pizza-bocca-lupo-2

Bocca Lupo: puur, authentiek en eerlijk Italiaans

Tijdens de afgelopen editie van TEFAF baarde pizzeria Bocca Lupo opzien met de Pizza d’Oro, een niet alledaagse pizza-variant met onder meer truffel en een beetje bladgoud. Maar de gezellige pizzeria aan het Vrijthof heeft veel meer bijzondere smaken in huis. En, ook niet onbelangrijk: je dineert er tegen een vriendelijke prijs. 

bocca-lupo

Buon Appetito!, zegt eigenaresse Juliette Wolfs, terwijl ze routineus een tweepersoons schaal met overheerlijke vleeswaren op tafel zet. Op de achtergrond zet Rocco Granata 58 jaar na dato nog eens zoet zingend uiteen hoe verliefd hij wel niet is op Marina, een meisje dat hém helaas niet ziet staan.

Rustig

Woensdagavond, kwart over zeven. We hebben plaatsgenomen in Bocca Lupo, een wat onopvallend gelegen pizzeria aan de rustige kant van het Vrijthof, het plein dat in de volksmond ook wel bekendstaat als ‘de huiskamer van Maastricht’.

Het is niet druk vanavond. ,,Laten we hopen dat dit geen vertekend beeld oplevert”, zegt eigenaresse Juliette Wolfs verontschuldigend. ,,Normaal gesproken zit het hier rond deze tijd aardig vol.”

Dat het rustig is, heeft zo zijn voordelen, want het biedt Juliette alle gelegenheid om tekst en uitleg te geven. Achter elk van de producten schuilt immers een verhaal. Een mooi verhaal, een meeslepend  verhaal, een verhaal dat je leert om in alle rust te genieten van geuren en van smaken uit de traditionele Italiaanse keuken.

Mooie huiswijn

De twee huiswijnen, een filmende (witte) Trebbiano uit de Abruzzen (Tenuta Giglio) en de rode variant van hetzelfde huis, gemaakt van de streekdruif Montepulciano d’Abruzzo, passen er uitstekend bij. Beide wijnen doen 4 euro per glas, en dat is gezien hun kwaliteit een mooie prijs. Onder het motto ‘op je huiswijn mag niets aan te merken zijn’ staan ze prominent op de wijnkaart van beperkte omvang, waarop de Chianti van het beroemde wijnhuis La Spinetta uit Piemonte (alleen per fles verkrijgbaar) qua prijs de uitschieter is: 49,50 euro.

Op de het bord-voor-twee-personen bespeuren we onder meer Prosciutto di Parme, Prosciutto di San Daniele, finocchiona (Toscaanse venkelworst), speck di montagna en bruschetti met buffelmozzarella met minitomaatjes. Dit alles wordt aangevuld met een malse vitello tonnato met tonijnmayonaise, warm brood met Italiaanse aioli, gemarineerde olijfjes en kapperappeltjes.

vitello-tonnato-bocca-lupo

Eerlijk en puur

Ook in dit geval knikt de prijs de gasten vriendelijk toe: de antipastischotel staat op de kaart voor 11 euro per persoon. Een stevig geportioneerd voorgerecht (en eigenlijk al een afzonderlijk hoofdgerecht op zich) met een of twee glazen wijn: het kan een uitkomst zijn voor wie niet al te veel tijd heeft (bijvoorbeeld in verband met een bezoek aan het theater aan de overkant), of even lekker uitgebreid wil bijkletsen, al is en blijft het ook een mooie opwarmer voor een lange avond puur genieten.

antipasti-bocca-lupo

Maar naar een pizzeria ga je eigenlijk voor de pizza, en dat is in ons geval niet anders. Al helemaal niet in een zaak die zich er op laat voorstaan authentieke recepten en bereidingswijzen (inclusief de juiste ingrediënten) strikt te volgen. Eerlijke en pure pizza’s volgens het boekje, waarbij wel moet worden aangetekend dat dit in veel gevallen pizza’s oplevert met bijzondere ingrediëntencombinaties die zijn ontsproten aan het creatieve brein van eigenaresse Juliette Wolfs, en die dus zorgen voor een eigen touch.

Pizzaiola

Pizza Gastronomica luidt ‘de ondertitel’ waarmee Bocca Lupo zich wil onderscheiden van de vele bekende locaties waar pizzakoeriers op hun brommertjes af- en aanrijden en waar pizza’s synoniem zijn met vettig fastfood. Juliette Wolfs (zij volgde een opleiding tot pizzabakker in Italië) slaagt aardig in die opzet, al behoort ook bij Bocca Lupo afhalen tot de mogelijkheden. Degenen die hiervoor kiezen betalen dezelfde prijs die op kaart staat, al krijgen ze tijdens de bereiding wel een drankje aangeboden.

Naast onvervalste klassiekers als Pizza Margherita (10,50 euro), Pizza Marinara  (10 euro), Pizza ai Formaggi (13,50 euro) en Pizza Tonno ( 13,50 euro), heeft pizzaiola Wolfs een aantal ‘superspecials’ ontwikkeld, varianten die zijn ontleend aan haar eigen smaakpatroon. Gasten die na het uitvoerige voorgerecht geen hele pizza meer op kunnen, mogen een halve bestellen, een service die tevens de mogelijkheid biedt om smaken en indrukken te delen met je tafelgenoten.

Smaaksensaties

Over delen gesproken: er is vanavond één variant die nog zeker een maand te krijgen is en die we absoluut moeten proberen, luidt de aanbeveling van Juliette. Het is de ‘special’ met gerookte zalm, ham, witte en groene asperges en truffeltapenade (19,50 euro). ‘Wegens ruimtegebrek’ is hij niet terug te vinden is op het krijtbord waarop pizzavarianten staan die níet terug te vinden zijn op de reguliere kaart.

pizza-bocca-lupo

De ‘aspergepizza’ – we krijgen er voor de aardigheid een halve Pizza Margherita bij – blijkt een schot in de roos. Alleen al de aanblik van het ogenschijnlijk simpele gerecht doet je het water in de mond lopen. De trits aan prachtige ingrediënten zorgt – in combinatie met de verse dunne bodem – voor een smaaksensaties, al helemaal in combinatie met de sterk gekoelde Bardolino Classico (zeg maar de Beaujolais van Italië), die speciaal voor ons uit de ijskast wordt gehaald.

pizza-bocca-lupo-2

Nog niet zo lang geleden kreeg pizzaiola Juliette een prachtig compliment van een keurig uitgedoste Italiaanse heer. Bij het weggaan nam hij letterlijk zijn hoed voor haar af en zei: ‘bravo’.

We weten nu waarom.