{"id":500,"date":"2017-05-08T15:06:44","date_gmt":"2017-05-08T13:06:44","guid":{"rendered":"https:\/\/smakelijk.nl\/maastricht\/?p=500"},"modified":"2022-03-31T06:53:18","modified_gmt":"2022-03-31T05:53:18","slug":"mes-amis-geuldallam","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/smakelijk.nl\/mes-amis-geuldallam\/","title":{"rendered":"Mes Amis: gastvrijheid, mooie gerechten en dikke dames"},"content":{"rendered":"\n

Wijnrestaurant Mes Amis in de Tongersestraat vlakbij de Toneelacademie, is in Maastricht al vele jaren een begrip. Wijnliefhebbers weten de weg ernaartoe met de ogen dicht te vinden. Eigenaresse en vinologe Annaline Doelen heeft er vanaf het prille begin in 2001 voor gekozen zich te specialiseren in wijn-spijs combinaties. <\/strong><\/span><\/p>\n\n\n\n

Het resulteert \u2013 zeker tegenwoordig \u2013 in verrassende ontmoetingen tussen gerechten met ingredi\u00ebnten uit de eigen streek en mooie wijnen uit zowel Nederlands- als Belgisch-Limburg.<\/p>\n\n\n\n

Spannend<\/span><\/h2>\n\n\n\n

De kaart bij Wijnrestaurant Mes Amis is als vanouds gegrondvest op de klassieke Franse keuken. Niettemin is de afgelopen jaren onder invloed van een nieuwe, jonge keukenbrigade een belangrijke omslag gemaakt.<\/p>\n\n\n\n

De goedlachse gastvrouw Annaline en haar team geloven sterk in de kracht van het lokale. De chef-koks Ki van de Ven en Jeffrey Meessen (die op dit moment de scepter zwaait in de keuken) hebben eigentijdse gerechten ontwikkeld die niet alleen spannend ogen, maar ook uitstekend passen bij het uitgebreide aanbod aan Limburgse wijnen. Daarvan staan er maar liefst 32 op de kaart (zowel rood, wit, als ros\u00e9). Bijzonder is dat ze allemaal per glas (vanaf 6,95 euro) verkrijgbaar zijn. Het doel daarvan is uiteraard om zoveel mogelijk twijfelaars over de streep te trekken: hoewel de ontwikkelingen hard gaan kunnen veel mensen nog altijd niet geloven dat de wijnbouw in Limburg werkelijk iets voorstelt.<\/p>\n\n\n\n

Genieten<\/span><\/h2>\n\n\n\n

\u2018Huiskamerrestaurant\u2019 is een prima gekozen omschrijving voor Mes Amis. De sfeer binnen is knus. Oude houten balken worden afgewisseld met zwarte bakstenen. Aan de muren hangen schilderijen waarop genietende dames te zien zijn die het feit dat ze een maatje meer hebben allerminst verbloemen.<\/p>\n\n\n\n

\"Interieur-Mes-Amis\"<\/figure>\n\n\n\n

Zondagavond tegen half acht loopt de zaak goed vol. De stoelen aan de tafeltjes staan een beetje schuin, wat uitnodigt om te gaan zitten. Heb je eenmaal plaatsgenomen, wordt \u00e9\u00e9n ding al snel duidelijk: bij Mes Amis doen ze er alles aan om een goede ambassadeur te zijn voor wijnland Limburg. De leden van de zware brigade lopen de hele avond door de zaak met flessen Limburgse wijn en geven bij elk tafeltje uitvoerig tekst en uitleg.<\/p>\n\n\n\n

Pareltjes<\/span><\/h2>\n\n\n\n

Als hapje vooraf krijgen we een glaasje met een mousse d\u2019asperge, gelei van peterselie, eiersalade en een krokantje van aardappel. De licht zoute amuse doet het goed bij de Pareltjes van Annaline (9,50 euro), een mousserende ros\u00e9 (m\u00e9thode traditionelle)van Wijngaard St. Martinus in Vijlen, de hoogstgelegen wijngaard van Nederland, die als huisaperitief geschonken wordt.<\/p>\n\n\n\n

\"mes<\/figure>\n\n\n\n

De Auxerrois 2015 van de Apostelhoeve in Maastricht, nog altijd Nederlands bekendste wijngaard (flesprijs 37,50 euro), is niet bang voor stevige smaken. De mooie, frisse zuren tillen het fraaie voorgerecht (tonijn in sesam, quinoa salade, zeewier, tonijntartaar met een cr\u00e8me van lichte wasabi, radijs, komkommer en kleine blokjes sojagel) bijna van zijn bord.<\/p>\n\n\n\n

\"mes<\/figure>\n\n\n\n

Vaste menu’s<\/strong><\/span><\/h2>\n\n\n\n

Hoewel je bij Mes Amis ook \u00e0 la carte kunt eten, kiest het merendeel van de gasten voor een van de vaste menu\u2019s, bestaande uit drie, vier, vijf of zes gangen, waarbij rekening wordt gehouden met specifieke wensen van de gast en of intoleranties voor bepaalde ingredi\u00ebnten.<\/p>\n\n\n\n

