Salon de Provence is het huiskamerrestaurant aan de Ginnekenweg van Jan en Pauline van der Sluijs. Eind vorig jaar kreeg het restaurant voor het zevende jaar op rij een Bib Gourmand, een onderscheiding van Michelin voor restaurants met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

Salon de Provence

Salon de Provence is dinsdag tot en met zaterdag in de avond geopend voor diner. Bij mooi weer kun je ook plaatsnemen in de sfeervolle binnentuin. Op de dinerkaart staat het populaire 3 (€37) en 4-gangen Bib Gourmand (€46,50) keuzemenu. Wil je meer proeven? Bestel dan het 7 (€50) of 8 gangen (€54,50) Salon de Provence menu. De gerechten in alle menu’s zijn natuurlijk te combineren met bijpassende wijnen (€7 per glas).

Salon de Provence

Aperitief

Salon de Provence is een sfeervol restaurant vol nostalgie en romantiek. Terwijl gastvrouw Pauline van der Sluijs de gasten in de watten legt, werken chefs Jan van der Sluijs en Robert Oomen in de open keuken aan culinaire gerechten. Voor dat mijn tafelgenote en ik beginnen aan het 4-gangen Bib Gourmand Menu, trappen we af met een aperitief: Maria Casanovas Glaç Rosé Brut. Daarbij enkele biologische groenten uit de eigen moestuin in Rijsbergen, super gezond en lekker!

Salon de Provence Breda

Amuse & Brood

Kort daarna volgt de amuse: een mousse van doperwt gecombineerd met een beetje koriander. Daarbij een espuma van gin en snijboon, Oosters gemarineerde watermeloen en als krokantje een cracker van zwarte rijst. Een zeer mooie aftrap van het menu. Zoals altijd wordt ook het huisgemaakte brood met roomboter en zeezout, olijfolie met aceto balsamico en olijven geserveerd.

Salon de Provence Breda

Salon de Provence Breda

Rendang & Kreeft

De eerste gang is een prachtige combinatie van rendang en kreeft. Een leuke twist is dat de rendang (Indonesisch gestoofd rundvlees) is gemaakt van varkensnek in plaats van rundvlees. De rendang is hierdoor botermals en heerlijk op smaak. Naast de stukjes kreeft, saus en kroepoek van kreeft is de biet goed vertegenwoordigd. Zo proef ik gepofte rode biet, chioggia biet en zure gele biet. De bijpassende wijn komt uit Oostenrijk: Dürnberg Kirchberg Gemischter Satz. De blend van de gewurztraminer, grüner veltliner en riesling zorgt voor een rijpe wijn met een mineralige kruidigheid.

Salon de Provence Breda

Suggestie v/d chef: tonijn met paprika, ganzenlever, wortel & radijs

Salon de Provence Breda

Zalm & Octopus

De volgende wijn is Newton Johnson Felicité Chardonnay 2016. Een frisse en fruitige Chardonnay uit Zuid-Afrika en een milde en zachte afdronk. De Felicité heeft in tegenstelling tot de Newton Johnson geen houtlagering. Deze wijn gaat mooi samen met zalm en octopus, de hoofdingrediënten van het tussengerecht. De huisgemaakte ravioli is gekleurd met inktvisinkt en gevuld met zalm. De octopus is perfect gebakken met daarbij reepjes bleekselderij en blokjes knolselderij. Bovenop een smaakvolle en schuimige saus van saffraan en Noilly Prat (Franse droge vermout).

Salon de Provence Breda

Tong

Als hoofdgerecht serveert Pauline in de boter en op de huid gebakken tongfilet. De goede kwaliteit vis wordt gecombineerd met de beste kwaliteit risotto uit Italië. Naast de goede kwaliteit is ook de smaak van de risotto uitstekend, mede dankzij de Taggiasche olijf die er heel fijn is toegevoegd. Verder artisjok, groenten uit de eigen moestuin en een heerlijke choronsaus: een bearnaisesaus gemengd met tomatenpuree. Sartarelli Classico 2016 uit Italië is de bijpassende wijn: sappig, zacht van smaak en met een vleugje amandel.

Salon de Provence Breda

Suggestie v/d chef: Australisch rund | ratte aardappel | bloemkool | truffel | ingelegde groenten

Salon de Provence Breda

Citroentaart

Het dessert bestaat uit drie mini-desserts. In plaats van een klassieke deegbodem heeft de citroentaart een bodem van citroen. Voordat ik de schil kan eten is de halve citroen eerst twee uur gestoomd, drie keer geblancheerd en vijf dagen gekonfijt. Bij elke hap eet ik de citroen samen met de overige ingrediënten en dan proef je een zeer bijzondere citroentaart! Daarnaast een bretons gebakje met een crème van mascarpone en framboos en tot slot een granité van framboos en champagne met onderop een crème van witte chocolade. Muscat de Beaumes-de-Venise Rouge Exclusif is de rode bijpassende dessertwijn.

Salon de Provence Breda

Koffie & Friandises

Als je bij Salon de Provence na je diner een koffie bestelt worden er huisgemaakte friandises bij geserveerd. Ik geniet bij mijn espresso van een lolly van witte chocolade en espresso, warme madeleine uit de oven en een chocoladecrème met specerijen.

Salon de Provence Breda

Conclusie

Salon de Provence is een restaurant waar elke Bredanaars met een liefde voor uit eten een keer moet zijn geweest. De warme gastvrijheid van Pauline, de culinaire creaties van Jan en Robert en de unieke huiskamersfeer van het restaurant. Salon de Provence is deze zomer geopend tot en met zaterdag 2 september, daarna is het restaurant met vakantie. Dus wacht niet en proef de zomerse gerechten van Salon de Provence!

Lees meer over dit restaurant

Salon de Provence Breda