Brunchen, lunchen of dineren tijdens Pasen

Morgen en overmorgen is het Pasen en af te meten aan de drommen mensen voor de deur van Bakkerij Mathieu Hermans in de Zakstraat, een van de bekendste vlaaienbakkers van Maastricht, wordt dat in de gastronomische hoofdstad van Nederland goed gevierd: de paasstollen en andere zoete lekkernijen die goed passen bij het culinaire voorjaar waren er de hele dag niet aan te slepen.

Wie van plan is de komende dagen buiten de deur te eten, maar nog nergens een tafeltje heeft gereserveerd, kan in Maastricht alle kanten op. Om een aardig idee te krijgen van de variatie in het aanbod, hoef je alleen maar in onze restaurantgids te kijken. Je kunt het zo duur maken als je zelf wilt, maar er zijn ook genoeg adresjes waar je heel betaalbaar kunt genieten van de paasdagen.

Bijzonder

Bij restaurant Bijzonder aan de Luikerweg bijvoorbeeld staat op paaszondag 1 april een uitgebreide paasbrunch klaar. Eigenaresse Dimitra – ze zweert bij de begrippen biologisch, suikervrij en seizoensgebonden – verwent haar gasten op de voor haar gebruikelijke wijze met eitjes, huisgemaakt brood, verse sapjes, huisgemaakte chocolade en andere zoetigheden waar weinig of liefst geen suiker aan te pas komt. Voor de prijs (€ 17,50 p.p.) hoef je het niet te laten.

Kruisherenrestaurant

Wat luxueuzer uit eten, in een setting die op een andere manier bijzonder is dan die in restaurant Bijzonder, kan natuurlijk ook. In het Kruisherenrestaurant, het restaurant van het enige vijfsterrenhotel van Limburg  in hartje Maastricht serveren ze voor € 65,– een vijfgangenpaaslunchmenu waar het lentegevoel van afstraalt. Er is kreeft met asperges en zeekraal, kabeljauw met citrusfruit, short rib en een proeverij van lam, uiteraard in combinatie met asperges. Het Kruisherenpaasdessert (millefeuille met framboos, crème, witte chocolade en rabarber) is uiteraard ook niet te versmaden. Eet je liever vegetarisch of mag je iets niet hebben? Geen probleem. De chef houdt er gewoon rekening mee.

Bouchon d’en Face

Bij Bouchon d’en Face doen ze het op zijn Frans. Wat onder meer betekent dat ze een speciaal Menu Paques serveren, met onder meer cuisses de grenouilles (kikkerbilletjes) bereid in heel veel knoflook, gebakken scampi in knoflookolie, lamsbiefstuk met rode wijn-balsamicosaus, grietfilet met kappertjesboter, aardappelgratin en salade, en als afsluiter chocolate chip en cheesecake met witte chocolade. Drie gangen voor  € 37,50, inclusief een ‘Coupe de Couchon’, de huisbubbel van de Bouchon. Kennelijk hebben Máxime en haar broer en chef-kok  Gyan Vliegen zelf ook de smaak flink te pakken. Tijdens TEFAF offerden ze hun vrije maandag op om hun gasten (inclusief hun buitenlandse fans) niet met een rammelende maag te laten zitten. Ook overmorgen, tweede paasdag, word je hartelijk bienvenue geheten.

Restaurant SOFA

Ook Restaurant/Brasserie SOFA ligt er de komende dagen op zijn paasbest bij. De witte brigade onder leiding van chef-kok Jeroen Holten verrast je als vanouds met een paasmenu bestaande uit drie verfijnde gerechtjes (€ 31,50 p.p.) die op het bord ogen als een fraai lentelandschap.  Op het menu (zowel lunch als diner) staat rouleau van scampi met een crème van avocado, kalfsribeye met gepofte knol uit de Green Egg, en crème van cheesecake met rabarber en sinaasappelsorbet. Voor kinderen tot en met 12 jaar is er een speciaal kinderpaasmenu (kipcocktail, huisgemaakte visstick met krokante aardappeltjes en appelmoes en een kinderpaasdessert) voor € 14,50.

Het zijn maar wat ideeën. Het Smakelijk-team wenst je graag een Vrolijk, Zalig, maar vooral ook Smakelijk Pasen.