Preuvenemint 2017: ’s werelds beste rosé per glas verkrijgbaar

Ben je ook liefhebber van een echt mooi glas rosé? Een rosé die elk jaar weer binnen de kortste keren is uitverkocht en waarvoor de echte fans een spreekwoordelijke moord doen? Dan moet je eind deze maand toch echt je licht gaan opsteken op het Preuvenemint.

Tijdens de komende editie van het beroemde eet- en drinkfestijn (van 24 tot en met 26 augustus op het Vrijthof), wordt in de stand van Sauter Wijnen (en Crossing Borders) één van de beroemdste en meest gewaardeerde rosés ter wereld geschonken. Het gaat om de rosé van het befaamde wijnhuis Domaine Tempier in de Zuid-Franse kustplaats Bandol.

De zalmkleurige wijn, waarvan in Nederland elk jaar slechts een paar duizend flessen beschikbaar zijn, is in het verleden herhaaldelijk uitgeroepen tot de beste rosé ter wereld. Ee groot deel van de oogst wordt elk jaar opnieuw avec plaisir achterover geklokt door de rijken der aarde op hun jachten aan de Franse zuidkust.

Wat het allemaal nog extra bijzonder maakt is dat de Domaine Tempier tijdens het Preuvenemint per glas wordt geschonken. ,,We hebben daar bewust voor gekozen omdat we iedereen de kans willen geven deze bijzondere wijn te proeven”, zegt directielid Ralph Habets van Sauter Wijnen. Zijn bedrijf staat dit jaar alweer voor de elfde keer op het Preuvenemint.

De Maastrichtse wijnkoper werkt dit jaar samen met Crossing Borders, een Euregionaal restaurantcollectief met maar liefst drie sterrenzaken (La Becasse uit Aken, De Leuf in Ubachsberg en Vivendum in het Belgische Dilsen-Stokkem). Ook de Smakelijk Maastricht-leden SOFA en Café Sjiek maken onderdeel uit van Crossing Borders.

Wellicht is het een goed idee om de gespierde, doch elegante rosé eens naast een van de fraaie gerechten van de leden van Crossing Borders te zetten, want Domaine Tempier geldt als een echte eetwijn. Zo staat hij waarschijnlijk als een huis bij de gemarineerde zalm met een crème van yoghurt en begamon, krokante  nori en verse kruiden en natuurlijk bij de couscous met gamba’s in een saus van bouillabaisse.

Een glas Domaine Tempier kost 4 preuvenelappen; voor een hele fles (met zes glazen) tel je 20 lappen neer. ,,Dat we de Tempier aanbieden per glas, heeft ook te maken met het feit dat we nog altijd heel sterk geloven in de oorspronkelijke opzet van het evenement: veel mensen komen er naartoe om iets bijzonders te proeven”, zegt Ralph Habets. ,,Voor de liefhebber van echt mooie rosés ligt hier een kans.”

Wie graag op een Maastrichts terras zit, achter een mooi glas verfrissende rosé, doet er goed aan Smakelijk Maastricht te blijven checken. Wij gaan de komende week een aantal Maastrichtse terrassen langs om te proeven van de zomer en je te helpen bij het maken van een keuze.