Naast puur, melk en wit is sinds enkele maanden ook roze chocolade te koop in Nederland. In Breda is de nieuwe chocolade te koop bij tearoom en banketbakkerij H. van Haaren in de Veemarktstraat. De roze chocolade of ruby chocolade is een type chocolade met een roze kleur en een bessensmaak. Zowel de kleur als de smaak zijn afkomstig van de gebruikte cacaobonen en niet van toegevoegde kleur- of smaakstoffen.

Roze chocolade werd in 2017, na dertien jaar productontwikkeling, geïntroduceerd door Barry Callebaut. De chocolade werd ontwikkeld in Frankrijk en in het Oost-Vlaamse Wieze. In januari 2018 bracht Nestlé het eerste product met roze chocolade op de markt in Japan en Zuid-Korea: een roze KitKat-reep. Vanaf 24 maart 2018 is het ook in Nederland te koop.

Hoewel de productiemethode van roze chocolade niet bekend is, vermoeden chocoladekenners dat de chocolade gemaakt wordt met (bijna) ongefermenteerde cacaobonen, die van nature een rood-roze kleur kunnen hebben. Barry Callebaut claimt dat er geen genetische manipulatie aan te pas komt. Het is volgens de producent na melkchocolade, pure en witte chocolade de vierde ‘natuurlijke soort chocolade’.

Lees meer over deze tearoom

Van Haaren Breda

H. Van Haaren Breda