Maastrichts allereerste pintchos-bar: XO

Mooie plekjes om heerlijk op een terras te gaan zitten heb je genoeg in Maastricht. Op het Cörversplein, waar Cinq met zijn prachtige zonovergoten terras de afgelopen tijd voor heel veel leven in de brouwerij gezorgd heeft, komt er eentje bij: XO, een gezellige bar waar alles draait om pinchos, kleine hapjes op een stukje brood met een stokje (pincho of pintxo op zijn Baskisch) erdoorheen gestoken.

Pinchos (of pintxos dus) zijn het Baskische antwoord op de veel bekendere tapas, maar je komt ze tegenwoordig ook op andere plekken in Noord-Spanje tegen. Pinchos met tomatensalsa en serranoham of een tartaartje van verse tonijn, met lente-ui en kappertjes, zijn bekende voorbeelden. Andere klassieke varianten worden bijvoorbeeld samengesteld op basis van mosselen, gerookte sardientjes en mooie grote ansjovisfilets.

De nieuwe zaak wordt uitgebaat door Dennis van der Meer en Charlotte Giliam van het bekende visrestaurant “O” in de Rechtstraat. De zaak gaat na het paasweekend open voor het publiek. Op dit moment wordt nog de laatste hand gelegd aan de verbouwing.

Terras

XO krijgt een terras met 70 stoelen. Je drankje wordt gebracht en als je zin hebt in een lekker bijpassend hapje, ga je naar binnen waar je kunt kiezen uit een breed assortiment aan pinchos die staan uitgestald op het buffet. Houdt de zon zich even verborgen of regent het, dan kun je plaatsnemen aan de bar of gezellig bijkletsen aan een van de statafels. Een kaart zal er nog wel ooit komen, maar op dit moment heeft dat geen prioriteit, aldus Van der Meer. ,,Als je dagelijks mooie pintxos wilt serveren, op basis van de allerbeste ingrediënten, die wij bij voorkeur betrekken van vaste leveranciers uit Spanje, dan ben je gedeeltelijk afhankelijk van wat er verkrijgbaar is.”

De nieuwe zaak zit op Cörversplein nummer 10, op de plek waar tot voor kort Café Servaas gevestigd was. De naam XO slaat terug op de laatste twee letters  van het Baskische woord pintxo, dat dus stokje of hapje-op-een-stokje betekent, maar is ook een combinatie van X (10 – het huisnummer van de zaak) en “O”, de naam van het visrestaurant één straat verderop.

Wie bij “O” gaat eten komt er al snel achter dat Maastricht wel degelijk aan zee ligt, zeggen Dennis en Charlotte altijd. Bij XO is dat niet minder het geval. Vanaf het terras, dat bij mooi weer een groot deel van de dag van het zonnetje geniet, kijk je uit over de Maas en de oude Sint Servaasbrug. ,,Een stukje brood met mooie ansjovis en tomaat, met een glas koele wijn erbij, meer heeft een mens op deze plek niet nodig”, aldus Dennis.

Baskenland

Hij en zijn vriendin Charlotte komen graag in Baskenland, meer in het bijzonder in Bilbao en San Sebastián. ,,Alles gaat er over eten en de pintxosbarretjes zijn er geweldig. Het toeval wil dat we op het terras van Café Servaas altijd ons eigen favoriete plekje in Maastricht hadden. Als we dan heerlijk in het zonnetje zaten te genieten zeiden we weleens tegen elkaar: ‘wat zou het leuk zijn als we hier zoiets zouden kunnen doen als in Baskenland’. Alweer een hele tijd geleden hebben we gemeld bij de voormalige eigenaar: ‘als je het ooit verkoopt’, zeiden we, ‘dan moet je ons waarschuwen’. En dat heeft hij dus gedaan.”