Kok-BijBijzonder-Maastricht-2

Chef’s special: de bijzondere smaken van Dimitra

Restaurant Bijzonder is echt een gezond begrip in Maastricht. Hier kom je voor een gezellige avond vol met gerechten waarover goed is nagedacht. Gerechten met ingrediënten die bewust gekozen zijn. Onbewerkt, suikervrij en vaak ook plantaardig. Zo’n sterke visie over voeding vraagt om een bijzonder persoon. Ik ging langs bij eigenaresse Dimitra van Dorenmalen en stelde haar, bij een lekker kopje thee, een aantal vragen over deze bijzondere en succesvolle visie. 

Kok-BijBijzonder-Maastricht-2

Menukaart

Een bijzonder restaurant vraagt om een bijzonder keukenteam. Dimitra is behalve eigenaresse chef-kok van restaurant Bijzonder. Samen met het keukenteam ontwikkelt ze de gerechten. Ongeveer elke zes weken wijzigt er wel een gerecht. Vijf keer per jaar gaat er een frisse wind door de kaart. Ze houden dan vooral rekening met het seizoen, maar ook met verschillende nieuwe smaken. Een aantal gerechten op de kaart verdwijnen nooit, zoals de huisgemaakte cracker met dip, rode bietensalade en zoete aardappel-lasagna. ,,Gasten komen hier voor terug” zegt Dimitra, ,,dus die laten we lekker op de kaart staan.”

De Chef

Onder leiding van chef-kok Dimitra tovert het keukenteam bijzondere gerechten op de bordjes van de gasten. Dimitra is een gigantisch goede proever. Ze proeft dan ook alles wat de keuken verlaat. Dat leert ze ook de rest van het team. ,,Er gaan hier geen gerechten de keuken uit die niet perfect op smaak zijn. Ik wil dan ook geen klachten krijgen over het eten.” Dimitra is precies en secuur, maar kan ook ontzettend blij worden wanneer de smaken uit haar mond spatten.

Smaakcombinaties

Het concept van Bijzonder is gericht op samen eten. Gerechten ter grootte van een tussengerecht die worden gedeeld. Gerechten met veel groenten, maar ook een beetje vlees en vis. Biologisch en in eigen keuken bereid. In ieder gerecht is een zoetje, bittertje, pikantje, zoutje en een zuurtje te proeven. Dimitra: ,,Bij het maken van de nieuwe gerechten nemen we bijvoorbeeld de smaak pikant. We verdiepen ons in de smaak en bouwen we daar typische, in dit geval, Aziatische kenmerken omheen. ”

Restaurant-Bijzonder-Maastricht-13

Inspiratie

Bij de vraag wie Dimitra inspireert, noemt ze zonder nadenken de naam van haar docente Femke van de Heuvel. Zij is eigenaresse van de koksopleiding Vlam in de Pan in Haarlem. Dimitra heeft een jaar een opleiding bij haar gevolgd en veel van haar geleerd. Nog vaak leest ze terug in de literatuur die van Femke afkomstig is. ,,Zij was in staat om van heel weinig iets lekkers te creëren, heel erg leerzaam.” Ook de Israëlisch-Britse kok en auteur van kookboeken Yotam Ottolenghi is voor Dimitra een bron van inspiratie. ,,Zijn knipoog naar de Oost-Europese -en Arabische keuken kan ik waarderen. Ik vind het ontzettend lekker wat hij maakt.” Dimitra heeft zelf enorm veel gereisd, gasten lijken dit terug te kunnen proeven. Maar zelf zegt ze: ,,Komijnzaad is bijvoorbeeld mijn favoriete kruid, maar dat komt uit een land waar ik nog nooit geweest ben.”

Hartige smaak

Met een eigen restaurant waar je dan ook nog chef-kok bent, eet je vaak in het restaurant. Maar gelukkig is er ook weer tijd en ruimte om thuis te eten. ,,Ik hou echt van hartige warme smaken. Pompoen en kaneel bijvoorbeeld. Maar ook kikkererwten zijn mijn favoriet. Daarnaast ben ik echt een zoutfreak.” Wekelijks doet ze inkopen en brengt ze ook een bezoekje aan de kaasboer. Dat is een walhalla voor Dimitra. Kaas is dan ook een echte guilty pleasure. ,,Ordinaire kaas, liefst belegen en oud. En weet je wat ik echt lekker vind? Oude kaas met komijn. Halleluja!.”

Dromen

Twee jaar geleden opende Bijzonder zijn deuren. Al veel dromen zijn in vervulling gegaan. Maar ondernemend als Dimitra is, zijn er natuurlijk ook weer nieuwe dromen. Een van die dromen is het vermarkten van haar huisgemaakte brood. ,,Iedereen komt daarvoor terug, ik zou het graag willen verkopen.”

Paplepel

Wat veel mensen niet weten van Dimitra is dat ze gezond en bewust eten niet van haar moeder heeft geleerd. Sterker nog, als Dimitra haar moeder bezoekt, ligt er een pak koekjes op haar te wachten. Oma had hier veel meer invloed. Zij was veel bewuster bezig met voeding. ,,Ik heb daar mijn eigen draai aan gegeven en dat is Bijzonder.”

Lees meer over dit restaurant

Restaurant-Bijzonder-Maastricht-1