5 x Op chic op ’t Preuvenemint

Dag twee van het Preuvenemint zit er alweer op en Smakelijk Maastricht staat al in de startblokken om jullie mee te nemen op een nieuwe reis over het plein. Zoals Demy al zei: Voordat je al die heerlijke drankjes gaat nuttigen bij de stands die zij gisteren voor je op een rijtje heeft gezet, is het van belang dat er een goede bodem wordt gelegd. Leg deze vandaag vooral op je pumps, in fleurige polo, colbert met das of in je mooiste jurk, want de volgende route leidt je langs de meest chique, doch ongedwongen gezellige stands van het Vrijthof!

Vivendum

De stand die Vivendum en Tout à Fait delen is heel relaxed. Opvallend is dat hier aan het begin van de avond nog veel mensen zitten. Dat betekent dat ze er niet alleen komen voor een borreltje, maar vooral ook om het lekkere eten echt even te komen proeven. Ons wordt aangeraden twee gerechten te proberen: de zeebrasem met open ravioli, salsa verde en zilte groentjes en de bio tomaat met ricotta en basilicum. Twee heel verschillende gerechten die je absoluut geprobeerd moet hebben. Het gerecht met de zeebaars is heerlijk romig en het huidje van de vis is perfect krokant gebakken. De bio tomaat uit eigen tuin is een vernieuwend gerecht en verrassend fris, licht en verfijnd. Een glaasje witte wijn erbij en voilà: de perfecte opening van een dagje Preuvenemint!

Beluga

Eigenlijk is het bijna onmogelijk om niet even de stand van Beluga binnen te lopen. Dit is een naam die iedereen kent en die niet meer weg te denken is van dit zomerse evenement. Het is hier altijd gezellig druk en het warme licht en het vriendelijke personeel zorgen voor een ongedwongen sfeer. Ons wordt aangeraden een ‘Hit Me’ te proberen: een echte Beluga-klassieker die gepresenteerd wordt als een toetje, maar eigenlijk een zeer smakelijke, hartige verrassing is. Een explosie van smaken overvalt je, wanneer je het ‘Hit Me’-koekje breekt met je lepel en een hap neemt uit de verschillende laagjes. De combinatie van tomaat, basilicum en parmezaan maakt dit gerecht tot een smakelijk succes en het is zó lekker dat je tevergeefs probeert het onderste uit het glaasje te lepelen, waar je helaas net niet bij kan.

Tout à Fait

Weer even terug naar de stand van Vivendum, want deze wordt gedeeld met Tout à Fait. Net als Beluga een zaak die niet weg te denken is van het Preuvenemint. Dit klassiek Franse sterrestaurant maakt zelfs al 17 jaar deel uit van het culinaire feestje op het Vrijthof. Ook aan deze kant van de stand zitten mensen volop te genieten van al het lekkers dat er op kaart staat. Omdat we niet kunnen kiezen vragen we welk gerecht de chef aanraadt en dat blijken de ribjes van het Iberico-varken te zijn. Deze heerlijke stukjes vlees zijn 24 uur lang gegaard waardoor ze een heel zachte structuur krijgen. Gecombineerd met wat zoetzuur gemarineerde groentjes, kroepoek en een pindasaus kan je hier niet anders dan vrolijk van worden. Na dit lekkere gerecht geproefd te hebben, staan we op om onze route te vervolgen, maar worden we verrast met nog een ander gerecht van de kaart: een mousse van Limburgse beekforel, schotse zalm, een chutney van pompoen en schuim van waterkers. Ook van dit gerecht met een heerlijke afwisseling van structuren kan je alleen maar vrolijk worden, al is het maar door de kleurrijke verschijning ervan.

Harbour Club

Er zijn inmiddels wat uurtjes verstreken en het is bijna 21.30 uur als we de stand van Harbour Club binnen lopen. Dat naar binnen komen is nog niet zo gemakkelijk, want het staat hier goed vol met mensen die allemaal willen proeven van alles wat Vojacek Wijnen, Manjefiek en Harbour Club te bieden hebben. Deze zaken delen voor het derde jaar op rij een stand. We zoeken een plekje aan de oesterbar en krijgen twee gerechtjes voorgeschoteld op recyclebaar, ‘disposable’ materiaal waar ze hier heel bewust mee werken. Een sukade met uiencompote en de gepekelde tonijn. De kalfswang is lekker mals en doet wat winters aan, waardoor je je even aan het kerstdiner waant, maar de verrassend frisse, gepekelde tonijn brengt je weer snel terug naar de gezellig drukke stand op het zomerse out door restaurant waarin het Vrijthof dit weekend weer is omgetoverd.

Le Bon Vivant

Er is niet veel plek meer in onze ronde buikjes, maar we willen deze route niet afsluiten zonder even bij de sfeervolle stand van Le Bon Vivant binnen te stappen. Ook hier is het gezellig druk en vliegt het ene na het andere mooi opgemaakte gerecht over de bar. Wij proberen eerst de landhoen met gerookte oosterse salade en tom kha kai espuma: absoluut een aanrader met een heerlijk oosters tintje! Het laatste gerecht van de avond wordt de zeer smakelijke gegrilde tonijn met haricot verts, olijf, tomaat en ansjovis dressing. Wat zijn we blij dat we hier ook nog even binnen zijn gewandeld, want Le Bon Vivant zorgt voor een perfect einde aan deze vrijdag van het Preuvenemint.

Nog maar twee dagen te gaan en nog genoeg te ontdekken, dus zorg dat je erbij bent!