Op vegetarische ontdekkingstocht bij Rantrée

Je kunt best leuke dingen doen zonder vlees, op gebied van ‘dieet’ bedoel ik dan. Daar ben ik de laatste jaren achter gekomen. Ik blik wel vaker terug op mijn dag of week en denk ‘verrek, dat was allemaal vegetarisch’. Toch zou ik – als ik privé bij Rantrée zou zijn gaan eten – nooit voor het vegalicious-menu hebben gekozen. Gelukkig ben ik vandaag niet privé te gast bij Rantrée, maar voor Smakelijk Maastricht. Dat betekent dat voor mij (en mijn tafelgenoot) vandaag een JRE-menu en een Vegalicious menu op de planning staat. Dat het een openbaring is, zal pas later blijken.

Met een uitzicht

Het is vandaag rustig bij Rantrée. Eigenlijk is dat ook wel lekker, vanaf de achtste verdieping wanen we ons zo even in een heel andere wereld. Omgeven door rust, met uitzicht op een groen landschap en ver weg van alles en iedereen. Als daar nog een glaasje crémant bij wordt ingeschonken, is dit ‘momentje’ wel compleet!

Het team van Rantrée zal ons vanmiddag verwennen met een zes-gangen lunchmenu. Ikzelf krijg de vegalicious-variant – en moet eerlijk bekennen dat ik op dit moment best nog een beetje huiverig ben – en mijn tafelgenoot het JRE-menu.

Ik maak inmiddels snel een rekensommetje in mijn hoofd en kom tot de conclusie dat we vandaag ten minste twaalf gerechten en evenveel wijnen zullen proeven (want uiteraard willen we beiden van beide menu’s proeven). Het belooft een waar culinair festijn te worden. Om verwarring te voorkomen, zal ik alle gerechten in dit artikel aanduiden met een (V) indien ze bij het vegalicious menu horen, en een (JRE) indien dat niet het geval is.

Amuseren

Voordat we aan ons menu beginnen, passeren eerst drie amuses de revue. We beginnen met een bordje met drie kleinere, Aziatisch-getinte, amuses. Daarna volgt een salade van Chinese kool, pompoen en miso (V) en Noorse garnalen met kurkuma en bisque (JRE). We sluiten het rondje amuses af met asperge a la Flamande, een jaarlijkst terugkerende signatuur van Ralph, met eidooier, peterselie en, in het geval van mijn overbuurvrouw, in de kern Iberico ham.

Wijn

Behalve het vegalicious-menu, hebben Jennifer en Ralph nog een ‘oogappeltje’: hun wijnkaart. Gastvrouw en sommelier Jennifer vindt het belangrijk dat de wijnen die ze schenkt een verhaal hebben. Het overgrote deel van de wijnen wordt dan ook ingeschonken terwijl er een anekdote over wijnhuis, wijnproducent of wijnstreek verteld wordt. Zo wordt de Weissburgunder waar wij vandaag mee beginnen geproduceerd in een klein bio-wijnhuis in Oostenrijk en groeien de druiven voor de Malvasia van wijnhuis Castel Nento Luretta, afkomstig uit Piacenza, Umbria, Italië op een specifiek stukje van de wijngaard.

#1 / sushi & makreel

Bij het glaasje Malvasia proef ik de ‘sushi’ met wortel, ramenas, nori, wasabi en Singapore vinaigrette (V). De sushi mag dan op de menukaart met aanhalingstekens aangeduid worden, wij vinden dit écht(e) (lekkere) sushi. Die ik dan wel tegen beter weten in niet met chopsticks maar met een lepel eet, maar daardoor absoluut niet minder lekker is. Tegenover mij wordt de makreel met radijs, gerookte geitenkaas, harissa, avocado en snijboon (JRE) geserveerd. De smaak van de makreel is hierin sterk aanwezig.

#2 / gazpacho & noordzeekrab

De volgende wijn die we drinken is er wederom eentje met een verhaal. Alle cuvée’s van wijngoed Domaine de Valensac worden namelijk op het etiket voorzien van een andere tekening van een lokale kunstenaar. Een kunstwerkje van het wijngoed in het geval van de Boisrond, die wij drinken bij onze tweede gang.

Het volgende gerecht van het vegetarisch menu is een felrood exemplaar: gazpacho met gerookte geitenkaas (die ze er voor mij uitgelaten hebben), komkommer en paprika. In eerste oogopslag lijkt het alsof er veel olie in de gazpacho, wanneer we goed door de soep roeren, blend deze perfect met de rest van het gerecht. Behalve in de gazpacho is tomaat in dit gerecht op nog zo’n tien andere manieren verwerkt (schuimpje hier, gelletje daar) en alle tien zijn ze lekker smaakvol. Het verschil tussen warm en koud in ‘gazpacho’ zorgt voor een gekke gewaarwording tijdens het eten.

De Noordzeekrab van het JRE-menu wordt geserveerd met komkommer, koolrabi, vlierbloesem, yuzu en piment. ,,Dit proeft als groen’’ zegt mijn overbuurvrouw: fris, zomers en knapperig.

