Bocca Lupo: overheerlijke pizza’s zoals je ze in Italië eet

Al sinds 1988 staat Maastricht en omgeving in maart in het teken van TEFAF. Niet alleen in MECC Maastricht, de thuishaven van ‘s werelds grootste kunstbeurs, draait het tien dagen lang alleen om kunst; ook in de rest van de stad kom je TEFAF overal tegen. Zijn het niet de vlaggen die vrolijk aan de gevels wapperen, dan zijn het wel de speciale TEFAF-acties of de menu’s van lokale ondernemingen. Zo ook bij Bocca Lupo. De authentieke pizzeria op het Vrijthof serveerde vorig jaar een wel erg bijzondere pizza – met bladgoud en truffel – en heeft ook dit jaar weer een bijzonder extraatje voor de TEFAF-gangers en levensgenieters. Demy was afgelopen week namens Smakelijk Maastricht te gast bij Bocca Lupo.

Het is regenachtig en somber wanneer we deze avond het Vrijthof oversteken richting de blauwe luifel van Bocca Lupo. Deze zaak is knus gelegen tussen de Perroen en Vrienden van het Vrijthof. Zodra we binnenstappen ben ik het sombere weer buiten direct vergeten. Misschien komt het door de gezellige sfeer in de zaak, misschien door het uiterst vriendelijke welkom van Juliëtte Wolfs, de eigenaresse van Bocca Lupo, en haar collega Luca.

TEFAF-special

Wij worden naar ons tafeltje verwezen en Juliëtte loopt direct met ons mee. Ze vertelt over de TEFAF-special en de wijnen die ook speciaal tijdens TEFAF op de kaart staan. Deze wijnen zijn allemaal van wijnhuis La Spinetta uit Piemonte, herkenbaar aan de tekening op alle etiketten. De eigenaren van het Italiaanse wijnhuis zijn inmiddels vrienden van Juliëtte en als we de eigenaresse van Bocca Lupo mogen geloven, producent van de allerbeste Italiaanse wijnen. Op de kaart met TEFAF-wines staan La Spinetta-wijnen variërend van €36,50 tot €144,50 per fles.

Voordat wij aan de witte wijn beginnen krijgen we een glaasje bubbels geserveerd. Een bijzonder glaasje bubbels, zo laten we ons vertellen. De Contratto Millesimato is een wijn die gemaakt wordt door de druiven niet te persen maar ze te kneuzen en vervolgens te laten uitdruppen. Hierdoor komt alleen het meest pure sap in de wijn terecht. Deze mousserende wijn kent zijn oorsprong in Italië en mag daarom officieel geen champagne genoemd worden. Wel kan deze wijn vergeleken worden met een Dom Perignon. Het is dan ook niet voor niets de huisbubbel van het Vaticaan.

Bij de Contratto Millesimato wordt een stukje focaccia met crème fraîche, bladgoud en kaviaar geserveerd. Daarmee is de TEFAF-special van Bocca Lupo compleet. Een klein maar fijn aperitiefje dat je even laat genieten als God in Frankr, uh… de Paus in het Vaticaan!

Napolitaans vs. Romeins

Op onze tafel staat inmiddels een groot krijtbord met daarop de specials. Geen TEFAF-specials in dit geval, maar de ‘bijzondere pizza’s’ die niet op de reguliere kaart staan. Later wordt ons verteld dat er een heus verschil is tussen de pizza’s op de reguliere kaart en die op het bord. De pizza’s op de reguliere kaart zijn namelijk traditionele Napolitaanse pizza’s. Als het op Napolitaanse pizza’s aankomt zijn de Italianen strikt en heeft Juliëtte dus niet veel ruimte voor creativiteit.

De pizza’s op het krijtbord daarentegen zijn Romeinse pizza’s, ofwel ‘Pizza alla Roma’. Dat betekent dat er veel meer ruimte voor creativiteit en variatie is. Op het bord met specials vind je de meeste bijzondere pizza’s. Neem bijvoorbeeld de pera, met peer en blauwe kaas, of de salmone, met gerookte zalm, avocado en ricotta. Het is dan ook op aanraden van het team van Bocca Lupo dat je eigenlijk altijd voor een pizza van het grote krijtbord zou moeten kiezen.

