5x heerlijke rosé-tjes op heerlijke terrasjes

We mogen de komende de tijd weer rekenen op zomerse temperaturen met heel veel zon. In Maastricht, de meest Franse stad van Nederland, betekent dat volle terrassen en veel rosé. Maar waar krijg je nu zo’n knisperend droge rosé die het vakantiegevoel compleet maakt? Collega (en wijnfanaat) Maarten zette een aantal van zijn favoriete plekjes op een rijtje. 

AIX/Brasserie Revue

Brasserie Revue, pal naast het Theater aan het Vrijthof, is pas een paar jaar oud, maar nauwelijks nog weg te denken van Maastrichts beroemdste plein. Het mooie zonovergoten terras met zijn met vuurrode kussens beklede stoelen en chique grijze luifels, had zo in Parijs, Nice, Marseille of om het even welke Franse stad met joie de vivre kunnen staan. In de AIX Rosé, een heerlijk geurend en uiterst sexy bleekneusje uit de Provence – deze mooie wijn wordt overigens door een Nederlander gemaakt – proef je La Douce France. € 4,50 per glas, € 25,90 per fles.

Extrême Gris/Stadscafé Lure en Grand Café De Perroen

Het terras van Café Lure ligt aan een pleintje dat zo mooi en lieflijk is, dat (als het niet in Maastricht zou liggen) je er zo voor naar het diepe zuiden zou willen afreizen om er te kunnen zitten. Vraag nog voordat je de kaart krijgt aangereikt om de Extrême Gris, een betaalbare ‘Provençaalse’ rosé die gemaakt is in de Languedoc, maar kwalitatief heel dicht in de buurt komt bij de allergrootste toppers op roségebied. De Extrême Gris – ook verkrijgbaar bij een aantal andere cafés in Maastricht – waaronder het charmante Grand Café De Perroen op het Vrijthof – is niet alleen extreem lekker, maar ook extreem gevaarlijk. Je drinkt er zo een fles van leeg.  € 5 per glas, € 25,- per fles (Lure) en € 4,20/19,50 (Perroen).

Charmes des Cévennes/De Comedie 

Wie graag shopt en het leuk vindt om prijzen te vergelijken, kan ook als het om rosés gaat alle kanten op. Niet alleen de Extrême Gris is op de ene plek wat duurder dan de andere; ook voor de AIX noteerden wij een leuke prijsschommeling. De AIX – overigens de favoriete rosé van restaurant Beluga – doet bij Brasserie Revue € 4,50 per glas. Bij de geheel vernieuwde brasserie De Comedie op het Onze Lieve Vrouweplein (dit jaar door onze collega’s van Chapeau uitgeroepen tot Terras van het Jaar 2018) staat deze zelfde toprosé op de kaart voor € 6,50. Wie een hele fles bestelt (€ 29) is hier dus € 9,50 duurder uit dat op het Vrijthof. Daar staat tegenover dat je wel op een van de mooiste en exclusiefste terrassen van de stad zit, in de schaduw van de Onze Lieve Vrouwebasiliek, midden op het plein dat volgens velen het mooiste plein van de stad is. Als alternatief voor de AIX namen wij een glas Charmes des Cévennes. Ook een topglas, voor de veel lievere prijs van € 4,60. Hmm! Ober, doe ons nog maar zo’n glaasje! We zitten hier immers heerlijk!

MIP (Made in Provence)/De Mangerie

Wie graag baadt in pure weelde doet er goed om via de oude brug over de Maas richting Wyck te lopen, en aan het einde rechtsaf te slaan, richting de Ruiterij. Op nummer 1 in deze sfeervol beklinkerde straat ligt de Mangerie, het restaurant dat deel uitmaakt van het Crowne Plaza Hotel. Het terras van de Mangerie werd twee jaar geleden door het blad Chapeau uitgeroepen tot het mooiste terras van Limburg. Niet ten onrechte, als je het ons vraagt: je zit er prachtig, met uitzicht op de Maas en de oude binnenstad van Maastricht. Als je geluk hebt, ruikt het er een beetje naar de zee. De rosé die we hier drinken (de MiP, een afkorting die staat voor Made in Provence) is met een prijskaartje van € 7,50 per (ruim ingeschonken) glas niet echt goedkoop te noemen, maar je krijgt wel degelijk waar voor je geld: een prachtige rosé op een van de mooiste plekken van Nederland, met als extraatje een heerlijk bakje gemarineerde olijfjes en zongedroogde tomaatjes. Puur genieten!

La Palombe/Café Zuid

Het prachtige terras van Café Zuid in de trendy wijk Céramique, ‘aan de andere kant’ van de Maas, is een klassieker. Hier zak je lekker weg in een van de heerlijke strandstoelen of geniet je van het prachtige uitzicht. De sfeervolle verlichting zorgt dat je hier op een zwoele zomeravond tot in de late uurtjes buiten kunt genieten. De zilte zeegeur die hier vaak hangt verhoogt het vakantiegevoel alleen maar. Een prachtige rosé maakt het plaatje helemaal af. Vraag naar La Palombe, een mooie droge rosé uit de Lanquedoc (€ 4,25 per glas/ €21,25 per fles). Maar de Esprit de Gassier slaat alles: een Côtes de Provence volgens het boekje. Alleen per fles verkrijgbaar (€ 32,50) maar wat let jou en je gezelschap eigenlijk? Als je hier eenmaal zit wil je toch niet meer weg…