Home / Nieuws / Smakelijk Maastricht goed vertegenwoordigd in de nieuwe GaultMillau
Nieuws

Smakelijk Maastricht goed vertegenwoordigd in de nieuwe GaultMillau

Apetrots zijn ze bij Le Bouchon d’en Face, de op Lyonese leest geschoeide brasserie in het Maastrichtse stadsdeel Wyck. Twee jaar na de erkenning door de Michelingids – Le Bouchon staat met een bestekje in de ‘rode gids’ vermeld – heeft nu ook de GaultMillau de knusse zaak in de Wyckerbrugstraat opgemerkt. Le Bouchon d’en Face (12 punten) staat in de gids op een lijst met tweehonderd nieuwkomers, waaronder Harry’s (14) en Vino & Friends (13) in Maastricht.

Bij Brasserie FLO, die net als Le Bouchon d’en Face in hoog aanzien staat bij Frankrijkliefhebbers, zijn ze niet minder trots. De mooie zaak niet ver van het station heeft ook dit jaar weer een plekje gekregen in de gids, samen met achttien Maastrichtse collega-restaurants.

Volgens de ‘gele gids’, vanouds de tegenhanger van de ‘rode’ Michelingids, staat Brasserie FLO voor een Parijse avond in hartje Maastricht. ,,De krachtige kreeftensoep was uitstekend in balans. Vervolgens de befaamde steak tartare, geserveerd met Franse frietjes en een eenvoudige salade. De steak tartare maakt zijn reputatie waar, echt perfect bereid!” Een compliment waar Smakelijk Maastricht het van harte mee eens is.

Maastricht doet het trouwens over de hele linie goed als we de GaultMillau mogen geloven, en waarom zouden we dat niet mogen doen? Beluga Loves You hoort met 17,5 punten ook dit keer weer bij de onbetwiste landelijke top en ook Château Neercanne komt, zoals we mochten verwachten, met 16 van de 20 punten ook dit keer weer glanzend uit de verf, net als Tout à Fait, dat evenens 16 punten kreeg toebedeeld.

Culinaire lof is er ook voor Au Coin des Bons Enfants (14,5). De inspecteur die de zaak bezocht genoot er van een heerlijk gerecht met niertjes dat hem en zijn gezelschap naar een lang vervlogen vakantie in Frankrijk piloteerde. Nieuwkomer Harry`s (14) is volgens de GaultMillau een verslavend aangename plek en de kreeftensoep bij Rozemarijn (14) zat volgens de mede-samenstellers van de gids ‘barstensvol sappige garnaaltjes’.

De Harbour Club in ’t Bassin is volgens de GaultMillau de moeite van een bezoekje meer dan waard, net als Mes Amis in de Tongersestraat, dat eveneens 13 punten kreeg toebedeeld. ,,Wij watertanden nog na bij de herinnering aan het voorgerecht van kwartelfilet en gekonfijte kwartelpoot met truffelsaus en groene asperge”, zo schreef een GaultMillau-inspecteur na zijn bezoek aan het in Limburgse wijnen gespecialiseerde huiskamerrestaurant.

Eveneens 13 punten krijgen SOFA en Vino & Friends. Bij de eerste zaak stond ‘gegrilde coquille met citroenmousse en komkommerschuim, rund met een mooie cuisson in portsaus en een rouleau van eendenlever met zomerse groenten’ op het menu toen de GaultMillau er afgelopen zomer binnentrad. Bij Vino & Friends ‘lekkere pastagerechten, mooie wijnen, verse antipasti, gerijpt vlees… En als een wijn je bevalt, koop je hem voor thuis in de ‘wine store’. Het bruist en spettert in Italië aan de Maas!”, aldus de ‘gele gids’.

De gerechten bij het een paar deuren verderop gelegen ’t Klaoske (12) zijn ‘smaakvol en verzorgd’, aldus de gids. Het ‘fijne terras aan het water’ waarover Café Sjiek (12) volgens de gids zou beschikken moeten wij nog ontdekken.

De chef van het Kruisherenrestaurant (12) staat volgens GaultMillau ‘met beide voeten op de grond met voorkeur voor lokale producten’.

Chef Pino Melani van oudgediende Mediterraneo (12) staat garant voor smakelijke Italiaanse gerechten, aldus de inspecteurs. Visrestaurant ‘O’ in dezelfde Rechtstraat mag zich met 14,5 punt tot de toppetjes van Maastricht rekenen, net als het recent verhuisde Rantrée waar Ralph Hermans de inspecteurs wist te verrassen met onder meer een fantastische ceviche van corvina met harissa, mango, wakamé en een sorbet van sweet pepper.

Guidy Wolfs van restaurant Pakhoes (12) kookt volgens onze collega’s van GaultMillau ‘op smaak en zonder overbodige franje’.

Godfried van der Lugt, de nieuwe uitgever van de GaultMillau, zei gisteren in een toelichting tegen Smakelijk Maastricht dat volgens zijn bevindingen met name de restaurants die tussen de 12 en 15 punten scoren interessant zijn voor een groot publiek. Met andere woorden: Maastricht is rijkelijk bedeeld als het om smakelijke adresjes gaat, maar dat wisten wij natuurlijk al veel langer.

Gerelateerde blogs