Chefs Special: De chicks van Michael

Op het Vrijthof ligt de spiksplinternieuwe chicken & lobster-bar Scharrels & Scharen. Achter in de zaak – in de open keuken – tref ik Michael Wenas, de chef-kok die er vijf dagen per week werkt. Hij hangt net zijn eerste Tante Door-kippen van vandaag aan het spit. ‘Dat ziet er goed uit’, denk ik. ‘Jammer dat ik alleen voor een interview met de chef kom.’

Michael heeft Indonesische roots maar is in Maastricht geboren en getogen. Zijn liefde voor de horeca ontstond al op jonge leeftijd. Thuis werd er graag en veel gekookt en toen hij zestien was had hij zijn eerste baantje als afwasser in de Maastrichtse horeca. Na twee jaar afwassen dook hij echt de keuken in en begon te werken als keukenhulp.

Voordat Michael aan het roer van Scharrels & Scharen kwam te staan, werkte hij zeventien jaar lang op de Canarische eilanden. Negen jaar geleden kwam hij terug naar Maastricht en werd hij kok bij La Cloche. Deze zaak zat op de plek waar Scharrels & Scharen nu zit. ‘Het was nogal een overgang, van ‘Vrijthof eten’ naar een concept dat zich richt op kwaliteitskippen en verse kreeften’, zegt Michael. Het was in het begin even vreemd, zo geeft hij toe, maar inmiddels is hij er wel aan gewend.

Ik vraag de chef-kok of het niet een beetje eentonig – of zelfs saai –  is om in een keuken te werken waar alleen maar kip en kreeft bereid wordt. Michael kijkt me verbaasd aan: ‘Eentonig of saai? Helemaal niet! Dit is juist leuk. Met kip, kreeft of een combinatie van de twee is zoveel mogelijk! En daarnaast serveren we natuurlijk ook nog enkele andere gerechten zoals een Rib Eye en een Catch of the Day.’

Om te benadrukken dat kip en kreeft inderdaad ontelbare mogelijkheden hebben, vertrouwt Michael me alvast toe dat de menukaart van Scharrels & Scharen medio september aangepast wordt. Wat er precies op komt te staan blijft nog even een verrassing, maar Michael garandeert me dat we nog meer gerechten mogen verwachten die het concept én de wensen van de bezoekers eer aan doen.

Tip van de chef: ondanks het feit dat hij zelf het liefste de Spicy Chicken eet, is volgens Michael de New York Lobster Roll (€ 24,-) een absolute aanrader. ‘Maar eigenlijk is alles lekker’, voegt hij eraan toe. Michael staat met veel liefde in de keuken en vindt het leuk om deze gerechten te bereiden. Dat proef je én dat ruik je, want de Tante Door-kippetjes die Michael zo-even aan het spit heeft gehangen, geven inmiddels een heerlijk aroma af. Daarmee zal ik vandaag genoegen moeten nemen. ‘De volgende keer kom ik hier echt lunchen’, neem ik mezelf voor.

Krijg jij ook zo’n zin in sappige kippetjes of kraakverse kreeft? Hier lees je meer over Scharrels & Scharen!