Bijzondere kookworkshop bij Bijzonder: groene chocoladetaart

In de Maastrichtse wijk Sint-Pieter krijg ik altijd het gevoel alsof ik in het buitenland ben: de statige huizen, de glooiende heuvels en de diversiteit aan restaurantjes doen mij denken aan vakantie. Vanavond breng ik een bezoek aan restaurant Bijzonder. Er staat iets Bijzonders op de planning: de kookworkshop like Bijzonder.

Het dagelijks leven wordt steeds drukker. We zijn bezig met onze carrière, onderhouden een gezin, borrelen graag met vrienden en willen als het kan ook de wekelijkse sportles volgen. Daarnaast vinden we het steeds belangrijker om ‘bewust’ te leven. Maar bewust leven kost tijd, dat weten we allemaal. Waar halen we die tijd vandaan? In de kookworkshop van Bijzonder leer je hoe je bewuster kunt leven zonder daar heel veel extra tijd aan kwijt te zijn.

Bij binnenkomst ben ik onmiddellijk enthousiast. Dimitra, de eigenaresse, staat met een grote glimlach bij de deur te wachten. Ik voel me meteen ontzettend welkom. Terwijl we kennis met elkaar maken biedt Dimitra me een glaasje Prosecco, met munt en citroen aan. We toosten en wachten al kletsend, aan een sfeervol ingedekte tafel, op de rest van de groep. De volgende gast komt vrij snel na mij binnen. Leuk, nog iemand die alleen is! Dimitra verwacht nog twee koppels, dus daar wachten we op voordat we gaan starten met de workshop. Nadat iedereen is gearriveerd krijgen we alvast iets lekkers om de honger te stillen. Er wordt een zoete-aardappellasagne geserveerd. Het ziet er verrukkelijk uit en het smaakt nóg beter. Normaliter ben ik geen liefhebber van zoete aardappels, maar de smaken in deze lasagne zijn erg goed op elkaar afgestemd. Dit schept meteen hoge verwachtingen voor de rest van de avond.

Een zestal dames aan een tafel, het klinkt alsof we elkaar al jaren kennen. Toch starten we de avond met een voorstelrondje en – nog leuker – met de vraag: ‘wat verwachten jullie van deze avond?’ Ik vind het bijzonder om te zien dat Dimitra ook ingaat op de behoeftes van de gasten. De conclusie? Iedereen aan tafel wil bewuster worden van wat we nu daadwerkelijk eten. Daarnaast vinden ‘wij vrouwen’ het ook fijn om iets meer variatie toe te voegen aan onze dagelijkse kookkunsten.

Aan de slag.  Allereerst vertelt Dimitra vol passie het verhaal achter Bijzonder. Een concept dat is ontstaan uit een groot hart voor lekker eten, gebaseerd op pure en eerlijke producten. Ook deelt ze haar kennis over voeding en wat bepaalde voedingsstoffen met je lichaam doen. Dit vind ik écht onwijs interessant en leerzaam.

Today’s menu

Voor we de keuken ingaan nemen we het menu door. Er staan dingen op het menu, waar ik eerlijk gezegd, nog nooit van heb gehoord. Komt dat even goed uit! Ik ben hier aanwezig om iets nieuws te leren en kennis te maken met andere ingrediënten dan in mijn eigen keuken. Het menu voor vanavond bestaat uit:

 • Wortel-gember-kerriedip
 • Spruitjesspread
 • Uien-knoflook-korianderspread
 • Kikkererwtencrackers
 • Quinoa-salade met een tahin-dressing en zoete-aardappeldip
 • Tabouleh van geroosterde granen en bloemkool met halloumi
 • Veggieragu met snelle mungbean-kitcherie
 • Groene chocoladetaart

Bij de groene chocoladetaart moet ik even twee keer lezen. ‘Groene chocoladetaart? Staat dat er echt?’ Ja, het staat er echt. Ik bekijk de lijst met ingrediënten en terwijl ik lees, denk ik ‘een chocoladetaart met avocado’s, dat is pas bijzonder’. Ik probeer me voor te stellen hoe deze taart zou moeten smaken, maar al snel kom ik tot de conclusie dat ik gewoonweg geen idee heb. Ik besluit me te laten verrassen.

Échte keukenprinsessen

Ik sta te trappelen om de keuken in te gaan. Dimitra heeft de groep verdeeld in groepjes van twee en roept ons één voor één de keuken in. Eenmaal in de keuken geeft Dimitra, mijn kookpartner en ik, de gerechten door die wij moeten maken. Wij zijn vanavond verantwoordelijk voor de kikkererwtencrackers, tabouleh van geroosterde granen en bloemkool met halloumi, veggieragu met snelle mungbean-kitcherie. Nadat mijn kookpartner en ik besproken hebben hoe we het aan willen pakken, gaan we aan de slag.

