Harbour Club: hemels eten in de oude binnenhaven

In ‘t Bassin, de oude binnenhaven van Maastricht, ligt de Harbour Club. Binnen zit je in de oude kadekelders, buiten geniet je heerlijk aan de kade met uitzicht op de bootjes, de fontein en het voorbij wandelend volk. Bij de Harbour Club kom je wanneer je op een bijzondere plek uitgebreid en luxe wilt dineren. Omdat deze avond het zonnetje zich laat zien, nemen wij plaats op het terras om te genieten van een driegangendiner.

De kaart is niet heel erg uitgebreid, maar zeker compleet. Er staat niet alleen vis op het menu, zoals je misschien in een haven zou verwachten. De ober vertelt dat de kaart ieder seizoen wisselt en dat voornamelijk wordt gewerkt met producten uit de buurt. Hoewel de Harbour Club een luxe restaurant is, met prijzen boven het gemiddelde, is er alles aan gedaan de kaart ook toegankelijk te maken voor passanten die snel een hapje willen eten. Zo vindt je er een rundercarpaccio, maar ook oesters. Zo is er voor ieder wat wils.

We starten met een volle chardonnay, die vergezeld gaat van olijven en lekkere zonnebloempitten, die zout en zoet zijn. Grappige smaakcombinatie, concluderen wij beiden. We maken de keuze om geen vastgesteld menu te nemen, maar te kiezen voor à la carte. We gaan in eerste instantie voor een voor- en hoofdgerecht, maar wel met de intentie om later te kijken of er nog plek is voor een nagerecht.

Als we onze keuze hebben doorgegeven ontvangen we een amuse. Het zijn kleine glaasjes gevuld met iets groens en roods. Het blijkt bevroren watermeloen te zijn met gazpacho. Erg lekker en we krijgen zin in wat nog komen gaat. We krijgen brood met boter en zout om onze trek nog wat te stillen. Altijd lekker! Ook dat gaat erin als suiker.

Omdat we in een haven zitten, zouden we toch ten minste één visgerecht moeten bestellen, zo besluiten we. Zo gezegd, zo gedaan. Als voorgerecht kiezen we voor de sashimi en de ‘proeverij van 3 voorgerechten’ (de prijs van de voorgerechten varieert tussen de € 10 en € 17,50). Allebei de gerechten bestaan uit super verse ingrediënten, dat proef je direct. De sashimi is een pallet van verse zalm en tonijn, vergezeld van een paar toefjes wasabi, gember en sojasaus. De proeverij bestaat uit drie verkleinde versies van gerechten van de kaart: de typische ‘Harbour Club Vitello Tonato’ met kerrie, langzaam gegaarde zalm met watermeloen én een gegratineerde oester op een bedje van zout. Hemels.

Bij vlees hoort een rode wijn. De ober stelt twee wijnen voor en ik kies voor de zachte tempranillo. We hebben namelijk gekozen voor de Ossenhaas met Spitskool en Ossenstaart-Madeirasaus en de Surf & Turf bestaande uit tournedos, kreeft, truffeljus en saus van kreeft (de prijs van de hoofdgerechten varieert tussen de € 29 en € 39,50). Beide gerechten zien eruit als een feestje. Als we beiden onze borden volledig leeg hebben gegeten, merken we dat we toch wel goed vol zitten.

Maar toch. Als we naar het tafeltje van de gasten naast ons kijken, zien we dat de toetjes er wel heel erg goed uitzien. Het doet ons besluiten toch nog maar even in de kaart kijken. We kunnen het niet laten: we bestellen de Harbour Club Dame Blanche. Naast het feit dat het toetje er weer uitziet als een feestje, is het uitserveren ervan dat zeker ook. De kok komt persoonlijk uit zijn keuken en ons de desserts te brengen. Hij maakt ze af met warme chocoladesaus. Oh, wat is dit toetje een genot voor de smaakpupillen. Voor ons betekent het een meer dan complete avond in dit mooie restaurant in ’t Bassin.