VanCooth13 is een restaurant op het Van Coothplein met een diverse menukaart. Wil je gezellig borrelen? Geen probleem; VanCooth13 heeft kleine gerechtjes, mooie wijnen en ruim 60 bieren in huis. Heb je zin in een goed stuk vlees of vis uit de Josper grill, gecombineerd met bijgerechten? Ook dat staat op de vernieuwde menukaart. Maar ook voor een hamburger met friet ben je bij VanCooth13 aan het juiste adres. 

Ceviche & Bavette

Mijn tafelgenote proeven allereerst twee kleine gerechten, die ook uitstekend kunnen dienen als voorgerecht. Als eerst de Peruaanse ceviche (€10,50). Eén van de koks heeft een Peruaanse schoonfamilie en daar komt dit recept vandaan. De ceviche bij VanCooth13 is de lekkerste die ik tot nu toe heb geproefd! De albacore tonijn is gegaard in limoensap en is hierdoor zeer fris, maar wordt mooi in balans gebracht door het zoete mais. Het andere gerecht is bavette (€9,50); super mals Noord-Iers vlees uit de Josper grill met bovenop chimichurri, de ideale saus voor bij gegrild vlees.

VanCooth13 Breda
Ceviche
VanCooth13 Breda
Bavette

Josper grill

In de tussentijd wordt bij het vleesgerecht ook een bijpassend biertje geschonken. VanCooth13 heeft ruim 60 bieren in huis en heeft de kennis en het aanbod om bij gerechten ook bijpassende (speciaal)bieren te schenken. Bij het aankomende vleesgerecht drink ik Eej Kul van brouwerij Paoter Gustaaf uit Breda. Dit blonde bier (6,6%) wordt sinds 2013 gebrouwen, heeft een goudgele kleur en is gebrouwen met cassade hop waardoor hij een flinke hopbitterheid kent.

Voordat de hoofdgerechten worden bereid geeft chefkok Timo Kok mij een blik op de verse producten waar ze in de keuken bij VanCooth13 mee werken. Van 450 gram vlees en een hele vis tot verse groenten, het meerendeel van de gerechten gaat bij het restaurant eerst in de Josper grill. Deze Spaanse grill wordt opgestookt tot een temperatuur van honderden graden en geeft de gerechten een heerlijke grill-smaak.

VanCooth13 Breda
Eej Kul

VanCooth13 Breda

Dorade & Côte a l’os

Het eerste hoofdgerecht dat mijn tafelgenote en ik delen is een hele dorade (€22), gevuld met tuinkruiden en geserveerd met gegrilde groenten (zoals groene asperges, wortel en mais) en verse biologische friet. De verse vis met citroen is perfect gegrild in de Josper grill, hier zal elke visliefhebber van smullen!

Maar ook vlees-eters zijn bij VanCooth13 aan het juiste adres met onder andere de côte a l’os (€32,50) van maar liefst 450 gram. Het malse en sappige vlees is zowat het beste dat de koe te bieden heeft. Het vetrandje dat rond het stuk tussenrib met bot zit, geeft extra veel smaak tijdens het grillen. Naast een smaakvolle salsa verse krijg je bij dit gerecht ook een heerlijke gepofte zoete aardappel.

VanCooth13 Breda
Hele dorade
VanCooth13 Breda
Côte a l’os
VanCooth13 Breda
Gegrilde groenten & zoete aardappel

Perzik & Appel

VanCooth13 heeft verschillende dessert op de menukaart zoals een klassieke dame blance, karamel-ijs met gekarameliseerde noten en een brownie met witte chocolade-ijs. Het dessert dat we tot slot delen is gegrilde perzik en appel met een crumble en kaneelijs (€7,50). Een heerlijk herfstdessert met warm fruit, romig ijs een een crumble van koek.

VanCooth13 Breda
Appel & Perzik

Conclusie

De nieuwe menukaart bij VanCooth13 biedt voor ieder wat wils: van kleine gerechtjes om te borrelen en vis- en vleesgerechten met bijgerechten tot heerlijke hamburgers voor de ‘snelle hap’. De combinatie van verse producten, huisgemaakte bereidingen en de Josper grill zorgen voor unieke, smaakvolle en stoere gerechten die je nergens anders in Breda proeft. Samen met het ruime aanbod (speciaal)bieren en mooie wijnen is VanCooth13 daarom een absolute hotspot op het Van Coothplein.

Lees meer over dit restaurant

VanCooth13 Breda