Wijnbar Pinot is dé wijnbar op de Grote Markt waar je kunt dineren. Begin dit jaar is ook wijnkelder La Pinoteque geopend. Elke zaterdag serveert de wijnbar in deze unieke wijnkelder een speciaal all-in 5-gangendiner met bijzondere wijnen. Daarnaast zijn er proeverijen, cursussen en is het mogelijk om de ruimte te huren.

Wijnbar Pinot Breda

Tasting Menu

Op deze zomerse avond nemen we plaats op het terras en proeven we het nieuwe 6-gangen Tasting Menu (€49,50). Dit menu is te bestellen tot en met september inclusief wijnarrangement, aperitief, tafelwater en koffie/thee/friandises (€97,50). We beginnen het diner met een bruisend aperitief van Pinot Noir en Chardonnay: Graham Beck Brut Rosé. Daarna volgen een gazpacho (met tomaat, kruiden en komkommer), groentenchips (met komkommerijs) en brood met een luchtige kruidenboter.

Wijnbar Pinot Breda

Makreel

Het eerste gerecht van het tasting menu is rauwe makreel. De vis heeft nog meer smaak omdat het is gemarineerd in citrus en soja. Daarnaast ligt op het bord een gel van tonijn, kletskop van sesam en sambal, wakame, zoetzure radijs en koolrabi. Bij dit frisse gerecht schenkt sommelier Tim Hagesteijn een Portugese witte wijn: Portal da Calcada Vinho Verde Reserva. Een frisse en fruitige wijn met mooie zuren, mineraliteit en een lichte bubbel.

Wijnbar Pinot Breda

Paling

Het volgende gerecht is een smaakvolle terrine van paling en eendenlever. Een mooie combinatie met (een gel van) appel, een bitterbal van paling en een crème van rode biet en crème van eendenlever. Als bijpassende wijn is gekozen voor een Nederlandse wijn: Apostelhoeve uit Maastricht. Deze droge en frisse Riesling-wijn heeft tonen van groen fruit maar ook een restzoetje, ideaal voor bij dit gerecht.

Wijnbar Pinot Breda

Polderhoen

Na twee witte wijnen proeven we een rode wijn uit Oostenrijk: Zantho Zweigelt Burgenland. Mede dankzij de jonge jaargang is dit een fruitige wijn met tonen van kersen. De wijn is voor het gerecht ook terug gekoeld. Op het bord liggen een rouleaux van gekonfijte polderhoen, een strudel met kerrie en een krokante kippenhuid. Als garnituur onder meer bospeen, doperwten, een crème van doperwten en een crème van kerrie.

Wijnbar Pinot Breda

Zeebaars

Na de eerste (licht)rode wijn volgt een stevige witte wijn. Er is gekozen voor Wente Chardonnay uit Californië met tonen van vanille, een beetje hout maar ook zuren en tropisch fruit. Het gerecht is een smaakvolle bouillabaisse met bovenop een op de huid gebakken zeebaars. Naast de bouillabaisse bestaat het gerecht uit onder andere zeekraal, gepofte pomodori tomaatjes en aardappel met saffraan.

Wijnbar Pinot Breda

Buikspek

Het laatste warme gerecht is perfect gegrild buikspek. Het vlees is mooi op smaak en wordt geserveerd met onder andere kokkels, (mousseline van) truffelpaddestoelen en diverse groenten waaronder shiitake en courgette. Bij Pinot krijg je altijd een schaaltje friet met mayonaise bij je hoofdgerecht. In het glas wordt een rode wijn geschonken: Bodega Garzón Estate Tannat uit Uruguay. Een mooie donkerrode wijn met tonen van donkerrood fruit en tannines.

Wijnbar Pinot Breda

Wijnbar Pinot Breda

Dessert

Als pre-dessert krijgen we ijs van mandarijn, lemon curd en panna cotta van citrus. Daarna volgt het dessert dat bestaat uit een bavarois van aardbei en gebrande aardbei, gemarineerd sinaasappel-ijs, crumble van yoghurt en een sponscake van pistasche. De dessertwijn komt uit Italië: Cossetti – Brachetto d’Acqui ‘Theo’.

Wijnbar Pinot Breda

Wijnbar Pinot Breda

Kaas

Heb je liever een kaasplank? Geniet dan van de kazen van Kaasaffineurs Van Tricht uit Antwerpen. We proeven een Belgische geitenkaas, een volle en romige kaas uit Frankrijk, Reypenaer en een Noord-Ierse blauwschimmel. Daarbij wordt vijgenbrood, vijgenjam en walnoten geserveerd en er wordt een Sherry bij geschonken: Lustau East India Solera.

Wijnbar Pinot Breda

Conclusie

Het nieuwe tasting menu Wijnbar Pinot bestaat uit culinaire gerechten van chef-kok Rob van Vugt. Dat wijn een belangrijk onderdeel is van Wijnbar Pinot zal geen verrassing zijn. De verschillende creaties worden gecombineerd met mooie bijpassende wijnen die zijn uitgekozen door de vakkundige sommeliers van Wijnbar Pinot.

Lees meer over dit restaurant

Wijnbar Pinot Breda