Barbecue Maastricht Culinair: de gastronomische zomer is begonnen

Smaakvol koken met minder zout, maar met meer kruiden die het genieten van een gerecht tot een bijzondere beleving maken. Liefst met technieken waarmee de smaak nog beter tot zijn recht komt. Als het aan de leden van Maastricht Culinair ligt, ligt hier de culinaire toekomst.

Geholpen door patron-cuisinier Peter van Rooij van restaurant Vanille in Eijsden mochten drie jonge (aankomende) chefs, Remy Mooren (De Mangerie), Florian Winraecken (Restaurant Pakhoes) en Roderik Van Lier (Harry’s) onlangs hun kunnen tonen aan de leden van Maastricht Culinair. In deze kleinschalige organisatie werkt een aantal restaurants in Maastricht en omstreken én leveranciers van culinaire producten (zogenoemde ‘Smaakmakers’) met elkaar samen.

De zogeheten Chef’s Table vond plaats op de sfeervolle binnenplaats van Thiessen Wijnkoopers aan de Grote Gracht in Maastricht. Op het menu stonden gerechten die waren bereid op de Big Green Egg en de Ofyr, twee moderne barbecues die hun plek in de gastronomische wereld veroverd hebben. De eerste wordt veelvuldig gebruikt in de professionele gastronomische keuken, terwijl de Ofyer steeds vaker wordt ingezet bij gastronomische evenementen in de buitenlucht.

Het was de tweede editie van Chef’s Table, een reeks inspiratiesessies die bedoeld is om chefs – samen en hun leerlingen – de kans te geven te demonstreren hoe je door experimenteren en innoveren betekenis kunt geven aan streekgebonden gastronomie. De eerste Chef’s Table werd in mei gehouden in de keuken van het gloednieuwe paviljoen bij Château St. Gerlach in Houthem. Toen draaide alles om het thema ‘bloedworst’.

De gerechten in het menu dat de leden van Maastricht Culinair kregen voorgeschoteld werden (met uitzondering van het nagerecht) door de jonge chefs bereid op de twee moderne barbecues, wat in een enkel geval een spectaculair beeld opleverde.

Herborist Frank Radder zag erop toe dat de juiste kruiden op de juist manier werden gebruikt. De eigenaar van biologische kruiden-kwekerij Puur-Aroma in Margraten levert kruiden en eetbare bloemen aan toprestaurants in heel Nederland. Vinoloog Gusta Lepage van Thiessen Wijnkoopers zorgde bij elk gerecht voor een bijpassende wijn.