Home / Nieuws / Smakelijk Maastricht in de Michelingids
Nieuws

Smakelijk Maastricht in de Michelingids

Op 11 december wordt zoals elk jaar de Nederlandse Michelingids gepresenteerd met de daarbij horende ‘sterrenregen’. Onder de restaurants die bekroond zijn met een ster (of zelfs twee sterren), een Bib  Gourmand of een eervolle vermelding in de prestigieuze gids, bevinden zich ook zaken die aangesloten zijn bij Smakelijk Maastricht. Hieronder een overzicht.  

Dit jaar komt de uitreiking van de Michelingids helaas niet terug naar het Theater aan het Vrijthof, maar worden de verschillende restauranthouders uitgenodigd in het DeLaMar Theater in Amsterdam. Tijdens de presentatie van de Michelingids wordt jaarlijks de nieuwe classificatie bekend gemaakt.

Even voor de duidelijkheid: een restaurant wordt met bestekjes beoordeeld op comfort en inrichting. Op een schaal van één tot vijf staat één bestekje voor eenvoudig en vijf bestekjes voor ultieme luxe. Daarnaast kan een restaurant een Bib Gourmand (dit staat voor een goede prijs-kwaliteitsverhouding met een menu onder de € 37,-) of één of meerdere sterren ontvangen. Sterren worden toegekend op enkel de kwaliteit van het eten.

* : Een uitstekende keuken in zijn categorie
**: sterren: Een verfijnde keuken die een omweg waard is
***: Een uitzonderlijke keuken die een reis waard is

Michelingids 2017

Ook onder de leden van Smakelijk Maastricht vind je restaurants met een sterrenstatus. Château Neercanne bijvoorbeeld. Het restaurant op de grens met het Belgische Kanne heeft al meer dan 60 jaar één Michelinster.

Restaurant Beluga Loves You van chef-kok Hans van Wolde heeft twee Michelinsterren. Niet zo lang geleden maakte Van Wolde bekend in 2020 een nieuw restaurant te openen in Reijmerstok. Beluga blijft ook na de opening van Brut 172 – zoals zijn nieuwe restaurant heet –  bestaan. Zij het met een vernieuwde formule. Of er daardoor dit jaar een verandering in de gids te zien, is nog even de vraag.

Restaurant Rantree had tot voor kort nog een Bib Gourmand in handen, maar vroeg Michelin om deze niet meer te vermelden in de gids van 2018. Dit omdat het concept van Restaurant Rantree gaat veranderen. De zaak, waar op topniveau gekookt wordt, hanteert hogere menuprijzen en gaat waarschijnlijk verhuizen naar een locatie aan de rand van Maastricht. Maar volgens vele culinaire critici is Restaurant Rantree wel degelijk kandidaat voor een eerste ster.

Afgezien van bovengenoemde Michelinsterren mogen we uiteraard niet vergeten dat ook Café Sjiek, Kruisherenrestaurant, Il Giardino, SOFA, en Bouchon d’en Face een vermelding hebben in de Michelingids 2017. Zij het niet met een ster of een Bib Gourmand, maar dik verdiend met één of meerdere bestekjes.

Editie 2018

Volgende week maandag, 11 december, worden in de ochtend de Michelinsterren uitgereikt. De presentatie van het rode boekje gebeurt altijd in besloten kring en is slechts toegankelijk voor genodigden. Mocht je nu heel nieuwsgierig zijn, houd dan zeker aanstaande maandag Twitter en hashtag #Michelin 2018 in de gaten. Na de uitreiking kun je op Smakelijk Maastricht meer lezen over de Maastrichtse sterren, bibs en bestekjes.

Het team van Smakelijk Maastricht wenst de restaurateurs alvast veel succes!

 

Gerelateerde blogs