Nieuw: lekker zitten, eten, drinken én logeren bij Alex

Het pand op de hoek van de Alexander Battalaan en de Stationstraat waar vroeger hotel-restaurant Le Guide zat, heeft lang leeggestaan, maar is na een flinke verbouwing hipper dan ooit. Afgelopen zaterdag opende hier de deuren van Alex Maastricht: een trendy hotel-restaurant, met een heerlijk terras en een wereldse keuken.

Alex

Alex Maastricht, heet de nieuwe zaak van Alain van Closset. Het hotel-restaurant dankt deze naam aan de straat waar zij gevestigd is: de Alexander Battalaan. Alexander Batta is een Maastrichtse cellist en componist uit de 19e eeuw. Met zijn muziek reisde hij de hele wereld over. Overal waar hij kwam at en dronk hij en de lekkerste gerechten nam hij mee naar huis om ze te delen met alle mensen in Maastricht.

Uit alle windstreken

De wereldse ervaringen van Meneer Batta vormen de rode draad van de menukaart van de trendy zaak. Er staan gerechten uit alle windstreken op. Zo kies je nu bijvoorbeeld voor Thaise noedels, Italiaanse risotto of een lekker stukje Schots vlees. Volgende week kan die keuze weer helemaal anders zijn. ,,Onze menukaart zal iedere week wel wat veranderen. Bepaalde gerechten zullen in de loop van de tijd een vaste plek op onze menukaart veroveren, maar het is het idee om iedere week wat nieuws te brengen’’ vertelt Roy te Beek, de chef-kok van Alex Maastricht.

Delen

De kaart van Alex Maastricht staat vol met ‘kleine’ gerechtjes. De geschiedenis van Alex komt niet alleen terug in de diversiteit van de menukaart, maar ook in het ‘delen met de mensen in Maastricht’. ,,We willen dat onze gasten heerlijk kunnen zitten en lang kunnen genieten. Met een assortiment aan kleinere gerechtjes willen we gasten eigenlijk stimuleren om samen een hele tafel met gerechtjes te vullen en deze samen te delen’’, vertelt Kevin Donners, medewerker van Alex Maastricht.

Uiteraard kunnen de gerechtjes ook gewoon besteld worden als je ze niet per se met anderen wilt delen. In dat geval zouden circa drie gerechtjes per persoon genoeg zijn. De menukaart van Alex gaat dagelijks om half 12 in, tussen 8 en half 12 kun je bij de zaak terecht voor een – eveneens werelds – ontbijtje.

Terrassen

Op dit moment wordt in Wyck hard gewerkt aan de herinrichting van de Stationstraat. Daarom staat er bij Alex Maastricht momenteel slechts een klein deel van het terras buiten. Nadat het stukje stoep recht voor de zaak klaar is, is hier plek voor maar liefst 80 couverts.

Horeca Fabriek

Alex Maastricht werd ontworpen en ingericht voor De Horecafabriek. Dit Haagse concern is bekend door zijn hippe, trendy en uitgesproken ontwerpen. Onder andere MaMa Kelly in Amsterdam en Den Haag en Mr. Sammi in Roermond zijn creaties van De Horecafabriek. 

Slapen

Behalve lekker zitten, eten en drinken kun je bij Alex Maastricht ook overnachten. In de ruimte boven de zaak bevinden zich op dit moment negen tweepersoonsslaapkamers. Dit najaar zullen er hier nog drie kamers bijkomen.

Afgelopen zaterdag werd Alex Maastricht geopend. Het hotel zat direct vol. Een vuurproef was het wel, maar gelukkig hebben alle gasten positieve feedback achtergelaten. Dat belooft veel goeds!