Restaurant-Sofa-Maastricht-3

5 x buiten het centrum van Maastricht

Ondanks dat Maastricht maar klein (en fijn) is, zijn er genoeg leuke restaurantjes waarvoor je soms nét een beetje extra moeite moet doen om er te komen. In hartje centrum neerploffen is nu eenmaal lekker makkelijk. Maar gemak is ook niet alles, vinden wij althans. Deze vijf zaken zijn zeker een extra ommetje (of fietstocht, autoritje) waard. En zeg nu zelf, met de zon die we de komende dagen verwachten is dat geen straf, toch?!

Bijzonder

Van deze vijf hoef je voor Bijzonder waarschijnlijk het minst ver te wandelen. De zaak is gelegen in Sint Pieter aan de voet van de Sint Pietersberg. Je kunt er terecht voor de verrassend gezonde gerechten uit de keuken van Dimitra van Doremalen. Hier wordt gewerkt met weinig suikers, minder vlees en vis, minder gluten en meer plantaardige producten. Dat klinkt misschien een beetje saai, maar dat is het absoluut niet. Bij Bijzonder kun je bijzonder lekker eten.

Afstand vanaf het Vrijthof: 1,3 km, circa 17 minuten wandelen 

Brasserie 1632

Of je nu golft of niet, bij Brasserie 1632 op de Dousberg is iedereen welkom. De laagdrempelige eetgelegenheid maakt onderdeel uit van golfbaan De Maastrichtsche, een van de twee grensoverschrijdende golfbanen van Europa (de andere ligt in het Finse Tornio, op zo’n 3000 kilometer van Maastricht). Je kunt er terecht voor Belgisch en Frans getinte culinaire verrassingen. Het terras van Brasserie 1632 biedt uitzicht op de eerste holes van de baan, uniek plaatje dus! Probeer het ‘broodje Neanderthaler’, de favoriet van menig bezoeker. Het opmerkelijke lunchgerecht, bestaande uit geroosterd brood met kip, spek, ei en rauwkost, dankt zijn naam aan de voormalige Neanderthaler-nederzetting die enkele jaren geleden werd blootgelegd aan de Belgische kant van de golfbaan.

Afstand vanaf het Vrijthof: 4,0 km, circa 50 minuten wandelen

Brasserie-1632-Maastricht-0428

Château Neercanne

Een kasteel op een kleine steenworp afstand van hartje Maastricht en iedere keer een verrassing wanneer je het benadert. Château Neercanne ligt in een omgeving die zich perfect leent voor een wandeling of fietstocht. Bij het kasteel kun je na of tijdens je omweggetje of wandeling terecht voor een grote diversiteit aan mogelijkheden. Overdag lunch je op het terras van l’Auberge met een uitzicht over de Jekervallei, tussen 15.00 en 17.00 uur schuif je hier gewoon aan voor een kopje koffie met vlaai of een goed glas wijn en in de avond kies je voor de exquise gerechten van chef-kok Gilbert von Berg.

Afstand vanaf het Vrijthof: 4,1 km, circa 50 minuten wandelen

Sofa

Iets uit het centrum van de stad, maar wel gegarandeerd genieten in een rustige omgeving. Op het zonovergoten terras van Sofa zak je dit voorjaar weg in een van de vele loungesets. Het terras van Sofa is omgeven door groen en biedt uitzicht op een kleine jachthaven. Een uniek plaatje voor bij een goed glas rosé of een Bourgondische lunch of diner.

Afstand vanaf het Vrijthof: 4,1 km, circa 50 minuten wandelen

Buitenplaats Vaeshartelt

Wist je dat je bij Vaeshartelt ook gewoon terechtkunt voor een hapje of een drankje? De buitenplaats heeft een brasserie, een restaurant én een zonovergoten terras. In de bijzondere setting van buitenplaats Vaeshartelt kun je terecht voor een glas wijn of bier met borrelhap, kopje koffie met vlaai of een heerlijke lunch of diner.

Afstand vanaf het Vrijthof: 5,6 km, circa 70 minuten wandelen