Annaline en Patriek Doelen: samen aan het roer van Mes Amis

Begin 2018 werd Patriek Doelen mede-eigenaar van Wijnrestaurant Mes Amis, het restaurant van zijn ouders. Patriek groeide op in de zaak, bracht het in de keuken van afwasser tot souschef en was al twee jaar bedrijfsleider. Toch was het niet vanzelfsprekend dat hij begin dit jaar mede-eigenaar werd. Demy sprak Annaline en Patriek over hun samenwerking en de weg ernaartoe.

Samen opgegroeid

Patriek Doelen (24) werkt al sinds zijn elfde in het restaurant van zijn ouders. ,,Patriek en Mes Amis zijn samen opgegroeid”, vertelt Annaline. Of hij destijds al de ambitie had om ‘later’ de horeca in te gaan, weet Patriek niet meer. Wat hij wel zeker weet is dat hij van kleins af aan met veel plezier in de zaak te vinden was.

Net als zijn zus Germaine begon Patriek  gewoon’ in de afwas en groeide langzaam door. Hij deed zowel ervaring op in de bediening als in de keuken en uiteindelijk besloot hij naar de Hotel Management School in Maastricht te gaan. Tijdens zijn opleiding groeide Patriek bij Mes Amis door tot bedrijfsleider en deed hij ervaring op in diverse sterrenkeukens en in de hotellerie.

Mount Everest

Met een diploma en jaren inmiddels jaren ervaring op zak, stelde Patriek zichzelf eind 2017 de vraag wat hij nu eigenlijk wilde. ,,Ik werkte op dat moment in de keuken van een sterrenzaak waar ik niet helemaal op mijn plek was en had geen idee wat ik dan wel wou. Ik vind alles leuk en dat maakte het juist moeilijker een keuze te maken. Na het zien van een documentaire over de Himalaya nam Patriek een rigoureuze beslissing: hij zegde zijn baan op, kocht een vliegticket en minder dan een week later zat hij in het vliegtuig naar Nepal. Daar zou hij de Mount Everest gaan beklimmen. ,,Ik heb hem voor gek verklaard”, vertelt Annaline, ,,ongetraind de Mount Everest beklimmen? Ik zag het al voor me.”

De Mount Everest was niet makkelijk. ,,Ik heb ‘maar’ 80 kilometer afgelegd, maar het grootste gedeelte daarvan is klimmen, klimmen, klimmen. Ik heb mezelf meermaals afgevraagd waar ik mee bezig was, maar opgeven was geen optie’”

Na deze prestatie reisde Patriek door naar India, Maleisië en Sri Lanka. Toen hij januari terugkeerde naar huis wist hij helaas nog steeds niet wat zijn volgende stappen zouden zijn.

Mama

Diep van binnen wist Patriek in januari dit jaar dat hij eigen baas wilde zijn in de horeca, hij wist alleen niet hoe hij hier vorm aan moest geven. Op het moment dat Annaline met een blessure kampte en even niet kon werken, besloot Patriek dat hij bij Mes Amis zou blijven. ,,Ik heb Mes Amis al lang geleden in mijn hart gesloten, ben verliefd op het pand en wil dit familiebedrijf voortzetten. Op het moment dat mama geblesseerd raakte, realiseerde ik me pas hoe kwetsbaar de situatie was.” Ze spraken af dat Patriek ten minste vijf jaar samen met Annaline de zaak zou runnen, daarna zouden ze wel verder kijken.

,,Voor mij is het een enorme opluchting dat ik nu alles kan delen”, vertelt Annaline. ,,Ik kan nu ontspannen op vakantie of een dagje thuiszitten, ik weet dat ik de zaak kan overlaten aan Patriek, zonder dat ik me zorgen hoef te maken. Dat kon vroeger niet.”

Ruzie in de zaak

Wijnrestaurant Mes Amis is een echt familiebedrijf. En dat is dan niet alleen omdat het toevallig gerund wordt voor moeder en zoon; ook de rest van het team is als een echte familie. Soms kan dat best wel lastig zijn, geven moeder en zoon toe. ,,In the heat of the moment moet je elkaar de waarheid kunnen vertellen. Vervolgens neem je even de tijd om het met elkaar uit te praten, zodat je niet met een negatief gevoel naar huis gaat. Gelukkig hebben wij hier met het hele team jaren op kunnen oefenen en eigenlijk gaat het altijd goed.”

Samen in de keuken

De keuken van Wijnrestaurant Mes Amis wordt gerund door Jeffrey en Patriek. Jeffrey als chefkok, Patriek als patron-cuisinier. ,,Het is mooi om te zien hoe die twee jongens als een yin en yang samenwerken, ze hebben allebei evenveel hart voor de zaak en doen in de keuken alles samen. Jeffrey is van de creaties en Patriek neemt de algemene leiding.” Het is deze samenwerking die steeds weer resulteert in kunstwerkjes op het bord.

De toekomst

Eerder dit jaar organiseerde Mes Amis in samenwerking met Vinteur de eerste roadtrip langs Zuid-Limburgse wijngaarden. Deze roadtrip wordt nu georganiseerd voor privé-gezelschappen tot maximaal acht personen. Tijdens zo’n roadtrip nemen Annaline en Maurice Warnier, eigenaar van Vinteur, hun gasten mee naar een selectie van de vele wijngaarden die Zuid-Limburg rijk is, om hier meer te vertellen over de regionale wijnen.

Daarnaast lanceert Mes Amis eind deze maand, tijdens het Preuvenemint, de ‘vrienden van de Limburgse wijnen’-app met bijbehorende loyalty card. ,,Hiermee willen wij meer aandacht vragen voor de Limburgse wijngaarden, wijngaardeniers en wijnen’. De app en loyalty card zijn in samenwerking met de wijngaardeniers gerealiseerd.

Deze twee ontwikkelingen staan dicht bij het doel van Wijnrestaurant Mes Amis voor de komende jaren: nog verder doorgroeien en daarmee hét wijnrestaurant voor regionale wijnen zijn en blijven.

Lief

Tijdens het interview noemt Patriek Annaline meermaals ‘mama’. Hij vertelt dat hij dit ‘voor mama’ doet. Niet omdat dat van hem verwacht wordt, maar omdat hij van haar het meeste kan leren, maar ook omdat hij hier thuis is, iedere centimeter van de zaak kent en graag samen met haar Mes Amis wil laten doorgroeien.

Vanaf de zijlijn heb ik tijdens dit interview veel geleerd. De manier waarop Annaline en Patriek met elkaar omgaan, en over elkaar praten als de ander eventjes ons tafeltje verlaat, ontroert me. Het maakt Wijnrestaurant Mes Amis voor mij nog een stukje mooier dan dat ik de zaak al vond!

Lees meer over dit restaurant