Restaurant Bijzonder: zomers genieten op het bijzondere terras

Op de bekende vijfsprong in Sint Pieter ligt het zonovergoten terras van Restaurant Bijzonder. Bij Bijzonder eet je biologische, suikervrije en seizoensgebonden gerechten. Het terras van dit restaurant loopt om het hoekpand heen, waardoor er altijd wel een plekje in de zon is.

 Op de vrijdagmiddag dat ik Bijzonder bezoek, zijn een aantal tafeltjes bezet. Sommige in de zon, en een aantal in de schaduw van de Ibizaparasols. Bijzonder straalt vakantie uit. Dat komt door de Bohemian-stijl waar de zaak, en dus ook het terras, mee is ingericht. Vandaag geniet ik van de zon, maar ben ik er ook om de heerlijke lunch te proeven die ze hier serveren.

Publiek

Op het moment dat ik Bijzonder bezoek zitten er twee vriendinnen, een gezin en twee wandelaars op het terras. Dimitra, de eigenaresse van Bijzonder, vertelt dat Bijzonder door een gevarieerd publiek bezocht wordt. ,,Doordat dit restaurant aan de voet van de Sint Pietersberg ligt lopen veel bezoekers langs, zij blijven dan ook vaak plakken op ons terras. Maar vaak zie ik ook vrouwen zoeken via hun telefoon. Die komen dus heel gericht hier naartoe gewandeld vanuit de stad. Daarnaast heeft Bijzonder een vaste klantenkring opgebouwd.”

Sharing

Bijzonder staat bekend om het sharing concept. Maar voor ontbijt en lunch is dit anders. Middels een groot krijtbord kies je je favoriete gerecht uit. Dit gerecht is voor jou alleen. Dan toch ziet Dimitra dat de ‘Bijzonder Breakfast’ en de ‘Plate of surprises’, allebei proeverijen, het meest worden besteld. Ook de boterham met avocado en ei is een favoriet. Ook die van mij trouwens. Ik ga dan ook voor een combinatie van het Bijzonder Breakfast (€ 14,50) en de boterham met avocado (€ 5,50). Best of both worlds.

Breakfast served

Terwijl ik wacht, geniet ik van de Bijzonder thee. Een heerlijke thee met gember, citroen, munt, kaneel en steranijs. Dit kopje geeft me direct een verkwikkend en gezond gevoel. Ik begin steeds grotere trek te krijgen, dat komt geloof ik door de lekkere geuren die via het keukenraam langs mijn tafeltje hun weg naar buiten vinden. Gelukkig hoef ik niet heel lang te wachten. Mijn breakfast plate wordt binnen vijftien minuten geserveerd. Een plank met enorm veel kleuren. Ik weet zeker dat ik me hier wel mee ga amuseren.

Eigenlijk weet ik niet goed waar te beginnen. Het ziet er stuk voor stuk lekker uit. Maar er ligt een warm gerecht op de plank, namelijk de bananenpannenkoekjes. Daar start ik dan ook mee. De knapperige pannenkoekjes besprenkel ik met de ahornsiroop die erbij geserveerd wordt. Samen met de bloemetjes en bananenplakjes, heb ik ze binnen no-time op. Jammer, hier zou ik wel meer van lusten. Gelukkig wachten er nog heel wat gerechtjes op me.

Er ligt een aantal hartige gerechten op de plank. Ik besluit daarmee te eindigen en dus nu te kiezen voor de yoghurt. Het kommetje zit vol met wederom kleurrijke ingrediënten. Het is yoghurt met homemade granola, druiven en munt. Ook dit gerecht is afgemaakt met leuke bloemetjes. Het fleurt ieder gerecht uit de keuken nog eens extra op.

Ondertussen ben ik wel toe aan kleine break. Terwijl ik nip van mijn vers geperste jus d’ orange nip bekijk ik de mensen die voorbij komen op de vijfsprong. Je hebt hier genoeg te zien, heerlijk om even bij weg te dromen. Tussendoor snoep ik van de homemade crackers met de hummusdip. Heerlijk hapje. Ook de homemade abrikozenchutney probeer ik op een cracker. Zoet en hartig gecombineerd, ook lekker. Alhoewel ik denk dat hij beter past bij de stukjes manchego kaas die op de plank liggen. Ik kan niet wachten en probeer het direct uit. Ik wist het, de perfecte combinatie.

Mijn plank is bijna leeg gesnoept. Alleen mijn favoriet is nog over: de boterham met avocado en ei. Het brood van dit gerecht is bijzonder. Het zit boordevol met pitten, zaden en amandelen, en is op basis van boekweitmeel. Het is stevig en lekker van smaak. Je kunt dit brood ook hier los kopen. Het brood wordt veel gekocht, vertelt Dimitra. ,,Het gaat vaak op bestelling, maar ook voorbijgangers komen binnen om het brood te kopen”.

Ik snap het wel. Je kunt veel met dit brood. Heerlijk met een goede spread, zoetigheid of een plakje geitenkaas. Ook met de sla, avocado, ei, alfalfa en speciale kruiden is dit een heerlijk hapje. Goede afsluiter. Ik snoep nog een beetje van de dips en dan is mijn plank leeg.

Om mijn bezoek helemaal af te maken bestel ik nog een homemade cheesecake. Dit is een hele bijzondere. Zo heb ik hem nog nooit gegeten. Het is een cheesecake van basilicum op een bodem van kokos en rode biet met een topping van appel. Een echte frisse afsluiter. Niet te zoet, maar lekker fris. Met een sterke espresso sluit ik mijn bezoek af.

Hier ga ik in de zomer vaker vertoeven. Na dit bezoek voel ik me voldaan en opgeladen om mijn weekend gezond te starten.

Lees meer over dit restaurant