Restaurant-Rantree-Maastricht-9

Smakelijke Kerst en Oud en Nieuw deel IV

De feestdagen: samen zijn, samen genieten én samen eten. Maar waar geniet je in Maastricht van een heerlijke maaltijd als je zelf niet zo’n keukenprins(es) bent? Of geen zin hebt om een hele dag een hele familie over de vloer te hebben? Wij hebben onze leden gevraagd of ze tijdens de feestdagen zijn geopend, en zo ja op welke tijden. De afgelopen weken maakten we de eerste drie lijstjes. Hieronder het vierde. Het vijfde en tevens laatste deel van deze serie verschijnt later deze week.

16. Brasserie 1632

‘Grensoverschrijdend genieten’ doe je op Tweede Kerstdag bij ‘De Maastrichtsche’. Hoewel ze in België geen Tweede Kerstdag kennen, heeft de chef-kok van Brasserie 1632 – het restaurant dat deel uitmaakt van Maastricht International Golf – speciaal voor ’26 december’ een Menu de Noël samengesteld: een viergangenmenu (inclusief een glas prosecco en een aantal kleine hapjes bij binnenkomst) voor € 55,- per persoon, waarbij gekozen kan worden tussen vlees of vis. Op (Eerste) Kerstdag en op Nieuwjaarsdag is Brasserie 1632 gesloten. Op 31 januari gaat het restaurant rond 16.00 uur dicht.

Brasserie-1632-Maastricht-6

17. Bijzonder

Restaurant Bijzonder aan de Luikerweg is tijdens de feestdagen gesloten en hoort daarom eigenlijk niet thuis in een lijstje van restaurants die tijdens deze dagen open zijn. Maar toch: wie zichzelf of zijn gasten wil verrassen met ‘bijzondere (glutenvrije, lactosevrije, suikervrije en vegetarische)gerechten, heeft dit jaar de kans om Bijzonder voor één avond in huis te halen. Het restaurant in de wijk Sint-Pieter heeft een kerstbox samengesteld waarmee je in 45 minuten tijd (en voor de prijs van € 44,50 per persoon) een alternatieve en gezonde kerstmaaltijd op tafel zet. Een bijpassende wijn wordt meegeleverd. Een bijzonder sympathiek idee: de gerechten zijn zo goed als klaar en hoeven alleen te worden afgemaakt. De doos kan op 24 december tussen 12.00 en 14.00 uur worden opgehaald. Stuur voor meer informatie een mailtje naar mail@bijbijzonder.com

Restaurant-Bijzonder-Maastricht-5

18. Harbour Club

Restaurant Harbour Club in ’t Bassin, de gezellige binnenhaven van Maastricht, is tijdens de kerstdagen (Eerste en Tweede Kerstdag én Kerstavond) en op Oudejaarsavond geopend. Chef-kok Jop Janssen heeft een vast menu samengesteld, dat bestaat uit vier, vijf of zes gangen (respectievelijk € 55,–, € 65,– en € 72,50). De gast kan zich onder meer verheugen op kabeljauw met prei, coquilles met aardpeer en truffel, kwartel met zuurkool en buikspek én hert met rode kool. Alternatieven zijn mogelijk, mits bij reservering wordt aangegeven dat deze zijn gewenst.

19. Pieke Potloed

Dat Pieke Potloed in Maastricht een grote populariteit geniet, kan ook worden opgemaakt uit de bezetting tijdens de feestdagen. Het op en top Maastrichtse restaurant in de Sporenstraat (een zijstraat van de Grote Staat) – dat bekendstaat om zijn gemoedelijke sfeer – is op Kerstavond en op Eerste Kerstdag dicht, maar tijdens Tweede Kerstdag geopend voor zowel de lunch als voor het diner. Wie echter nog een tafeltje wil bemachtigen kan beter niet te lang meer wachten: de couverts voor het diner waren binnen de kortste keren helemaal uitverkocht, zegt eigenaar Gilbèr Royen. ,,Er kan echt niemand meer bij.” Voor de kerstlunch zijn op het moment dat we dit schrijven nog twee of drie tafels beschikbaar, maar daar houdt het ook mee op.

Reserveren bij Pieke Potloed kan nog wel voor Oudejaarsavond. Op die dag wordt je etentje gemoedelijk afgesloten met een lekker pèlske en sluit de zaak tijdig de deuren, zodat zowel de gasten als het personeel thuis of in de stad kunnen gaan genieten van de jaarwisseling.  Op 1 februari is Pieke Potloed dicht.

20. Rantrée

Restaurant Rantrée aan de Kesselskade is normaal gesproken op maandag en dinsdag dicht. Maar omdat Eerste en Tweede Kerstdag dit jaar op respectievelijk maandag en dinsdag valt, leveren chef-kok Ralph Hermans en gastvrouw Jennifer Silvius en hun team graag hun vrije dagen in om hun gasten tijdens de kerstdagen uitgebreid te laten genieten van een mooie kerstlunch of een prachtig kerstdiner.

Het kerstmenu (€ 79,–) omvat een aantal gerechten, waaronder Noordzeekrab met curry, tarbotfilet met eendenlever, aardpeer, ravioli en truffelsaus, langoustine met buikspek en wilde eend met spitskool. Het uitzoeken van bijpassende wijnen kun je met een gerust hart overlaten aan Jennifer: zij werd een paar jaar geleden door Gault&Millau uitgeroepen tot ‘Beste sommelier van België’.

Let op: op zondag 24 december is Rantrée gesloten. Van 31 december tot 16 januari eveneens.

Restaurant-Rantree-Maastricht-3

Klik hier en hier en hier voor drie keer vijf andere Smakelijk Maastricht-restaurants die tijdens de feestdagen zijn geopend, later deze week volgt het vijfde en laatste deel. Smakelijke Kerst en Oud en Nieuw!