoofdgerecht een bijgerecht? Dan heb je de keuze uit een groene salade en heerlijke handgesneden friet met eigen mayonaise (€4).

MeinesZ Breda
Scholfilet

Suggestie v/d chef: canard ‘au risotto’:

MeinesZ Breda
Canard ‘au risotto’
MeinesZ Breda
Salade & friet

Citroentaart

Voordat ik begin aan mijn dessert krijg ik een pre-dessert bestaande uit een schuim van mango, hazelnoot en aardbeien. Dit sluit mooi aan bij het dessert du chef (€9): een seizoensinspiratie van de chef met momenteel een citroentaart. Een echte Franse klassieker, zomers fris met bovenop bramen en frambozen en onderop een bodem mooi bros krokant. Daarbij werkelijk gruwelijk lekker pistache-ijs. Domaine des Baumard Bulles d’Or is de bijpassende dessertwijn. Deze mousserende Chenin Blanc is licht, fris en zoet; een perfecte combinatie bij dit frisse dessert.

MeinesZ Breda
Pre-dessert
MeinesZ Breda
Citroentaart

Suggestie v/d chef: dame blanche pâtissier:

MeinesZ Breda
Dame blanche pâtissier

Conclusie

Wat je bij MeinesZ kunt verwachten? Klassieke Franse gerechten op niveau. Hier wordt niks aan het toeval overgelaten, alle gerechten zijn tot in de perfecte bereid. Het restaurant ademt Frankrijk. Er zijn in Breda veel restaurants met een Franse keuken, maar de échte Franse keuken proef je bij MeinesZ.

Lees meer over dit restaurant

Eetlokaal MeinesZ Breda