6x ijsjes eten deze zomer in Maastricht

Eigenlijk had ik dit artikel willen beginnen met de opmerking dat je me in de zomer nergens blijer mee kunt maken dan met ijsjes. Maar dat zou een leugen zijn. Het maakt mij over het algemeen namelijk niet zo veel uit of het vriest of dat de mussen juist van het dak vallen. Voor een ijs mag je mij wel wakker maken. Altijd.

Veel ijszaken in Maastricht heb ik dan ook vaker dan één keer bezocht. Dus waar moet je nu eigenlijk zijn als je deze zomer wat verkoeling zoekt? Of in december wanneer je, net als ik, ijs eet, no matter what. Hier volgen de places to be voor als je zin hebt in wat vers geschepte – ijskoude – liefde.

1. DARQ

Hier geniet je het hele jaar door van chocolade (in alle vormen en maten), koffie en ander lekkers. Alleen in de zomermaanden wordt het assortiment uitgebreid met een 8-tal ijssmaken. Deze ijssmaken zijn – net zoals alle andere producten die je hier koopt – helemaal zelf gemaakt, met grote zorg voor de wereld en de producenten van de grondstoffen. Het ijs dat bij DARQ geschept wordt kom je deze zomer niet alleen op de Maastrichtersmedenstraat tegen; DARQ/Ralph Hagen reizen met hun ijscofiets feestjes en evenementen in het Heuvelland af.

Een bolletje DARQ: € 1,70

2. Luna Rossa

Been there, done that. Als ex-buurvrouw van Luna Rossa heb ik de afgelopen jaren alle smaken (op 1 na) geprobeerd. Hazelnoot blijft mijn favoriet maar ik snap het als je niet kunt kiezen uit de 33 (!) smaken die hier worden geschept. Sinds deze zomer kun je bij Luna Rossa ook pinnen, dus ook als je om 5 voor 11 zin krijgt in ijs, maar geen cash op zak hebt, is Luna Rossa the place to go to.

Een bolletje Luna Rossa: €1,75

3. Pinky

Met vier locaties (waarvan er bij drie ijs geschept wordt) in het centrum van de stad, is er altijd wel een Pinky-filiaal in de buurt. In het assortiment van Pinky vind je zo’n 25 ijssmaken – zowel roomijs als softijs – de alom bekende verse wafels en andere lekkernijen.

Een bolletje Pinky: €1,65

4. Gelateria Candiero

In de Koestraat – op een zwoele zomeravond een van de gezelligste stukjes Maastricht – ligt tussen de terrasjes Gelateria Candiero. Het aanbod verschilt hier iedere dag en al het ijs komt uit eigen keuken. Het traditionele Italiaanse ijs dat hier gemaakt wordt, wordt niet met een lepel, maar echt met een schep geschept en dat geeft een heerlijk authentiek gevoel. Candiero is zo’n ijszaak waar ik graag een stukje voor omloop, zelfs al het 30 graden is.

Een bolletje Candiero: €2,-

5. Frozz

Bij Frozz kun je het hele jaar door genieten van (yoghurt)ijs. Geen wonder dat ik hier kind aan huis ben. Het concept is buiten lekker ook simpel en gezond. Je kiest je maat, naturel yoghurt of met een smaakje (deze zomer is dat framboos) en toppings. De froyo is 98% zuivel en de verse toppings worden vers ingekocht op de markt, en dag in, dag uit, de hele dag door, gesneden door Peggy, het gezicht van de zaak. Naast de ‘verse toppings’ is er tal van keuze uit noten, zaden, chocolade & koekjes. Je maakt ’t hier dus zo gek als je zelf wil.

Frozz: €3,- tot €5,-

6. Smakerij

Gelegen in Wyck blijft deze ijszaak verrassen. Regelmatig wordt het assortiment van de Smakerij met bijzondere smaken aangevuld. Wat dacht je van avocadoijs? Of limoen-basilicum? Of Tony Chocolonely white chocolate raspberry? Uiteraard mogen de klassiekers niet ontbreken en ook voor ontbijt, lunch of ’n macaron ben je hier aan het juiste adres. O ja, en een kopje koffie bij de Smakerij? Daar krijg je altijd een ijsje bij!

Een bolletje Smakerij: 1,60