WijnSpijs Wandeling is één van de leukste culinaire uitjes in Breda! Elk jaar worden er in Breda diverse WijnSpijs en BierSpijs Wandelingen georganiseerd. Momenteel zijn er wandeling in het centrum, Ginneken en Ulvenhout. Een WijnSpijs Wandeling Breda valt op een zondagmiddag tussen 12.00 en 17.00 uur.

Voor de Bierspijs en WijnSpijs Wandelingen zijn er meestal zes restaurants geselecteerd, soms één meer of minder. Je toegangskaart, wandelroute en plattegrond vind je in de gratis app. Je loopt altijd met je eigen gezelschap en in je eigen tempo de route langs de restaurants.

Bij elk restaurant krijg je een gerechtje met bijpassende wijn of speciaal biertje. Dieetwensen kun je tijdens het reserveren doorgeven. De restaurants serveren ook een vegetarisch alternatief: gewoon aangeven bij de dieetwensen. De kaarten kosten tussen de €50 en €70 en zijn beperkt beschikbaar.

» WijnSpijs Wandeling in Ulvenhout

Op zondag 9 juni 2019 van 12.00 tot 17.00 is de WijnSpijs Wandeling in Breda en Ulvenhout. De deelnemende restaurants zijn: La Cucina Italiana, Wolfslaar, Uijttewaal, Smaken Breda en Bontekoe. Deelname kost 64 euro per persoon en reserveren kan via de website van WijnSpijs.

» BierSpijs Wandelingen in Breda

Op zondag 30 juni 2019 van 12.00 tot 17.00 is de BierSpijs Wandeling in Breda. De deelnemende restaurants zijn De Colonie Breda, Publieke Werken, Bleue Bar Bistro, Parc Breda Barlucca en Zeezicht. Deelname kost 60 euro per persoon en reserveren kan via de website van WijnSpijs.

» Blogs over WijnSpijs Wandelingen

De afgelopen jaren hebben wij bijna alle WijnSpijs Wandelingen in Breda gelopen. Ben je benieuwd wat je zoal kunt verwachten? Lees dan één van de blogs over de wandelingen.

» Video over WijnSpijs Wandeling

WijnSpijs Wandeling Breda in Ulvenhout (2017)

We liepen de WijnSpijs Wandeling in Ulvenhout langs Wolfslaar, ’t Jagthuijs, MeinesZ, Bistro Sharlot en Blini.

1. MeinsZ Restaurant

Het eerste restaurants is MeinsZ. Hier begin je met Franse oesters en staan er klassiekers op de kaart zoals Confit de Canard en Entrcôte Béarnaise. Deze wandeling serveert het restaurant Poulet de Loire. Een rouleau van langzaam gegaard Franse beter leven kip; zeer mooi op smaak en mals. Naast een gnocchi van oude schapenkaas en vadouvan met truffel bestaat het gerecht uit biologische peul en mousse van doperwt. De bijpassende wijn is Terza Cabernet Grenache, een frisse rosé met een zuurtje in de afdronk.

WijnSpijs Wandeling Ulvenhout
MeinsZ

2. Bistro Sharlot

Een stukje verder in Ulvenhout zit Bistro Sharlot, een restaurant dat al ruim 10 jaar is gevestigd in het Bredase dorp. Bistro Sharlot serveert een ceviche van zalm, mooi in het zuur en gecombineerd met asperges. Daarbij een quinoasalade en een smaakvolle saus, volgens de serveerster een combinatie van béarnaise en kreeft. De wijn die hierbij wordt geschonken is Armas de Guerra Blanco: een Spaanse frisse wijn met een vleugje Venkel.

WijnSpijs Wandeling Ulvenhout
Bistro Sharlot

3. ’t Jagthuijs

Een stukje verder in de Dorpstraat van Ulvenhout zit ’t Jagthuijs. Het restaurant staat bekend om haar Franse keuken en wildgerechten met een creatieve twist van chef-kok Ruud van Nes. Het gerecht bestaat uit tartaar van Weiderund, zeer fijn gemalen en top-kwaliteit vlees. Daarbij witte asperges en een remoulade vinaigrette, dé smaakmaker van dit gerecht. Met daarbij krokante aardappelkaantjes voor de juiste bite. De wijn die sommelier Marcel Leemhuis inschenkt is Suikerbossie, een Chenin Blanc uit Zuid-Afrika met mooie zuren en sappig fruit, goed in balans!

