6x iedere dag Quatorze Juillet

Het is vandaag 14 juli, of Quatorze Juillet zoals de Fransen zeggen. Op de veertiende juli 1789 werd in Parijs de Bastille bestormd. Een kleine eeuw later werd 14 juli, de datum die symbool staat voor het begin van de Franse Revolutie, uitgeroepen tot nationale feestdag. In Frankrijk wordt vandaag overal groots uitgepakt. Iedere stad en elk dorp heeft plekken waar men samenkomt om te genieten van vuurwerk, muziek, gezelligheid en een stukje historie.

Quatorze Juillet is ook voor veel mensen buiten Frankrijk een heuse feestdag. Zo worden er ook in het Jekerkwartier in Maastricht dit weekend feestelijke activiteiten met een Franse twist georganiseerd. Bij onderstaande zes restaurants geniet je het hele jaar door van klassieke gerechten uit de Franse keuken.

Bouchon d’en Face

Wie bij Bouchon d’en Face aan tafel schuift, waant zich al snel in de Franse stad Lyon. Zijn het niet de Franse chansons op de achtergrond of de romantische ambiance, dan is het wel de authentiek Franse menukaart. Deze is gevuld met klassieke bistrogerechten. De naam Bouchon d’en Face is afgeleid van het woord ‘bouchon’, zoals de Lyonnaise bistrots ook wel worden genoemd. Dit jaar bestaat Bouchon d’en Face vijf jaar. Het eerste lustrum van de Lyonnaise bistrot wordt de hele zomer gevierd en afgesloten met een tripje naar, je raadt het al, Lyon!
Wycker Brugstraat 54

Le Bon Vivant

Le Bon Vivant is, zoals de naam al doet blijken, een plek voor de echte levensgenieter. In de gewelvenkelder aan de Capucijnenstraat in Maastricht staat Björn Dijkstra vijf dagen per week achter de pannen. De inspiratie voor zijn gerechten vindt hij over de hele wereld. Ondanks deze grote inspiratiebron en de diversiteit aan keukens op de menukaart, zijn de Franse klassiekers steevast op de menu’s van Le Bon Vivant terug te vinden. Neem bijvoorbeeld de steak tartaar, foie gras met Brie de Meaux, parelhoen met morilles en pigeon d’anjou aux cantarelles. Een beetje van alles maar met een Franse twist!
Capucijnenstraat 91

Café Sjiek

Aan de gezelligheid zal het bij Café Sjiek nooit liggen. Of je nu op tijd een tafeltje hebt weten te bemachtigen, binnen in het café of buiten, of dat je aan de bar of op de loungebanken moet wachten op een plekje. Hier heerst altijd een gemoedelijke sfeer en waar je ook zit of staat, er is altijd iets te eten of drinken. De kaart van Café Sjiek mag dan iedere dag veranderen, simpele lokale en Franse gerechten staan er altijd op. Ook op de wijnkaart vind je vooral wijnen uit de voornaamste Franse wijngebieden.
Sint PIeterstraat 13

Le Virage

Gelegen in hartje Maastricht, in de bocht (Le Virage) van het Onze Lieve Vrouweplein vind je Restaurant Le Virage. Op dit stukje Maastricht waan je je vooral op een zwoele zomeravond al snel in Mediterrane sferen. Bij Le Virage zit je op een zwoele zomeravond heerlijk op het terras en bij minder weer in de warme sferen van het restaurant. Gezelligheid kent hier geen tijd. Alle gerechten op de menukaart van Le Virage hebben Franse invloeden. De menukaart van Le Virage verandert geregeld en wordt altijd samengesteld op basis van regionale producten en met respect voor de seizoenen.
Cortenstraat 2

Petit Bonheur

In de 17e-eeuwse stadsboerderij Achter de Molens, in het Jekerkwartier, ligt Restaurant Petit Bonheur. Een geluksmomentje zoals we dat in Nederland noemen. Op het cour, waar het terras van Petit Bonheur ligt, komt Frankrijk tot leven. De sfeer, decoratie en druivenranken doen denken aan een Franse wijngaard. De geuren en smaken uit de keuken maken onmiskenbaar duidelijk dat je hier aan het juiste adres bent voor een Franse klassieker. Behalve klassieke Franse gerechten, worden er bij Petit Bonheur ook gerechten met Italiaanse invloeden geserveerd.
Achter de Molens 2

‘O’

Visrestaurant ‘O’, gelegen in de Rechtsraat, is een visrestaurant zoals je ze veelal tegenkomt aan de Franse Atlantische kust. Het concept van ‘O’ (de naam refereert speels aan alles wat uit het water – ‘eau’ – komt) draait om eindeloos genieten van verse vis en fruits de mer, in combinatie met goede wijnen. Zodra je binnenkomt ruikt je de zilte geur van de verst mogelijke vis. De wijnkaart telt meer dan honderd referenties.
Rechtstraat 76