Ruitersbosch Breda
Blogs

Ruitersbosch: heek, velouté, roodbaars, hert & meer

Ruitersbosch is een restaurant op een vrijstaande plek aan de rand van het Mastbos. Eigenaar en chef-kok Mark van der Horst werkt zo veel mogelijk met seizoensproducten, waardoor de menukaart vaak wisselt. Tijdens de lunch serveert het restaurant onder andere salades, sandwiches, warme gerechten en een 2-gangen lunchmenu.

In de avond begin je het diner met een aperitief, huisgemaakte bites of verse oesters. Ruitersbosch serveert à la carte gerechten en een 3- tot 5-gangen chef’s menu. Laat je diner begeleiden met bijpassende wijnen die vakkundig zijn geselecteerd door sommelier Rik Ficheroux. Wij proeven deze avond het Ruitersbosch menu; een 3-gangen keuzemenu voor €37 dat het restaurant sinds dit jaar serveert.

Gault&Millau

Ruitersbosch staat dit jaar in de Gault&Millau! De 2020 editie van de jaarlijkse restaurantgids werd afgelopen maandag gepresenteerd. Ruitersbosch is 1 van de 8 restaurants uit Breda met een vermelding in het gele boekje. Onafhankelijke, professionele inspecteurs bezochten dit jaar de restaurants anoniem. Het is goed om te zien dat Ruitersbosch nu ook landelijk wordt opgemerkt!

Aperitief & amuse

We beginnen de avond met een aperitief. Ik drink de Winter Cinnamon met Ginger Ale, sinaasappel, kruidnagel, kaneel en steranijs. Mijn tafelgenote krijgt het huisaperitief: cava, opgeschonken met siroop van macadamianoten met een schuim van peer en bovenop geraspte macadamianoten en sinaasappel.

Het hapje dat erbij wordt geserveerd is een krokantje van wontonvel met crème van tandori. Even later volgt de amuse: een bonbon gevuld met een mousse van Hollandse garnalen. Daarbij een bouillon van venkel en gel van ponzu.

Ruitersbosch Breda

Ruitersbosch Breda

Ruitersbosch Breda

Heek & velouté

Bij het Ruitersbosch menu heb je bij elke gang keuze uit 2 gerechten. Wij proeven vanavond beide gerechten per gang en beginnen met een smaakvolle gekonfijte heekfilet. Hierbij wordt een snijbonensalade met bereidingen van avocado en wasabi, snijbonenjus en gepofte wilde rijst geserveerd. De bijpassende wijn komt uit de Moezel in Duitsland: een Rieslang van Maximin Grünhaus. Deze wijn heeft een klein restzoetje en strakke zuren.

Het andere voorgerecht is velouté; een crèmesoep van Opperdoezer Ronde (aardappel) met bovenop een truffelschuim en verse truffel. Bij de heerlijke romige soep wordt brioche met huisgemaakte filet américain, rode biet en truffel geserveerd. De bijpassende wijn is een Chardonnay van Maison Les Aubes. Deze volle en romige Franse wijn gaat mooi samen met de aardse tonen van de truffel en aardappel.

Ruitersbosch Breda

Ruitersbosch Breda

Ruitersbosch Breda

Roodbaars & hert

Eén van de hoofdgerechten is roodbaars; lekker op de huid gebakken en geserveerd met een schuimige saus van vadouvan. Daarbij onder andere kokkels, paksoi en babymais. De bijpassende wijn is Chai Mas Blanc van Domaines Paul Mas. De witte wijn bestaat uit (voornamelijk) uit Viognier en Vermentino en heeft frisheid, het bloemige van de Viognier en voldoende body.

Het andere gerecht bestaat uit 2 bereidingen van hert; heel mooi rosé gebraden en stoverij van hert. Bij het vlees wordt een compote van kweepeer, pastinaak, rode kool en jus op basis van 5-spices geserveerd. Bij het gerecht wordt een rode wijn geschonken van Tagaro uit Italië: Passo Del Sud Appassimento. Omdat deze blend (Primitivo en Negroamaro) flink wat alcohol en body heeft, is de wijn teruggekoeld waardoor de fruitigheid mooi naar boven komt.

Ruitersbosch Breda

Ruitersbosch Breda

Dessert & kaas

Het dessert bestaat uit gepocheerde peer met karamelijs, cremeaux en krokantjes van hazelnoot en gekonfijte kumquat. Bij het dessert deze keer geen ‘standaard’ dessertwijn, maar Reserva Especial Iberia Cream Sherry. Bij deze sherry komt droog en zoet (dankzij de pedro ximenez) mooi samen.

Je kunt ook kiezen voor kazen (€5 supplement) van Kaatje Jans Princenhage, geserveerd met diverse garnituur. Van een lopende geitenkaas en een romige Brugse Blomme tot een oude Twentse bunkerkaas en Spaanse schapenkaas. De kaasplank wordt afgesloten met de Franse blauwaderkaas bleu d’auvergne. Hierbij wordt Quinta De La Rosa Colheita geschonken, een heerlijke Tawny port uit 2009, dat uitstekend past bij de kazen.

Ruitersbosch Breda

Ruitersbosch Breda

Ruitersbosch Breda

Ruitersbosch Breda

Tot slot: ken je de Smakelijk Breda cadeaukaart al?

De Smakelijk Breda Cadeaukaart is het leukste cadeau voor iedereen die van eten en drinken houdt. Je kunt de cadeaukaart verzilveren bij ruim 100 restaurants en winkels in Breda. Een uniek aanbod en dus ideaal om cadeau te geven! Lees meer over dé cadeaukaart van Breda.