#3 / tortellini & rode mul

De ontspannen sfeer die we hier ervaren, heeft niet alleen te maken met het feit dat het rustig is of het unieke uitzicht. Wanneer we bij de derde gang aankomen, merk ik de akoestische pop-covers die de ruimte vullen pas op. In combinatie met het warme, sfeervolle interieur van Rantrée werkt de muziek alleen maar mee aan de totaalbeleving.

Van muziek in de zaak naar muziek in mijn oren: tortellini. Iedereen die mijn blogs wel eens leest weet dat ik dolgelukkig word van pasta’s en risotto, ook van de tortellini met ricotta, spinazie, zomertruffel (!) en verjus-beurre blanc (V) dus. Deze stelt zeker niet teleur: ‘Heerlijk. Maak me gek’ schrijf ik in mijn notitieboekje.

Voor mijn tafelgenoot staat deze gang de rode mul met asperge, lamsoor, tomaat, eidooier en jus nature op het menu. Dit is om te beginnen een plaatje om naar te kijken, de kleuren alleen al. Qua smaak is het geheel ‘erg bijzonder’.

#4 / asperge & eend

Voor deze ronde staat voor mij een echte seizoens- en streek klassieker op het menu: je ziet de asperges momenteel overal. Bij Rantrée worden ze vandaag geserveerd met peterselie, citrus 63’ ei-crème en Hollandaise saus. Om te beginnen met de laatste in dit rijtje: de Hollandaise saus is overheerlijk. Zacht en romig, zoals ze hoort te zijn.

Mijn tafelgenoot eet een van haar favorieten: eend (JRE). In het geval van Rantrée op Oosterse wijze, met spitskoolsalade, sinaasappel en saoto. De sinaasappelsmaak overheerst maar het geheel wordt daardoor niet minder lekker. De eend is mals en smelt lekker weg op de tong. Ook deze stelt niet teleur.

#5 / watermeloen & kalf

Watermeloen?! Ja! Watermeloen. Ikzelf heb het vegalicious-menu niet ingezien voordat we aan tafel gingen, mijn tafelgenoot wel en geeft na het hoofdgerecht toe dat ze wel vraagtekens had bij het vega hoofdgerecht. ,,Wat is watermeloen nu voor hoofdgerecht?’’

Nou bon, zoals jullie inmiddels weten heb ik het vaker mis als ik twijfel over een gerecht. Zo had ook mijn tafelgenoot het mis vanmiddag. De twee stukjes watermeloen komen van de grill en proeven, wonder boven wonder, eigenlijk als een stukje vlees. Het is voornamelijk de textuur die doet denken aan de textuur van steak tartaar. De watermeloen vult tevens enorm, ook dat had ik eigenlijk niet verwacht (want: uh, water?!). Wat een succes. Het stukje rood fruit komt niet alleen, maar met groene asperges en piccalilly. Dit moeten we van de zomer zelf ook maar een keer op de BBQ gooien.

Het stukje kalfshaas bij de overbuurvrouw op het bord is gegrild en gerookt en heerlijk mals. De combinatie met artisjok, korenaarasperge, raapsteel en morillesaus maakt van dit gerecht een bijzonder gerecht met veel leuke, diverse structuren.

#6 / rabarber & kaas

Voor onze laatste gang wijken we even af van het ‘officiële’ menu. Voor mij staat er eigenlijk aloë vera op de planning, maar onze gastheren laten subtiel doorschemeren dat het wellicht een idee is om te switchen naar het dessert met rabarber, dragon, karnemelk en anijs. Deze staat eigenlijk op het JRE-menu.

Dit is het tweede dessert met rabarber dat ik de afgelopen tijd heb mogen proeven. Beide vallen boven verwachting goed in de smaak. De smaak van rabarber is geblend met een perfecte hoeveelheid anijs. De beignet die naast het dessert ligt is ‘superlekker’.

Mijn tafelgenoot heeft ervoor gekozen haar lunch af te sluiten met kaas. De diverse ‘artisanale’ kazen worden geserveerd

Twee keer uniek is twaalf keer genieten

Ik ga aan het begin van onze lunch aan dat ik zelf waarschijnlijk niet voor het vegalicious menu had gekozen als ik hier was komen eten. Typisch gevalletje; wat de boer niet kent dat eet ‘ie niet. Na onze lunch vandaag kan ik echter niet meer dan concluderen dat het vegalicious menu absoluut niet onderdoet voor het JRE-menu. Beide menu’s hebben unieke combinaties van smaken, texturen en geuren die er absoluut uit springen. In het geval van het vegalicious menu is het extra bijzonder dat er maar weinig chef’s op dit niveau zijn die zich zo veel moeite doen voor een volwaardig recept voor vegetariërs.

Het Rantrée vegalicious-menu staat op de kaart voor € 32,50 tot € 79 (2 tot 6 gangen), begeleidende wijnen kosten € 8 per glas. Je kunt er tevens voor kiezen halve glazen te drinken (die dan vanzelfsprekend voor € 4 op de kaart staan) of alcoholvrije begeleiding per gang (€ 6). De prijzen voor het JRE-menu variëren tussen € 33,50 tot € 85.

Rantrée – Het Wilhelmus 30L – www.rantree.nl