WijnSpijs Wandeling Ulvenhout
’t Jagthuijs

4. Wolfslaar

Na een korte wandeling beland ik op het sfeervolle terras van Wolfslaar. Het restaurant is al jarenlang in het bezit van een Michelinster en binnenkort viert chef-kok Maarten Camps zijn 10-jarig jubileum als Meesterchef met een speciaal menu, bestaande uit de beste gerechten van de afgelopen 10 jaar. Deze middag geniet ik bij Wolfslaar van gepocheerde kalfslende met een fantastische crème van grotchampignons en diverse groenten uit de tuin. Verder een aardappelrösti, schuim van chanterelle en een saus op basis van rode wijn. De bijpassende rode wijn komt uit Italië: Rosso Piceno. Deze wijn heeft 14 procent alcohol en om dit te onderdrukken en het fruit te accentueren is de wijn licht gekoeld.

WijnSpijs Wandeling Ulvenhout
Wolfslaar

5. Blini

Ik sluit de wandeling af bij het visrestaurant in het Ginneken: Blini. Hier wordt een witte Spaanse wijn geschonken: Luna de Ana Verdejo. Een frisse wijn met mooie zuren en citrusfruit die met het gerecht in balans wordt gebracht. Het gerecht is een smakelijke kreeftenbisque gevuld met gebakken gamba’s, een kruidenolie van bieslook, kaviaar van de lompvis en een krokantje van truffelaardappel. Hierbij wordt bovendien een kruidentoast geserveerd.

WijnSpijs Wandeling Ulvenhout
Blini

WijnSpijs Wandeling Breda in het centrum (2017)

We liepen de WijnSpijs Wandeling in het centrum van Breda langs Wijnbar Pinot, Parc, Publieke Werken, Golden Tulip Keyser Breda, Barlucca en Binnen.

1. Wijnbar Pinot

Ik start de wandeling bij Wijnbar Pinot op de Grote Markt. Eigenaar Martijn schenkt een witte Nederlandse wijn uit Chaam: Dassemus Solaris 2015. De wijn zit tussen een Sauvignon Blanc en Viognier in met een beetje citrus, mooie zuurtjes maar ook rijpere tonen. Op het bord ligt verrassend smaakvol wortelijs en kleine zoete wortelmuffins met Parmezaanse kaas. De mini muffins zijn perfect om te combineren met de roomkaas met tuinkruiden. Verder onder andere zoetzure wortel, wortelvinaigrette en wortelgel. Een mooie combinatie van wijn en spijs.

WijnSpijs Wandeling Breda 2017
Wijnbar Pinot

2. Parc

Als ik een stukje doorloop op de Grote Markt stap ik binnen bij Parc. Hier wordt een La Croix Belle Chardonnay uit 2016 geschonken. Deze volle en 100% Chardonnay is gekozen omdat de heerlijke vinaigrette ook bestaat uit witte wijn (en truffel). Het gerecht is een rouleaux van parelhoen en Parmaham met daarbij een stukje snoeppapier van truffel. Parelhoen krijgt door de ham nog wat meer pit en tot slot een extra bite dankzij de krokante stukjes aardappel.

WijnSpijs Wandeling Breda 2017
Parc

3. Publieke Werken

Via het Stadserf kom ik uit in de Sint Annastraat, waar Publieke Werken een frisse Spaanse wijn serveert dat bestaat uit 2 druiven: Macabeo en Chardonnay. Het vettige van de Chardonnay past mooi bij de sesamdressing en Macabeo zorgt voor de frisse tonen. Het gerecht is een Oosterse salade met malse en zachtgegaarde runderlende. Daarnaast bevat de salade onder andere peultjes, cashewnoten en groentenchips voor wat extra bite.

WijnSpijs Wandeling Breda 2017
Publieke Werken

4. Golden Tulip Keyser Breda

Vanuit Publieke Werken loop ik via de Oude Vest richting de Keizerstraat voor een bezoek aan Golden Tulip Keyser Breda. Het hotel schenkt een Zuid-Afrikaanse chenin blanc, namelijk Golf Mountains South African Chenin. Deze frisse wijn is gekozen voor bij een zalmtartaar, geserveerd op een zwart broodje dat is gedoopt in inktvisinkt. De tartaar is goed op smaak (denk aan ui, augurk) met daarbij een gel van augurk en mayonaise van sesam.

WijnSpijs Wandeling Breda 2017
Golden Tulip Keyser Breda

5. Barlucca

Bij Barlucca op het Van Coothplein geniet ik van de eerste rode wijn: Feudo Arancio Cantadoro Riserva met Nero d’Avola en Cabernet Sauvignon druiven. Deze 2 druivensoorten zorgen voor een volle en complexe wijnItaliaanse wijn. Aan de ene kant fruitig, maar ook rijp door de houtlaag. De Italiaanse hotspot serveert heerlijke huisgemaakte gnocchi met een saus van eekhoorntjesbrood (paddenstoel), stukjes Pancetta (Italiaans spek) en truffelolie. Een echt Italiaans winters gerecht.

