Brasserie FLO: ontspannen proeven van Parijse sferen
Menig Maastrichtenaar komt er gedurende de week een paar keer langs op weg van of naar het station. Brasserie FLO is gelegen in het stationskwartier van Maastricht en ‘blendt’ zo goed in het Maastrichtse straatbeeld, dat je er meestal al voorbij bent voordat je het restaurant hebt opgemerkt. Wij stopten bij de Stationsstraat 28 en gingen er voor je proeven.
Brasserie FLO binnenstappen is je citytrip naar Parijs herbeleven. Maastricht lijkt in bepaalde opzichten al een beetje op Parijs, maar als je bij FLO aan tafel zit, is het net alsof je je écht in de Franse hoofdstad bevindt en je zo de Champs-Élysées kunt opwandelen. De tafels in het restaurant zijn klassiek Frans gedekt en staan knus naast elkaar. Laat deze manier van tafeldekken je zeker niet afschrikken: het restaurant is heel toegankelijk en er heerst een ontspannen sfeer. Het is een echte brasserie, dus stap die drempel gerust over.
Brasserie FLO Maastricht is onderdeel van de gelijknamige Franse brasserieketen en is één van de drie vestigingen in Nederland. De verschillende FLO Brasseries over de wereld zijn allemaal ingericht in twee soorten stijlen. Zo heeft Brasserie FLO in Amsterdam de authentieke sfeer en zijn FLO Eindhoven en FLO Maastricht modern ingericht.
Chef-kok Kris School kookt de typische Franse keuken waar de FLO brasseries zo bekend om staan. Zo kun je bij Brasserie FLO altijd specialiteiten als Steak Tartare, Choucroute, Sole Meunière, Côte de boeuf en Crêpes Suzette eten. Allemaal in het restaurant door de bediening bereid, geflambeerd of gefileerd.
Doordat Kris kookt met Maastrichtse en Limburgse producten, en samenwerkt met Limburgse leveranciers, drukt hij een authentieke Maastrichtse stempel op de beleving die Brasserie FLO eigen is. En dat smaakt goed!
We beginnen met een proevertje van de befaamde Steak Tartare van FLO, die je overigens zo pittig kan bestellen als je zelf wilt. De Steak Tartare wordt deze keer geserveerd op een zelf gebakken brioche die is zoals hij moet zijn: krokant van buiten en zoet en sponsig aan de binnenkant.
Als voorgerecht eten we gerookte zalm met aardappel blini, mierikswortel, kuit en venkelsalade. De houtlagering van de geserveerde chardonnay Pays d’Oc (uit het zuiden van Frankrijk) is perfect in combinatie met de gerookte vis en wordt niet verdrongen door de pittigheid van de mierikswortel.
Kijk voordat je het brood aanvalt door het raam naar buiten. Aan de overkant ligt bakkerij en patisserie ‘Bread & Delicious’, de leverancier van het brood dat in de brasserie geserveerd wordt. Brood met een verrassende smaak: en zuiderse combinatie van tomaat en Provençaalse kruiden.
Terwijl de gastheer een glas Pouilly-Fumé inschenkt, wordt de snoekbaars met risotto en waterkers geserveerd. Eenvoudig maar goed!
Het hoofdgerecht, de eendenborstfilet met sinaasappeljus, is het hoogtepunt van ons bezoek aan Brasserie FLO. Het gevogelte heeft een perfecte cuisson en de garnituur, een zomerse hutsepot van lente-ui, wortel en aardappel, is heerlijk fris en heeft een goede bite. De soepele grenache uit de Languedoc past er wonderwel bij.
We sluiten onze avond af met wentelteefjes, chocolade, Baileys en gekarameliseerde banaan. Een leuke knipoog naar de beroemde ‘Hollandse’ boterham met Nutella. Mocht je na je lunch of diner nog niet genoeg hebben van de keuken van Brasserie FLO? Dan is de zelfgemaakte bloedsinaasappel likeur een echte aanrader als afzakkertje.
Na ons bezoek aan FLO Maastricht zijn we het er samen over eens: deze brasserie is een mooi stukje Smakelijk Maastricht! Nadat we afscheid hebben genomen van het gastvrije bedienend personeel, lopen we de deur uit. Weliswaar wandelen we niet de Champs-Élysées op, maar een beetje een Parijs-gevoel geeft FLO wel.