Mijn tafelgenoot kiest direct voor de pizza spinaci (€15,50), een uitstekende keuze volgens de gastvrouw. Ik kan, zoals gewoonlijk, moeilijk kiezen en vraag Juliëtte om advies. Zij noemt een drietal pizza’s die mij allemaal wel aanspreken. Ik vraag haar dus me te verrassen, zo hoef ik immers zelf geen keuze te maken.

We krijgen een glaasje Trabbiano d’Abruzzo vanTenuta Giglio ingeschonken en kijken om ons heen terwijl we wachten op onze pizza’s. Ik word vrolijk van het interieur van deze zaak, de ene muur bestaat uit robuuste bakstenen, de andere uit strakke witte tegels. De barkrukken en stoelen zijn van koper, evenals kleine details in de lampen die boven onze tafeltje hangen. De Italiaanse muziek op de achtergrond maakt het totaal plaatje compleet. Het is hier robuust en industrieel doch warm en gezellig.

Als onze pizza’s geserveerd worden ben ik direct druk in de weer met het maken van aantekeningen en foto’s, mijn tafelgenoot neemt alvast een hap en kijkt me met grote ogen aan: ‘Oh Demy, je hebt echt de verkeerde keuze gemaakt’ zucht ze, ‘ik heb nog nooit zo’n lekkere pizza gehad’. Ze meent het en dat maakt me nieuwsgierig naar alle drie de pizza’s die we zojuist voorgeschoteld hebben gekregen. Inderdaad: drie, want ikzelf heb een 50/50 pizza gekregen, half salmone, half pomodorini (tomaatjes, buffelmozzarela en basilicum).

Mijn pizza is verrassend. De salmone is fris en zomers, doet denken aan een heerlijke lunch op een warme zomerdag. De pomodorini is zacht van smaak met precies genoeg basilicum voor een bijzondere smaaksensatie. Ondanks het feit dat deze vast en zeker ook zou smaken zonder de basilicum zijn we van mening dat dit kleine extraatje de pizza compleet maakt.

De pizza van mijn overbuurvrouw, waar ik na lief vragen een stukje van mag proeven, is inderdaad verrukkelijk. De spinazie wordt afgetopt met pancetta, die een zoute smaak en lekkere bite geeft. Tevens is de geur en smaak van knoflook subtiel en precies goed.  Dit zijn pizza’s zoals je die in Italië eet, zonder twijfel! Overheerlijke, bijzondere, smaakcombinaties én niet vettig. Wij genieten tot het laatste stukje.

Tiramisu della mama

Ook ons dessert mogen we zelf kiezen, geen moeilijke keuze, want wie zegt er nu nee tegen tiramisu? Bij de tiramisu volgens ‘moeders recept’ (€ 6,50) kiezen we tevens Vin Santo e cantuccini (€7,50), Toscaanse dessertwijn met cantuccini. Het trio van chocolade snijbonbons klinkt ook als muziek in de oren maar zou te machtig zijn in combinatie met de tiramisu.

Wij kiezen ervoor de amandelkoekjes koekjes net zo lang in de dessertwijn te dopen totdat deze zacht zijn en op de tong wegsmelten. De tiramisu is heerlijk en de perfecte afsluiter van onze avond.

Ik kan niet anders dan deze restaurantblog afsluiten met een dikke shout out naar Juliëtte en haar team, want TEFAF of niet, ik weet zeker dat je hier iedere dag van het jaar ontvangen wordt als de meest welvermogende kunsthandelaar van TEFAF. Vriendelijk, open en met een smile van oor tot oor geeft het team van Bocca Lupo je een gevoel van thuiskomen. Deze gastvrijheid, de ongedwongen sfeer en de overheerlijke (niet-alledaagse) pizza’s zorgen dat ik, en mijn tafelgenoot ook, hier zeker nog een keertje terug kom!