Salon de Provence ontving deze maand voor het tiende jaar op rij een Bib Gourmand van Michelin. Deze unieke prestatie is een bekroning op het constante niveau dat het restaurant al jarenlang weet vast te houden. Wij genoten onlangs in het restaurant van Jan en Pauline van der Sluijs van het vernieuwde 4-gangen Bib Gourmand keuzemenu (€49,50). 

Salon de Provence

Als we plaatsnemen in het klassieke huiskamerrestaurant, worden er direct olijven en krokante hapjes geserveerd. Het mondvermaak is verrassend: een bitterbal van erwtensoep met roggebrood en een dip van mosterd. Daarna volgt het zelfgebakken brood met roomboter en olijfolie. In combinatie met de prijswinnende huiswijn een goed begin van de avond.

Salon de Provence

Salon de Provence

Salon de Provence

Salon de Provence

Marbré & coquille

Het eerste voorgerecht is een marbré van Cecina Rubia ham en een crème van eendenlever. De Spaanse ham is licht gerookt en zorgt voor een lichte bite wat mooi samengaat met de romige eendenlever. Bij de marbré zit een crème van peterseliewortel en gekarameliseerd suikerbrood. Als bijpassende wijn een Chardonnay uit de Bourgogne van Domaine Borgeot.

Het andere voorgerecht is coquille uit Normandië die aan beide kanten is geschroeid. De coquille is mooi zoet en sappig en wordt geserveerd met Little gem, ingelegde tomaatjes, rode kool en een granulaat van hazelnoot. Hierbij schenkt eigenaresse Pauline O Viognier Reserva: een frisse, licht fruitige biologische witte wijn.

Salon de Provence

Salon de Provence

Tong

Salon de Provence heeft één tussengerecht in het Bib Gourmand menu. Momenteel is dat gebakken tongfilet met een risotto van wortel, fenegriek, zoet-zure wortel en een espuma van dragon. Een mooi stukje vis met een zeer smaakvolle risotto. De begeleidende wijn is een fruitige Chardonnay uit Zuid-Afrika zonder houtrijping: Felicité Chardonnay.

Salon de Provence

Hert & heilbot

Als hoofdgerecht heb je de keuze uit een vlees- of visgerecht. Het vleesgerecht, hoe kan het ook anders in deze periode, is gebraden hert. Het vlees is rosé en wordt geserveerd met diverse groenten zoals schorseneren, kweepeer, sugar snaps en paddenstoelen. Bovendien heerlijke gnocchi en een saus van laurier. De bijpassende wijn komt uit Spanje: Habla del Silencio 2015. Een krachtige rode wijn van Syrah, Cabernet Sauvignon en Tempranillo.

Op het andere bord ligt witte heilbotfilet met verschillende bereidingen van pompoen. Naast een mooie en smaakvolle crème van pompoen bestaat dit gerecht uit gegrilde pompoen en een krokantje van pompoen. De saus van langoustines is om van te smullen. De bijpassende wijn is Pilotis van Domaine Antugnac uit de Languedoc: een blend van Chardonnay en Mauzac.

Salon de Provence

Salon de Provence

Dessert & kaas

Het dessert is een semifreddo van Duindoornbes. Hier komen bitter en zuur mooi samen. Daarbij een gepocheerde peer, een romige espuma van Ahornsiroop, rozijnen compote en een krokantje van fruitige olijfolie. Pauline maakt er een proeverij van en schenkt bij het dessert Torres Floralis Moscatel Oro en Ariyanas Naturalmente Dulce.

Mijn tafelgenote proeft enkele binnen- en buitenlandse kazen met bijpassende garnituren. Op het lepeltje Mont d’Or AOC du Terroir en daarnaast Benedictus uit Oosterhout, een biologische A2-kaas en tot slot de blauwaderkaas Lazuli van Oudwijker. Hierbij wordt een Sherry geschonken: Osborne Pedro Ximenez

Salon de Provence

Salon de Provence

Salon de Provence

Conclusie

In het knusse huiskamerrestaurant van Jan en Pauline van der Sluijs geniet je van het 3- of 4-gangen Bib Gourmand keuzemenu. Het restaurant ontving deze maand van Michelin voor het tiende jaar op rij deze onderscheiding en daar mag Breda trots op zijn. De culinaire creaties uit de keuken van Jan en bijpassende wijnen van Pauline zorgen voor een gezellige avond bij Salon de Provence.

Lees meer over dit restaurant

Salon de Provence Breda