Zeven restaurants, zeven wijn-spijscombinaties: Het concept van een WijnSpijs Wandeling is even eenvoudig als briljant: je loopt op een zondagmiddag tussen 12.00 en 17.00 uur langs meerdere restaurants en proeft bij elke stop een gerechtje en bijpassende wijn. Afgelopen zondag bracht de WijnSpijs Wandeling in Tilburg mij langs Villa Vier Jaargetijden, Het Wapen van Tilburg, Bistro St. Sjaak, Bodega La Guitarra, Stadskombuis Harboury, Doncurado en Stout.

Villa Vier Jaargetijden

Het eerste restaurant waar ik aanschuif is Villa Vier Jaargetijden. Hier wordt zalm met asperge geserveerd. Het gerechtje in combinatie met de wijn, is – naar later blijkt – mijn favoriet van de wandeling. De zalm is romig en vet, terwijl het sausje van appel en mosterd zorgt voor frisse en pittige smaken. In combinatie met de gegrilde witte asperge erg smakelijk! De Spaanse Viña Esmeralda is een echte zomerwijn en perfect om de wandeling mee te starten. Dat is mijn geluk, want er zijn verschillende startrestaurants tijdens een Wijnspijs Wandeling. De zoetige, ietwat fruitige wijn valt in ieder geval in de smaak.

WijnSpijS Wandeling Tilburg

Het Wapen van Tilburg

Ik wandel vervolgens via de Spoorlaan naar Het Wapen van Tilburg waar een carpaccio op het menu staat. Het bekende gerecht wordt vaak geserveerd met rucola en pijnboompitjes en dat is nu niet anders. Waarom ook sleutelen aan een gouden combinatie? Het vlees is bestrooid met Pecorino, een ziltig Italiaans schapenkaasje. Die geeft de boel pit, net als de truffelsaus. Vandaar dat Het Wapen van Tilburg ervoor heeft gekozen om – ondanks het warme weer – een Merlot te schenken. De licht gekoelde Croix d’Or Merlot kan de krachtige smaken van het gerechtje immers beter aan dan een zomers wit wijntje.

WijnSpijS Wandeling Tilburg

Bistro St. Sjaak

Vervolgens loop ik het stadscentrum in: Bistro St. Sjaak is aan de beurt. Hier staat een koude Sauvignon Blanc uit Zuid-Afrika op me te wachten. Net als een mooie kom mosselen. De schaaldieren zijn niet gekookt, maar gebakken in flink wat boter. Vervolgens zijn ze gekruid met peterselie, bieslook, rozemarijn en knoflook en die smaken trekken optimaal in de mosselen. Het zorgt voor een gerechtje waar je – letterlijk vanwege de boter – je vingers bij aflikt. En het leuke is: het recept van dit gerecht staat op de website, dus je kunt het ook zelf thuis eens proberen!

WijnSpijS Wandeling Tilburg

Bodega La Guitarra

Na dit visgerechtje is het weer tijd voor vlees bij Bodega La Guitarra aan het einde van de Korte Heuvel. Het Spaanse restaurant serveert bij een lekker glas Rioja Cosecha bladerdeeg gevuld met lamsvlees en aardappel met een jam van tomaat. Die jam valt bij mij positief op, maar je zult van de zoete tomatensmaak moeten houden. Het past in ieder geval goed bij het ietwat vettige bladerdeeggerechtje, dat leuk is gegarneerd met een prikkertje met minitomaatjes in de kleuren van de Spaanse vlag.

WijnSpijS Wandeling Tilburg

Stadskombuis Harboury

Ik vervolg mijn weg naar de Piushaven, waar twee restaurants op de route liggen. De eerste is Stadskombuis Harboury, sinds ruim één jaar geopend aan de Havendijk. De Côtes de Gascogne Gros Manseng-Sauvignon Blanc (een hele mond vol) is heerlijk fruitig en zoet-zuur van smaak. De wijn past goed bij de victoriabaars in bladerdeeg. De zoetwatervis is stevig van structuur en mild van smaak, waardoor het saffraansausje goed tot z’n recht komt. De kokkels maken er samen met de lamsoren een kleurrijk, zomers gerechtje van.

WijnSpijS Wandeling Tilburg

Doncurado

Even verderop ligt Doncurado, een ander Spaans restaurant dat Tilburg rijk is. Een fijne plek om te borrelen en je voor even in Spanje te wanen. Als de rode wijn wordt ingeschonken – een Pagos de Obano Crianza, wat hoger in tannines en daardoor wat zuurder – kunnen we al ontdekken waarom ze zich hier de ‘masters of iberico’ noemen. Het ‘voorgerechtje’ is een plakje 24 maanden gerijpte Ibérico ham. Vervolgens geniet ik van een mals en sappig stukje pluma van het Ibérico varken. De crème van knol valt me positief op. De ui ingelegd in zoetzuur en groene asperge complimenteren tot slot het malse vlees.

WijnSpijS Wandeling Tilburg

WijnSpijS Wandeling Tilburg

Stout

Restaurant nummer zeven, de laatste op de route, is Stout. Het restaurant vind je sinds eind vorig jaar op de plek van Square in de Heuvelpoort. Ik eet er als afsluiter van de wandeling een erg fijn gerechtje: steak tartaar van os met diverse bereidingen van ui. De gebakken uitjes, uiencompote en het Amsterdamse uitje zijn een lekkere aanvulling op de tartaar, het mosterdsausje en plakje radijs peppen het gerechtje verder op. Ik ben enthousiast, ook over de Argentijnse Merlot die het restaurant erbij serveert.

WijnSpijS Wandeling Tilburg

Ook een keer wandelen? Dat kan: op zondag 1 oktober staat de volgende WijnSpijs Wandeling in Tilburg gepland.