WijnSpijs Wandeling Breda 2017
Barlucca

6. Binnen

Voor het laatste gerecht ga ik richting de Haven voor een bezoek aan Binnen. Het Franse restaurant schenkt een Braziliaanse wijn, verrassend! De wijn is kruidig maar toch fruitig dankzij frambozen en kersen. Het gerecht is gebakken buikspek met daarop een compote van abrikoos. Als buikspekliefhebber kan ik deze buikspek goedkeuren! Daarnaast ligt gerookte makreel met onderop een creme van pompoen. Het kruidige van de wijn gaat mooi samen met het vlees.

WijnSpijs Wandeling Breda 2017
Binnen

WijnSpijs Wandeling Breda in het Ginneken (2016)

We liepen de WijnSpijs Wandeling in het Ginneken langs Rosé, Blini, De Saeck, La Cucina Italiana, De Stadstuin en Brasserie Zandberg.

1. Rosé

We beginnen de wandeling bij Rosé. Het restaurant veranderde dit jaar nog van eigenaar. Als we op de menukaart kijken zien we bijvoorbeeld een 4 gangen herfstmenu met wildgerechten voor €27,50. Daar zijn we nu niet voor, wel voor een zalmtartaar. De tartaar bevat naast zalm onder andere komkommer en augurk. Verder op het bord een tomatenbrood en een crème fresh met bieslook. De combinatie met de heerlijk frisse Montespina Sauvignon 2015 is uitstekend.

WijnSpijs Wandeling Ginneken
Rosé

2. Blini

Aan de Ginnekenmarkt zit Blini. Het visrestaurant serveert een kleurrijk Oosters gerecht met gamba’s. Aan tafel wordt tom kha kai aan het gerecht bijgeschonken, deze heerlijk romige Thaise kokossoep is om door een ringetje te halen. Naast de gamba’s bevat het gerecht garnituur bestaande uit onder andere taugé en de onmiskenbare lotuswortel. De bijpassende wijn is de frisse en zachte Clos Mont Blanc Castell Macabeu – Chardonnay (2015).

WijnSpijs Wandeling Ginneken
Blini

3. La Cucina Italiana

Na twee visgerechten zijn we toe aan vlees en worden we op onze wenken bediend bij hét Italiaanse restaurant in het Ginneken: La Cucina Italiana. Het gerecht dat wordt geserveerd is een lamskotelet op een bedje van risotto van verschillende bospaddestoelen. Mooi mals vlees en (zoals we gewend zijn van La Cucina) een smaakvolle risotto, met daarbij overigens een saus van truffel en rode wijn. Over rode wijn gesproken, bij dit gerecht drinken we een mooie rode wijn: Torilan Merlot-Cabernet 2014.

WijnSpijs Wandeling Ginneken
La Cucina Italiana

4. De Saeck

De Saeck serveert gerechten die ‘puur natuur’ door eigenaar en chef-kok Daan met biologische streekproducten worden bereid. Bij het restaurant aan de Ginnekenweg krijgen we een voor, hoofd én nagerecht op 1 bord. Van links naar rechts een pomodori-soep, gevolgd met een Griekse lasagne en tot slot een crème brûlée. Hier komt ook gelijk de mediterraanse keuken van De Saeck goed naar voren. Bij de gerechten serveert De Saeck biologische wijn van Wijngaard De Linie uit Made, met voor de smakelijke crème brûlée een heerlijke zoete biologische en fairtrade dessertwijn uit Zuid-Afrika: Heaven on Earth.

WijnSpijs Wandeling Ginneken
De Saeck

5. De Stadstuin

De Stadstuin serveert deze WijnSpijs Wandeling Breda een dessert! Bij het restaurant (dat onlangs wederom werd vermeld in de Lekker500) eten we een herfsttuintje met een mousse van melkchocolade, sorbet van bittere sinaasappel en crème van advocaat. Stuk voor stuk heerlijke bereidingen met daarbij paddenstoeltjes van marsepein. Bovendien is de presentatie erg leuk. De wijnspijs combinatie is ook uitstekend, we drinken namelijk een zoete Riesling Auslese 2013 van Max Pfannebecker.

WijnSpijs Wandeling Ginneken
De Stadstuin

6. Brasserie Zandberg

Alweer het laatste restaurant van WijnSpijs Wandeling Breda is Brasserie Zandberg. Bij dit restaurant heb je bijvoorbeeld op maandag, dinsdag en woensdag al een 3-gangen keuzemenu voor slechts €25. Chef-kok Paul Meerman heeft voor de ruim 300 wandelaars een gerecht bereid met kalfswang dat is gegaard in de rode wijn. Het vlees is zeer smaakvol en wordt bijgestaan door een crème van pompoen en een jus van capes (oftewel eekhoorntjesbrood). De bijpassende rode wijn is Gres D’Or Pays Du Gard 2014.

WijnSpijs Wandeling Ginneken
Brasserie Zandberg