Maastricht Culinair: experiment met bloedworst
De fameuze bloedworst van Slagerij Franssen in de Sint Pieterstraat Maastricht gaat de komende tijd fungeren als inspiratiebron voor de chefs die onderdeel vormen van de ‘restaurant- en smaakmakersclub’ Maastricht Culinair.
De koks, onder wie Otto Nijenhuis van Château St. Gerlach, Peter van Rooij van restaurant Vanille in Eijsden en Colette de la Rosette (restaurant Les Marolles in Maastricht), zijn bezig met het uitdokteren van verrassen nieuwe, unieke smaakcreaties die à la minute bereid zijn op basis van deze beroemde bloedworst, aldus de Stichting Maastricht Culinair, waarbij twaalf restaurants uit Maastricht en omgeving zijn aangesloten.
De nieuwe bloedworstgerechten zijn binnenkort terug te vinden op de menukaarten van deze eetgelegenheden. Maar voor het zover is, worden de resultaten op 15 mei tijdens een besloten bijeenkomst in het St. Gerlach Paviljoen van Château St. Gerlach in Houthem-St. Gerlach gepresenteerd aan de leden van Maastricht Culinair en vertegenwoordigers van de culinaire pers.
De bloedworst van Slagerij Franssen uit Maastricht wordt door fijnproevers en culinaire kenners uit het hele land geroemd. Het recept is sinds jaar en dag geheim. Maar daar komt verandering in nu slager Maurice Franssen bereid gebleken is chef-koks een kijkje in zijn keuken te geven, aldus Maastricht Culinair.
Bloedworst is een oeroud product dat oorspronkelijk werd gemaakt van het bloed dat overbleef na het slachten. Vandaag de dag geldt de Europese klassieker als lekkernij waarvoor je naar de betere slager moet. In Nederland wordt bloedworst veelal gegeten volgens de traditionele bereiding: gebakken en geserveerd met appel en stroop. Maastricht Culinair gaat proberen hier verandering in te brengen door gasten te laten kennismaken ‘met de rijke smaakvariaties op deze local hero, die op elke menukaart van Maastricht Culinair past!’, zo meldt de organisatie.