Smakelijke tip: pannetje mosselen bij Derlon

Dat je bij Restaurant Derlon niet veel moeite hoeft te doen om je een hele avond lang gastronomisch in de watten te laten leggen is iets waar we je een paar maanden geleden al op attendeerden. Maar dat je er ook – de hele dag door – rustig kunt binnenwandelen voor een mooi gerechtje of een kleine lunch, is iets wat veel mensen niet weten.

Tot en met zondag 15 oktober kun je bij Restaurant Derlon terecht voor een heerlijk dampend pannetje mosselen, compleet met sauzen, frites en een frisse salade (20 euro per persoon). Eigenlijk is deze prijs alleen van toepassing tegen inlevering van een van de speciale vouchers die de afgelopen weken in de stad zijn rondgedeeld. Maar wie bij reservering de woorden Smakelijk Maastricht laat vallen, is eveneens van harte welkom, zegt directeur Sione Götte.

Het wat chique ogende Restaurant Derlon grijpt met zijn pannetje mosselen terug op een stuk culinaire geschiedenis. De naamgever van dit etablissement – de Franse chef-kok Louis Désiré Derlon (1827-1902) – was ooit de eerste die de Maastrichtse burgerij kennis liet maken met oesters en andere lekkernijen uit de zee. En geloof maar dat er in de loop der tijd ook ontelbare pannetjes mosselen doorheen gegaan zijn.

Een stad als Maastricht is – met België in de nabijheid – van oudsher een echte mosselstad. Mosselen maken net zozeer deel uit van de culinaire cultuur van de Limburgse hoofdstad als zoervleis en tête de veaux.

Tegenwoordig kun je de oranjekleurige schelpdiertjes het hele jaar door krijgen. Wachten tot september, wat vroeger in verband met de houdbaarheid een ijzeren wet was, is in onze tijd nergens meer voor nodig. Toch zal de echte liefhebber stug blijven volhouden dat een beetje Zeeuwse Mossel de neiging heeft zich van zijn allerlekkerste kant te laten zien als de ‘r’ zich weer een beetje stevig in de maand gepositioneerd heeft. En dus zie je rond deze tijd in veel Maastrichtse restaurants dampende pannetjes mosselen op tafel verschijnen.

Mosselen en Restaurant Derlon. Wat ons betreft is het een gouden combinatie: je geniet van pure eenvoud op een van de mooiste plekjes van de stad. En dat terwijl je met 20 euro niet eens de hoofdprijs hoeft te lappen. Wat op zichzelf al een goede reden is om er een mooi glaasje witte wijn bij te pakken.

Lees meer over dit restaurant

Restaurant-Derlon-Maastricht-3