De tweede gang in het viergangenarrangement dat vanavond wordt geserveerd (49,50 euro voor het menu en 28,50 euro voor de bijpassende wijnen) is een \u2018bouillabaisse\u2019 met kokkels, zeekraal en kabeljauw. Ook in dit geval wint de stevige smaak van de bisque van langoustines het niet van de 2014 Johanniter \u2018Select\u2019 van Wijndomein De Planck in Slenaken (37,50 euro per fles). Het gerecht en de wijn zijn volledig aan elkaar gewaagd.<\/p>\n\n\n\n

Limburg wijnbouwland<\/strong><\/span><\/h2>\n\n\n\n

Bij het hoofdgerecht (filet- en kotelet van Geuldallam, taartje van zoete aardappel, mini-courgette, stevig ingedikte rode wijnsaus op basis van Proven\u00e7aalse<\/em> kruiden, en combinatie van doperwten en doperwtencr\u00e8me en witte en groene aspergepunten) blijkt opnieuw dat Limburg als wijnland een grote toekomst heeft: de 2011 Cuv\u00e9e Cabernet van Wijngaard Sint Martinus (net als de pareltjes van Annline een assemblage van cabernet franc, cabernet cortis, en cabernet cantor (45,00 euro) heeft 18 maanden gerijpt op nieuw Frans eiken en doet niet onder voor menig Franse wijn, al zal de smaak voor velen even wennen zijn.<\/p>\n\n\n\n

\"mes<\/figure>\n\n\n\n

Voor de wijn bij het dessert (framboos, yoghurtijs, croissant, gelei van bergamot, wentelteefjes, macarons en bavarois van witte chocolade) maken we vanavond even een uitstapje naar Borgloon in Belgisch-Limburg, waar Ghislain Houben, hoogleraar economie aan de universiteiten van Leuven en Hasselt, op Wijndomein Hoenshof de Cuv\u00e9e Nobel, een uitstekende zoete wijn van laat geoogste druiven maakt (39,50 euro per half flesje).<\/p>\n\n\n\n

\"mes<\/figure>\n\n\n\n

Sympathiek<\/span><\/h2>\n\n\n\n

Behalve mooie Limburgse wijnen die prima passen bij de gerechten, schenken Annaline en haar team hun gasten alle aandacht. De sfeer van gastvrijheid die je bij een bezoek aan dit restaurant ervaart, heeft ertoe bijgedragen dat Mes Amis in 2014 werd uitgeroepen tot \u2018meest gastvrije onderneming van Maastricht\u2019. Een titel waarmee de sympathieke zaak in de Tongersestraat nog wel eventjes vooruit kan.<\/p>\n\n\n\n

\"Restaurant-Mes-Amis-Maastricht-5\"<\/figure>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

Wijnrestaurant Mes Amis in de Tongersestraat vlakbij de Toneelacademie, is in Maastricht al vele jaren een begrip. Wijnliefhebbers weten de weg ernaartoe met de ogen dicht te vinden. Eigenaresse en vinologe Annaline Doelen heeft er vanaf het prille begin in 2001 voor gekozen zich te specialiseren in wijn-spijs combinaties.  Het resulteert \u2013 zeker tegenwoordig \u2013…<\/p>\n","protected":false},"author":1,"featured_media":617,"comment_status":"closed","ping_status":"closed","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"_acf_changed":false,"_kad_blocks_custom_css":"","_kad_blocks_head_custom_js":"","_kad_blocks_body_custom_js":"","_kad_blocks_footer_custom_js":"","_kad_post_transparent":"","_kad_post_title":"","_kad_post_layout":"","_kad_post_sidebar_id":"","_kad_post_content_style":"","_kad_post_vertical_padding":"","_kad_post_feature":"","_kad_post_feature_position":"","_kad_post_header":false,"_kad_post_footer":false,"footnotes":""},"categories":[1],"tags":[],"acf":[],"taxonomy_info":{"category":[{"value":1,"label":"Maastricht"}]},"featured_image_src_large":["https:\/\/smakelijk.nl\/wp-content\/uploads\/2017\/05\/header-1-scaled-1.jpg",2560,1915,false],"author_info":{"display_name":"Dex Bos","author_link":"https:\/\/smakelijk.nl\/author\/admin\/"},"comment_info":0,"category_info":[{"term_id":1,"name":"Maastricht","slug":"maastricht","term_group":0,"term_taxonomy_id":1,"taxonomy":"category","description":"","parent":0,"count":330,"filter":"raw","cat_ID":1,"category_count":330,"category_description":"","cat_name":"Maastricht","category_nicename":"maastricht","category_parent":0}],"tag_info":false,"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/smakelijk.nl\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/500"}],"collection":[{"href":"https:\/\/smakelijk.nl\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/smakelijk.nl\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/smakelijk.nl\/wp-json\/wp\/v2\/users\/1"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/smakelijk.nl\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=500"}],"version-history":[{"count":3,"href":"https:\/\/smakelijk.nl\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/500\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":83530,"href":"https:\/\/smakelijk.nl\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/500\/revisions\/83530"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/smakelijk.nl\/wp-json\/wp\/v2\/media\/617"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/smakelijk.nl\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=500"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/smakelijk.nl\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=500"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/smakelijk.nl\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=500"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}