Het eerste ongewone theekransje bij Mr. Smith

Het is zondagmiddag 13.00 uur, het zonnetje schijnt. Terwijl heel Maastricht zich klaarmaakt voor een dag op het terras of in het park, staan wij in de rij voor Rechtstraat 55. ‘Ring for drinks’ staat er bij de bel. We zijn ons ervan bewust dat er voor ons de komende uren niet veel zon in za, maar we verwachten niet dat onze middag daar door minder gezellig wordt. We schuiven namelijk aan bij de Unusual Tea Affair van Mr. Smith, de beste cocktailbar van Nederland.

We worden verwelkomd met Mimosa’s (perfect voor een zondagmiddag als je het mij vraagt) en verzocht beneden plaats te nemen. Deze altijd knusse cocktailbar leent zich perfect voor een event als dit. We ploffen neer in de comfortabele fauteuils terwijl anderen plaatsnemen op de banken. Op de tafels staat antiek ogend theeservies van Hendrick’s en zo lijkt die knusse cocktailbar voor even een gezellig theecafé.

3x Hendrick’s Gin

De eerste gang van ons theekransje wordt echt in een theepot geserveerd. De Hendrick’s (Tipsy) Tea Party bestaat uit diverse fruitsappen en siropen en smaakt dan ook zoet. De cocktail drinkt zo weg. Vandaar waarschijnlijk ook de naam. Bij de Tipsy Tea Party krijgen we een kleine bruschetta geserveerd.

De Hendrick’s Time Travel die volgt is een veredelde gin-tonic. Ik kijk naar mijn gezelschap, een echte gin-tonic fan; ze lijkt uitermate content. De elderyflower en grapefruit overheersen; ze maken het drankje lekker fris. Bij de cocktail krijgen we twee hartige taartjes. Het eerste met ricotta, gerookte zalm en een eetbaar roosje. De tweede variant bestaat uit geitenkaas, spek en spinazie.

Als allerlaatste krijgen we een Hendrick’s Red Snapper geserveerd. Een Bloody Mary waarin de wodka is vervangen door gin. Deze cocktails wordt verder gemaakt met (uiteraard) tomatensap en tabasco. Een gewaagde combi die, zo blijkt ook vandaag, niet voor iedereen is weggelegd. De echte daredevils mogen aan de bar nog wat extra tabasco gaan halen. Wij vinden hem wel spicy genoeg zo dus bedanken we vriendelijk. Om de brand een beetje te blussen krijgt iedereen nog een komkommersoepje met garnalen.

Maandelijkse theekransje

Vlak voordat we de cocktailbar inwisselen voor de zon, spreken we de man die tot dan druk in de weer is geweest met het shaken van cocktails. De Unusual Tea Affair vandaag was een kleine try out, in het najaar willen Mr. Smith en Hendrick’s Gin dit event een keer per maand op een zondag gaan organiseren. ,,Dat doen we eigenlijk om twee redenen, allereerst omdat we een super fijne samenwerking hebben met Hendrick’s Gin en daarnaast omdat we iets speciaals willen doen op de dag dat we eigenlijk gesloten zijn.” Behalve de samenwerking met Hendrick’s wil Mr. Smith ook de samenwerking met andere lokale partijen blijven onderhouden. De menukaart van de Unusual Tea Affair moet nog wat aangescherpt worden en zal in het najaar iedere keer wel een nieuwe twist krijgen.

Als kers op de taart krijgen we op het laatste moment nog een etagère met zoetigheid op ons tafeltje gezet. Deze is verzorgd door DARQ en is gevuld met chocolade, macarons, brownies, koekjes en fruit (met chocolade).