Bali James is het bekendste Indonesische restaurant van Breda. Al tientallen jaren geniet je bij het restaurant aan de Markendaalseweg van authentieke Balinese gerechten. Ook de rijsttafels zijn niet meer weg te denken van de menukaart. De filosofie van chef-kok en eigenaar Jimmy Lohamzah is om het eten 100 procent authentiek te bereiden, zodat we ons even op Bali wanen.

Bali James Breda

Kleine rijsttafel

We nemen plaats in het restaurant en genieten deze avond van een kleine rijsttafel met enkele extra gerechtjes. De vriendelijke bediening is gekleed in traditionele kledij en een Indonesisch biertje mag niet ontbreken: Bintang! Daarnaast komt ook de kroepoek met pindasaus op tafel. De tafels bij Bali hebben in het midden een ijzeren plaat met kaarsjes eronder, zodat de schaaltjes met eten warm blijven tijdens het diner.

Bali James Breda

Sayur lodeh

De kleine rijsttafel zit vol met groenten. Een klassieker is gado gado, de groentesalade met pindasaus en stukjes kroepoek maar ook sayur lodeh is populair bij de gasten van Bali, waarbij diverse groente zijn gecombineerd met kokosmelk. De overige groentengerechten hebben een pittig tintje; sambal goreng rebun, telor, buncis, tauge en tahu. Allemaal gecombineerd met een smaakvolle en licht pittige rode pepersaus. De jonge bamboe scheuten, boontjes en tauge proeven vers en hebben de juiste bite, met daarnaast tofu en een gekookt ei.

Bali James Breda

Daging rujak

Bali heeft zoveel diverse vleesgerechten in huis, wat dat betreft kom je niks tekort. Het gestoofde rundvlees in sambalsaus (daging rujak) en het gestoofde varkensvlees in ketjap saus (babi kecap) zijn hoog op smaak en het vlees is zacht gestoofd, maar heeft ook nog een aangename bite. We proeven ook twee soorten kip: ayam panggang (geroosterde kip in sojasaus) en ayam setan (gebakken kip met heel scherpe saus). Hoewel de gestoofde kip in de smaak valt is mijn favoriet de geroosterde kip, mede dankzij de hele scherpe saus die erbij wordt geserveerd.

Bali James Breda

Saté

Bij Bali James ben je aan het juiste adres voor heerlijke saté! De keukenbrigade grilt de huisgemaakte saté op een Josper houtskool grill. Dankzij de grill en houtskool) krijgt de saté de authentieke smaak dat hoort bij een Indonesisch restaurant. Naast de saté babi (van varkensvlees) heeft Bali ook saté met kip, lamsvlees en garnalen, te combineren met ketjap- of pindasaus.

Bali James Breda

Garnalen

We proeven ook grote garnalen in twee verschillende sauzen: udang setan wordt geserveerd met een vrij scherpe rode saus. Heb je liever een iets mildere saus? Dan bestel je sambal goreng udang besar met petehbonen in kokossaus. Ook de bijgerechten nasi putih (witte rijst) en nasi kuning (gele rijst) mogen niet ontbreken bij een Indonesische maaltijd.

Bali James Breda

Bali James Breda

Serundeng

De kleine rijsttafel bevat ook een aantal koude bereidingen. Zo is er rujak manis (vruchten in een scherpe zoete saus) en acar campur (gemengd zoetzuur). Mijn twee favorieten zijn serundeng (gebakken kokosnoot met pinda’s), heerlijk om over gerechten te strooien. Een andere populaire bereiding is de drooggebakken zoete aardappeltjes, oftewel sambal goreng kentang kering. Tot slot sluit je de rijsttafel af met huisgebakken banaan (pisang goreng).

Bali James Breda

Conclusie

Bali James is in Breda nog altijd heer en meester als het gaat om de Indonesische keuken. Met de sluiting van Singaradja en de Satéhut is Bali James momenteel het enige Indonesische restaurant in de binnenstad van Breda. Gelukkig heeft het restaurant ijzersterke rijsttafels en een à la carte kaart met verassend lekkere gerechten, zoals we eerder hebben geproefd.

Lees meer over dit restaurant

Bali James Breda