Het lijkt goed te gaan. Stap voor stap werken we de recepten af, hier en daar ietwat chaotisch, het is natuurlijk niet je eigen keuken. Tussendoor houdt Dimitra alles goed in de gaten. ,,Hebben jullie gedacht aan de crackers? Die moeten echt om 20.10 uur de oven in. Staat de ragu al te pruttelen?” Heel fijn dat je tussendoor dit soort vragen krijgt. Dit houd je scherp. Wat het nog leuker maakt is dat er tussendoor ook heel veel over smaken wordt verteld. Zo wordt ons geleerd hoe we smaken kunnen herkennen en hoe we moeten doseren. Handig voor thuis.

De tijd in de keuken vliegt écht voorbij. Voordat we het door hebben roept Dimitra door de keuken dat we over een kwartier aan tafel gaan. Terwijl sommige dames de borden al opmaken als ware masterchefs, zijn mijn kookpartner en ik nog bezig met duizend-en-een dingen. We doen alles volgens recept en vergeten te proeven. Dimitra raad ons dan ook aan om even alle gerechten te proeven voor we deze serveren. We komen er al vrij snel achter dat onze tabouleh aan de zure kant is. Mijn kookpartner en ik kijken elkaar aan en roepen beide ‘oeps, toch iets teveel citroensap toegevoegd’. Met het toevoegen van de peterselie en de halloumi maken we het gerecht op smaak en merken we gelijk dat de zure smaak een stuk minder is. Een tip die ik iedereen dus wil geven: proeven, proeven en nog eens proeven. Ook voor ons is het nu tijd om onze creativiteit toe te passen en de borden op te maken.

Bijzonder genieten

Ieder brengt zijn gerechten naar de sfeervol ingedekte tafel. De tafel staat overvol met eten en ondertussen heb ik ook wel echt trek gekregen. Nadat we onze bordjes hebben opgeschept is het tijd om het koken te evalueren. ‘Hoe is het gegaan? Wat ging er goed? En wat ging er misschien wel mis? Mijn kookpartner en ik knikken stellig dat we zeer tevreden zijn. Stiekem weten wij ook wel dat we iets beter hadden moeten plannen en vooral vaker tussendoor aan onze gerechten hadden moeten proeven en dat geeft Dimitra dan ook als tip mee voor thuis. Onder het genot van een glas rode wijn, genieten we van de gerechten die we met zijn allen in de keuken hebben bereid. Verrassende smaakcombinaties en nieuwe ingrediënten. Iedereen is trots op het eindresultaat. Nadat iedereen een tweede keer opgeschept heeft, zitten de meeste buikjes toch echt wel vol. Er is nog genoeg over en mogen allemaal een to-go-box mee naar huis nemen.

Ik verheug me stiekem al de hele avond op de groene chocoladetaart, gewoon omdat ik nieuwsgierig ben. Zoals gezegd: in de taart zitten avocado’s en dat wekt mijn interesse. De perfecte chocoladetaart is in mijn ogen, zoet, romig en bestaat vooral niet uit verantwoorde ingrediënten. Na het nemen van een hap, kom ik al snel tot de conclusie dat de taart een intense chocoladesmaak heeft. Ik had verwacht dat ik de smaak van avocado’s zou proeven, dat maakte mij ook zo nieuwsgierig, maar dat is helemaal niet het geval en dat maakt mij blij. Ik moet toegeven de smaak is minder romig dan de chocoladetaart van de bakker op de hoek, maar voor een taart met verantwoorde ingrediënten, heeft Dimitra me wederom aangenaam verrast. Een goede, bewuste vervanger voor de ‘ongezonde’ chocoladetaart, die ook nog eens eenvoudig te bereiden is.

De klok slaat ondertussen elf uur en dat betekent dat het einde van de avond is aangebroken. We drinken ons kopje groene thee op, wisselen nog wat laatste tips uit met elkaar en dan is het tijd om deze bijzondere plek te verlaten.

Wil jij bewuster leven? Heb je advies nodig over het gebruik van specifieke ingrediënten? Wil je misschien wel gewoon je kookvaardigheden verbeteren? Of wil jij gewoon een gezellige avond met je vrienden? Ook in 2019 heeft Bijzonder weer een aantal kookworkshops op de agenda staan.

Kookworkshops Bijzonder 2019:

 • 8 januari 2019
 • 15 januari 2019
 • 22 januari 2019
 • 5 februari 2019
 • 12 februari 2019

De workshops vinden plaats op dinsdag van 18.00 tot 23.00 uur uur. De kosten bedragen  € 82,50 p.p. Dit is inclusief voedingsadvies, productkennis, kookworkshop, receptenboekje, lekker eten, wijn, tafelwater, koffie en thee.