5x toosten op z’n Belgisch: Allez schol hè!

Gaat België door naar de finale van het WK-voetbal? Het is nog even spannend, maar vanavond laat zullen we het weten. Bij Smakelijk Maastricht zijn we groot fan van de Franse keuken. Toch is het ook voor ons altijd weer volop genieten als we een van de ontelbare Belgische heerlijkheden krijgen voorgezet. Voor een goed glas Belgisch bier laten we ons helemaal hangen: Allez schol hè! En da we ze nog lang meugen meugen! Vijf zalige adresjes om, zeker ook na vanavond, te toosten op het succes van de Rode Duivels.

Witloof

Vrouwkes en ventjes, bij Witloof eet gij tof voor weinig centjes. Ziehier de leus waarmee restaurant Witloof potentiële gasten overhaalt om vooral eens op plezante wijze te komen genieten van de finesses van de Belgische keuken. De charmante zaak in de Sint Bernardusstraat is formeel geen bierrestaurant. ‘Eerder ’n restaurantje mè enorm gamma aan blitse Belgische bieren’. Ze kunnen stuk voor stuk worden ingezet bij de vele culinaire verrassingen op de kaart. Wat te denken bijvoorbeeld van oer-Antwaârps stoofvlees van rund mè Koninc? Of West-Vloamse stoverij van varkenswangeskes? Aan tafel af te blussen met een heerlijkheid van de uitgebreide bierkaart, met ‘meer dan 401’ referenties.

Naovenant

Je zou het misschien niet direct zeggen, maar ook eetcafé Naovenant speelt in Maastricht een duchtig woordje mee als het gaat om de promotie van Belgische bieren. Het gezellige café in de Helmstraat heeft een knus klein terras, waar altijd wel een of meerdere bierliefhebbers (vaak ook Belgen) zitten weg te dromen boven een kelk of ander kloek glas ambachtelijk gebouwen gerstenat. Naovenant heeft een omvangrijke bierkaart waarop ook tal van Belgische specialiteiten prijken. Van een gezellig hapje eten kieper je bij Naovenant trouwens niet om: elke week serveren ze een weekschotel voor een prijs die schommelt tussen de € 7,50 en € 10,50: Allez schol hè! 

De Gouverneur

Wie in Maastricht écht een topervaring wenst te hebben op het gebied van Belgisch bier kan niet om de Gouverneur in de Boschstraat heen. Het ‘eerste retro Belgisch speciaalbieren-café van Maastricht met een knipoog naar vroeger’ is gevestigd in een oud pand waar tussen 1848 en 1929 een van de vele Maastrichtse stadsbrouwerijen gevestigd was. De Gouverneur beschikt over een uitnodigend terras dat – zeker op mooie dagen – de hele dag vol zit met levensgenieters. Zij kunnen een keuze maken uit de zogeheten ‘bierbijbel’, een uit de kluiten gewassen boekwerk met ruim 250 verschillende bieren, die stuk voor stuk worden toegelicht. Overdag kun je bij de Gouverneur terecht voor een lekkere lunch met typisch Belgische gerechten. ’s Avonds zijn er ‘hoppas’, kleine gerechtjes die zich graag laten vergezellen door een mooi glas Belgisch bier.

Café ’t Pothuiske

Café ’t Pothuiske aan ’t Bat heeft sinds begin dit jaar nieuwe eigenaren. Afgaande op de vrolijke gezichten die we de laatste maanden bespeuren op het terras, is er ook in gastronomisch opzicht een nieuwe wind gaan waaien. De zaak beschikt over een uitgebreid assortiment aan bieren, waarvan een groot aantal van Belgische origine is. Bij ’t Pothuiske realiseren ze zich maar al te goed dat bierdrinkers vaak zullen teruggrijpen op bieren die ze al kennen. Om gasten de kans te geven ook af en toe iets nieuws te proberen, heeft het team diverse biermenu’s samengesteld, die zich graag laten combineren met een van de plènkskes met lokale specialiteiten. Vraag naar de Belgische biermenu’s Patervink en Wat gebeurt er toch!

Café de Zwaan

Het is de droom van veel mannen met het bierhart op de goede plaats: een heuse inloopkast, waar voor de verandering niet eens naaldhakjes en jurkjes overzichtelijk naast zijn uitgestald, maar waar de gast een keuze kan maken uit honderden verschillende soorten bier, waaronder uiteraard de nodige Belgische. Café de Zwaan aan de Markt is niet alleen uitgerust met een dergelijke schatkamer, maar beschikt ook nog eens over biersommeliers. Zij helpen de gast bij het maken van de juiste keuze. In combinatie met een snelle of uitvoerige hap of om simpelweg – en in alle rust – te genieten op het terras. Wie wil toosten op de overwinningen die mogelijk nog in het verschiet liggen voor de Rode Duivels is ook bij Café de Zwaan aan het goede adres.