5x vega in Maastricht

Vegetarisch (of veganistisch) eten is vandaag de dag helemaal hip. Niet alleen vegetariërs laten vlees links liggen en kiezen voor vleesvervangers, ook niet-vegetariërs verbreden hun horizon en eten vaak meerdere dagen per week vleesvrij. Dit doen ze omdat het niet nodig is om iedere dag vlees te eten, omdat de vleesindustrie niet helemaal je-van-het is voor ons ecosysteem én omdat het steeds makkelijker wordt gemaakt om vlees te vervangen.

Aan vleesvrije gerechten op de menukaart hoeft het tegenwoordig tijdens een avondje eten dan gelukkig ook niet te ontbreken. In Maastricht zul je op het gros van de menukaarten op z’n minst een aantal vegetarische opties vinden. In principe ben je als vegetariër dus overal safe. Mocht je nu op zoek zijn naar een heel scala aan vleesvrije opties, dan zijn deze vijf zaken zeker aan te raden.

Bijzonder

Bij Bijzonder draait het om de liefde voor gezond eten. Dat wil zeggen, veel groentes, minder tot geen vlees of vis, vooral organische producten die vrij zijn van geraffineerde suikers, minder gluten en veel plantaardige alternatieven voor zuivel. Er is in ieder geval genoeg keuze voor vegetariërs en veganisten. Je kunt bij Bijzonder terecht voor ontbijt, lunch en diner.
Bijzonder, Luikerweg 33

Le Bon Vivant

Waarschijnlijk niet het eerste restaurant waar je aan denkt als we het over vega-opties hebben. Ik zou er normaal in ieder geval niet meteen aan gedacht hebben. Dit wijnspijs restaurant serveert seizoensgebonden gerechten, op woensdag en donderdag een speciaal marktmenu én een vegetarisch menu (3 tot 7 gangen)
Le Bon Vivant, Capucijnenstraat 91

Eetcafé Céramique

Eetcafé Céramique ligt in de Rechtstraat en is een van dé go-to’s voor vlees- en visvrije gerechten. Het aanbod aan vlees, vis, vegetarisch, veganistisch én duurzame gerechten is groot. Het belang van bewust telen en delen staat bij Céramique hoog in het vaandel en het eetcafé zelf straalt een bepaalde rust uit: het totaalplaatje klopt!
Eetcafé Ceramique, Rechstraat 78

Marres Kitchen

In het gelijknamige museum Marres ligt Marres Kitchen. Buiten een groot stadsterras, binnen een hip restaurant. Hier kun je terecht voor gerechten uit de Oosterse keuken en op de kaart vind je veel vega opties, zowel voor lunch als diner!
Marres Kitchen, 98

Kaféthea

Kaféthea, gelegen in hartje centrum, is een hippe koffiebar annex vegan bakkerij. Je kunt er, in de ochtend en middag, terecht voor een grote diversiteit aan vegan producten. Van boterhammen, soepen en fruitsalades tot scones en andere zoetigheden. Om de mogelijkheden van Kaféthea te ervaren zou je een (vegan) high tea kunnen proberen!
Kaféthea, Mariastraat 6