Kannen en Kruiken

Kannen & Kruiken: een festival waar het levensgeluk vanaf straalt

De een krijgt alleen al bij de aanblik van de tientallen bijzondere brouwsels die er te krijgen zijn spontaan zin in een gezellig feestje, voor de ander is de geur van alle smakelijke hapjes een reden om er te willen zijn. Bier- en wijnliefhebbers kunnen vanavond en komend weekend hun hart ophalen tijdens tweede editie van het speciaalbier- en wijnfestival Kannen & Kruiken. Het festival is voor iedereen gratis toegankelijk.

Ze hebben de vreemdste namen, komen uit alle mogelijke landen en zijn gemaakt met ingrediënten die je niet onmiddellijk met bier zou associëren. Maar een beetje brouwer is tegenwoordig niet alleen hip, maar ook uiterst creatief, zo wordt als snel duidelijk als Smakelijk Maastricht een korte rondgang over het festivalterrein maakt en de kans krijgt om te nippen van een aantal bijzondere brouwsels.

De lucht is wat betrokken, maar de organisatie van Kannen & Kruiken maakt zich geen zorgen: na regen komt immers zonneschijn en als het even tegenzit hou je je biertje of je wijntje maar lekker tegen je aan, zodat er geen druppel in het glas komt. ,,Het komend weekend wordt het in elk geval mooi weer”, zegt een lid van de organisatie.

De deelnemers aan het festival zien het leven sowieso van de zonnige kant: bij elke tent staan jonge mensen klaar om de bezoekers van het festival iets lekkers in te schenken, en – minstens zo belangrijk – er het juiste verhaal bij te vertellen. Want de bierdrinker van tegenwoordig is net zo nieuwsgierig als de liefhebber van een mooi glas wijn.

Wie zin heeft in een mooi glas bier – en wie heeft dat niet? – kan op dit festival een keuze maken uit een kleine honderd soorten. Een groot deel daarvan komt rechtstreeks van de tap; de rest is verkrijgbaar in 33cl-flesjes met de prachtigste etiketten, waarop de meest tot de verbeelding sprekende namen prijken. Zo heeft Bar De Ladder (what’s in a name?) Elvis Juice in huis, maar ook Polyamorie en Koud Vuur.

Bij Café De Kachel (nogmaals: what’s in a name?) zweren ze bij de Mannenliefde, maar zetten ze evengoed een Jackhammer of Dead Pony aan de lippen. De meeste flesjes doen 2 munten; voor een glas ben je doorgaans 1,5 munt kwijt, waarbij het goed is om te weten is dat een munt € 2,75 kost.

De drie Nederlandse micro-brouwerijen die op het festival vertegenwoordigd zijn (Jopen uit Haarlem, Two Chefs uit Amsterdam en Kompaan uit Haarlem) maken zich op voor een geweldig weekend. Een deel van hun missie bestaat eruit de kritische en bourgondische Maastrichtenaar te overtuigen van het feit dat er op biergebied veel meer mogelijk is dan de ‘suffe’ dubbele en driedubbele brouwsels uit België en ‘het bier waar Limburg trots op is’.

Dat laatste vinden ze ook bij Bar van Zanten, waar ze bieren van Maastrichtse micro-brouwerijen op de kaart hebben staan: de Noven Zeven bijvoorbeeld, een even zomerse als romige Pale Wheat Ale met 7% alcohol; en de Liquid Lupulin van Helport Brewing, een zacht bittere IPA met een alcoholpercentage van 6.5 procent. Beide bieren worden rechtstreeks uit het fust getapt. Helport Brewing is daarnaast vertegenwoordigd met twee bieren die uitsluitend op fles verkrijgbaar zijn.

Het festival is zowel bedoeld voor de echte beergeek als voor de liefhebber die graag meer aan de weet komt over de mogelijkheden die de wereld van het gerstenat te bieden heeft. Speciaal voor deze categorie is bij alle stands een uitgebreide ‘menukaart’ verkrijgbaar met daarop een overzicht van het merendeel van de bieren die verkrijgbaar zijn. Er staat eigenlijk alles op wat je wilt weten: herkomst, soort en smaak. Daarnaast zo staat ook op de kaart te lezen, verrassen de drie brouwerijen je graag met een van de brouwsels van de wisseltap. Zo heeft Jopen behalve de twee vaste vlaggenschepen van de brouwerij – de naar alle windstreken van de aardkloot geëxporteerde Mooie Nel en Adriaan Wit – maar liefst 15 variëteiten op de wisseltap.

Wie het liever bij wijn houdt is ook van harte welkom op Kannen & Kruiken, want het blijft met nadruk een bier- en wijnfestival. Voor een mooi glas wijn kun je terecht bij De Wijnbar en de Henri Bloem Bar. Bij deze laatste is een deel van het assortiment van de bekende kwaliteitsslijterij verkrijgbaar.

Voor het leggen van een goede bodem kunnen slow food snacks en andere heerlijke gerechtjes natuurlijk niet ontbreken. De genieter met knorrende maag kan terecht bij de inmiddels bekende foodtrucks die verspreid staan over het park. Er is onder meer verse friet, vakkundig gemaakte saté en kruidig stoofvlees. Daarnaast zijn er bitterballen bereid met een vulling van onder meer een Brabants kloosterbier. Verschillende bands en dj’s uit Maastricht en omgeving zorgen ervoor dat naast de smaakpapillen ook de oren van de bezoekers worden verrast, in dit geval met goede muziek.

Kannen & Kruiken maakt, net zoals de meeste food- en drinkfestivals, gebruik van een entreeglas, in dit geval een exemplaar gemaakt van hard kunststof. Bij inlevering van één muntje heb je de hele dag een mooi glas tot je beschikking dat voortdurend bij een nieuwe bestelling wordt omgewisseld voor een schoon exemplaar. Bij het naar huis gaan houd je zo ook nog een leuk aandenken over aan de verschillende bieren en wijnen die je hebt geproefd.

Het festival is dus voor iedereen gratis toegankelijk. Voor de kleine drinkers en de bobs is er vanzelfsprekend een ruime keuze aan frisdrank en sapjes. Het festival is vanavond en morgen geopend tot 1 uur ’s nachts. Zondag komt om 22.00 uur een einde aan het feest.  Al blijft het daarna vermoedelijk nog lang onrustig in de stad.